Fištravec je še prepričan, da ni težava v sklepanju podjemnih pogodb, pač pa v tem, da jih je podpisal in sklenil neodvisni župan, ki se ga skuša na vsak način onemogočiti. Foto: BoBo
Fištravec je še prepričan, da ni težava v sklepanju podjemnih pogodb, pač pa v tem, da jih je podpisal in sklenil neodvisni župan, ki se ga skuša na vsak način onemogočiti. Foto: BoBo

"Mestna uprava ima vnaprej določene naloge glede na letni načrt dela. Ves čas pa se pojavljajo nove okoliščine in mestne službe za marsikatero niso ne pripravljene ne usposobljene, zato bi prilagajanje trajalo dlje časa. Potrebna bi bila sistemizacija, javni razpis, ob tem pa dobimo še novega uslužbenca, s čimer bi se javna uprava širila," je župan pojasnil, zakaj se odločajo za sklepanje podjemnih pogodb.

Občinski sindikalist in nekdanji županov svetovalec za sistemska in organizacijska vprašanja Goran Rajić je v preteklih dneh dejal, da gre pri podjemnih pogodbah za neobičajno prakso delovanja mariborske občine, župan Fištravec pa zatrjuje, da je takšno prakso predlagal prav Rajić. Ob tem je poudaril tudi to, da je imel državni zbor v prejšnjem mandatu sklenjenih več kot 200 tovrstnih pogodb in da to torej ni neobičajna praksa.

O konkretnih pogodbah
Župan in direktor mestne uprave Marko Žula sta se odzvala na nekatere konkretne podpisane pogodbe. O svetovalni pogodbi Marka Kovačiča se je govorilo, da so v njej zelo široka pooblastila in da naj bi bil "župan v senci", a Žula zagotavlja, da ima Kovačič pogodbo zgolj za svetovanje županu na nekaterih področjih, povezanih predvsem z gospodarskimi vprašanji.

O pogodbi s poveljnikom civilne zaščite Andrejem Verličem, ki to funkcijo opravlja brezplačno, hkrati pa je junija podpisal podjemno pogodbo, da bo za 800 evrov mesečno izpeljal akcijo pomoči srbski občini Kraljevo, župan pravi, da je bil Verlič na funkcijo imenovan na predlog njegovega predhodnika Slobodana Stojanoviča. Tudi za sodelovanje s Kraljevom so ga predlagali drugi.

"Strokovne službe so pripravile podjemno pogodbo in nisem bil seznanjen, da bi bilo kar koli narobe z njo. Ko je prišlo do tega, da bi bila zadeva lahko problematična, sem dal pogodbo spet v preverbo in naše službe še vedno mislijo, da je vse v skladu s pravili," je dejal Fištravec.