Najbolj uničene palme so iz Kopra že odstranili. Foto: Nuša Pevc
Najbolj uničene palme so iz Kopra že odstranili. Foto: Nuša Pevc
Odstranili suhe palme

V jutranjih in dopoldanskih urah so delavci izkopali že več kot deset palm. Da bo to potrebno, je bilo jasno že spomladi, ko palme po hudi zimi niso več kazale znakov življenja. Večina strokovnjakov za botaniko je že pred časom dvomila, da so te vrste palm primerne za Koper. A jih v občini in Komunali niso poslušali, poroča Radio Koper.


Posebna terapija ni zalegla
Palmam v Kopru, nekaj jih je tudi v Ankaranu, so sicer pred kratkim namenili posebno terapijo, saj so jih zaradi suše dodatno zalivali in jim dodajali gnojilo, s katerim naj bi pospešili njihovo rast. Vendar to očitno ni bilo dovolj; opomoglo si jih je le malo.

Palme, ki jih je po začetnem nasprotovanju javnosti koprski župan Boris Popovič ukazal posaditi še več in so postale nekakšen simbol njegovega županovanja, so najprej posadili na Pristaniški ulici pred šestimi leti, nato so z njimi »opremili« Cankarjevo ulico, Vojkovo nabrežje, Osnovno šolo Koper in stadion Bonifika.

Cena še vedno ni znana
Sodijo v vrsto Washingtonia robusta, posajenih pa je več kot 200. V Mestni občini Koper doslej še niso razkrili, koliko so zanje plačali. Menda med tisoč in dva tisoč evri. Zasadili so jih namreč v okviru posameznih naložb, kot sta, denimo, gradnja stadiona in obnova promenade, občina pa ni bila naročnik nakupa. Na občini še pojasnjujejo, da so cene različne tudi glede na starost in višino.

Letos palm niso zaščitili, saj bi morale zdržati tudi do 20 stopinj pod ničlo, takšne temperature pa v Kopru niso namerili. Da bi jih zaščitili pred burjo, pa bi jim morali povezati liste, a ker niso predvideli tako hude burje, kot je bila v februarju, letos niso zaščitili vseh.

Odstranili suhe palme