V Kočevski rog se boste odslej lahko opdravili z vodnikom v roki. Foto:
V Kočevski rog se boste odslej lahko opdravili z vodnikom v roki. Foto:
Baza 20
Baze 20 okupatorji niso nikdar odkrili, čeprav so mnogokrat preiskovali teren v neposredni bližini.

Pred natanko 70 leti, 17. aprila 1943, so se v osrčje Kočevskega roga, v globoko kraško vrtačo pod koto 711 naselili prvi prebivalci, člani političnega vodstva slovenskega narodnoosvobodilnega gibanja. Na Bazi 20, kot so poimenovali bivališče, so kar 21 mesecev živeli in delali člani izvršilnega odbora Osvobodilne fronte, vrhovnega plenuma OF-a, centralnega komiteja KPS-ja, protifašističnega sveta narodne osvoboditve Jugoslavije, komisije za agitacijo in propagando, uredniki časopisov, tehnično osebje in drugi.

Do odhoda v Belo krajino je v 26 barakah živelo 140 prebivalcev. Gre za edinstven primer delovanja odporniškega gibanja v okupirani Evropi. Baze 20 okupatorji niso nikdar odkrili, čeprav so mnogokrat preiskovali teren v neposredni bližini.

V Dolenjskem muzeju so se jubileja spomnili s postavitvijo nove stalne razstave z naslovom Kočevski rog med drugo svetovno vojno in danes. Avtor in vodnik po Kočevskem rogu ter oskrbnik Baze 20 Jože Saje je povedal, da razstava na panojih predstavlja dogajanje med vojno in v današnjem času, na ogled so štiri makete, in sicer Baze 20, partizanskih bolnic Jelendol in Zgornji Hrastnik ter masiv Kočevskega roga z označitvijo spomenikov naravne in kulturne dediščine.

V Mačkovem domu je na ogled tudi oglar, predelani stroj avtomobilskega motorja, ki je s pogonom na plin iz lesnega oglja na Bazi 20 proizvajal elektriko za razsvetljavo, delovanje radijskih postaj in polnjenje akumulatorjev. Ob tem so izdali tudi dvojezično slovensko-angleško publikacijo - vodnik po Kočevskem rogu.

Direktor Dolenjskega muzeja Zdenko Picelj je ob današnjem odprtju razstave napovedal, da bodo do osrednjega dogodka ob 70-letnici Baze 20, 1. junija na dan Dolenjskega muzeja, postavili tudi nove dvojezične usmerjevalne table, vseh 26 barak pa tudi opremili z novimi označevalnimi tablami v slovenskem in angleškem jeziku. V poletnem času namreč Bazo 20 obišče zelo veliko tujih turistov, ki se v Kočevskem rogu ustavljajo na poti proti morju ali ob vračanju z dopusta.

Besedilo in foto: Jože Žura, Radio Slovenija