Šolarji osnovne šole Kanal in malčki tamkajšnjega vrtca so na izviren način zaznamovali 25 let samostojnosti Slovenije. Na trgu pred sedežem občine so postavili živo zastavo, ki je v ritmu koračnice tudi zaplapolala. Foto: Mojca Dumančič
Šolarji osnovne šole Kanal in malčki tamkajšnjega vrtca so na izviren način zaznamovali 25 let samostojnosti Slovenije. Na trgu pred sedežem občine so postavili živo zastavo, ki je v ritmu koračnice tudi zaplapolala. Foto: Mojca Dumančič
Največja "živa" slovenska zastava

Sodelovalo je skoraj dvesto otrok iz tamkajšnje šole in vrtca ter zaposleni, ki so predpraznično vzdušje pred državnim srebrnim jubilejem popestrili na res izviren način. Od raznih donatorjev so zbrali več kot dvesto dežnikov – seveda v barvah slovenske trobojnice: modri, rdeči in beli.

Milica Zimic, ravnateljica kanalske šole, je tik pred postavitvijo največje "žive" zastave povedala: "Ideja je vzklila v našem kolektivu. Pravzaprav je bila prva pobudnica naša računalničarka, ki je predlagala, da uporabimo za megazastavo dežnike. S tem dogodkom smo hoteli združiti dvojno praznovanje. Najprej seveda praznik naše države, obenem pa tudi zaključek šolskega leta. In res imamo danes veličasten dvojni praznik v Kanalu."

Trobojnica na trgu in pred šolo
Osrednji dogodek je bila postavitev trobojnice na kanalskem trgu pred občinsko hišo. Malčki in šolarji so v roke vzeli vsak svoj dežnik – no ja, danes je bil v tej sončni pripeki predvsem senčnik, in se izpred šole odpravili na trg. Nekaj pred poldnevom je zaigrala glasba, za ritem koračnic so poskrbeli gojenci harmonikarske šole iz Kanala in mlada godba iz Deskel. Na ploščadi pred občinsko hišo se je skoraj dvesto mladih strumno postavilo v dolge ravne vrste, razprli so dežnike in modro-rdeče-bele kupole so prekrile celoten trg. Manjkal ni niti stiliziran grb, tako da je bila podoba slovenske zastave res popolna. Največjo "živo" slovensko zastavo so zatem oblikovali še na šolskem dvorišču.

Živa zastava je tudi zaplapolala
Milica Zimic, ravnateljica, je po končanem dogodku ponosno povedala: "Pred današnjim dnem smo postavitev žive zastave vadili le enkrat z najmlajšimi otroki v telovadnici. Generalke nismo imeli, tako da je bil pred občino na osrednjem kanalskem trgu to pravzaprav naš prvi nastop pred javnostjo. In prav vse otroke, vzgojiteljice in učitelje moram pohvaliti, da so nalogo izpeljali izjemno!" S tem so se strinjali tudi navdušeni gledalci, ki so spodbujali malčke in šolarje pri tem izvirnem projektu. Največji aplavz pa so nastopajoči poželi s plapolanjem "žive" zastave. V ritmu koračnic so uprizorili pravo valovanje trobojnice. Kako – pa si poglejte nocoj v TV Dnevniku, kjer boste slišali tudi šolarje – kaj jim pomenijo državni simboli in kdaj izobesiti državno zastavo.

Mojca Dumančič, TV Slovenija

Največja "živa" slovenska zastava