Frančiškani po 107 letih odhajajo iz priljubljenega romarskega središča v Strunjanu. S prvim avgustom bo upravljanje tamkajšnje župnije prevzel duhovnik koprske škofije. Foto: BoBo
Frančiškani po 107 letih odhajajo iz priljubljenega romarskega središča v Strunjanu. S prvim avgustom bo upravljanje tamkajšnje župnije prevzel duhovnik koprske škofije. Foto: BoBo

Frančiškani po 107 letih odhajajo iz priljubljenega romarskega središča v Strunjanu. S prvim avgustom bo upravljanje tamkajšnje župnije prevzel duhovnik koprske škofije. Naloga te bo, da uresniči načrte o prenovi samostana, ki so ga dobili v postopku denacionalizacije pred nekaj leti. Sprememba odmeva ne le med verniki, ampak tudi med drugimi krajani in celo turisti.

Marsikdo je mislil, da so objekte s samostanom v denacionalizaciji dobili nazaj prav frančiškani, pa ni tako, je povedal pater Niko Žvokelj, ki je bil zadnjih deset let zaščitni znak strunjanskega središča: "Ker mi nimamo nobenega dokumenta, kjer bi lahko trdno rekli, da je to frančiškansko, so stekli pogovori s škofijo, med vodstvom naše province in škofom. Potem so v teh pogovorih prišli do sklepa, da škofija prevzame vodstvo in upravo župnije." S škofijo so se sicer pogovarjali, da bi projekt, za katerega so že pridobili gradbeno dovoljenje, peljali naprej sami, in da bi ga nato upravljali tudi v prihodnje. A dogovor, za koliko let, kot kaže, ni bil sprejemljiv: "Po 107 letih tako odhajamo iz Strunjana."

Žvokelj je prepričan, da se bosta tudi škofija in duhovnik Bojan Ravbar trudila uresničiti načrte prenove v Strunjanu. Tiskovni predstavnik škofije Božo Rustja je to potrdil, a dodal: "Najbrž ga bo treba uresničevati postopoma, ne naenkrat, ker je za škofijo in tudi za župnijo to res prevelik finančni zalogaj."

Zaradi zadnjih sprememb je pod vprašajem tudi deseta izvedba procesije z barkami od Strunjana do Pirana, ki naj bi se zgodila 15. avgusta.

Prispevek lahko poslušate na spletni strani Radia Koper.