Ob književnosti se Stanka Hrastelj vse bolj posveča tudi lončarstvu. Foto: Goran Rovan
Ob književnosti se Stanka Hrastelj vse bolj posveča tudi lončarstvu. Foto: Goran Rovan
Vsi izdelki so izdelani ročno in so unikatni. Foto: Goran Rovan
Ustvarjata pod blagovno znamko Bernhard manufaktura. Foto: Goran Rovan
Izdelovanje izdelkov iz gline je zanjo nov izziv Foto: Goran Rovan
Borut je izdelal več lesenih električnih lončarskih vreten. Foto: Goran Rovan
Pesnica in ustvarjalka glinenih izdelkov

Pesnica, pisateljica in prevajalka Stanka Hrastelj se ob literarni dejavnosti vse bolj posveča tudi keramiki. Z možem Borutom Cafuto sta tako odprla celo svoj atelje Bernhard manufaktura, v katerem preizkušata različne materiale in tehnike.

"Na začetku je bila beseda, spečala se je z glino." To je napis na platnu, ki visi v lončarskem ateljeju Bernhard manufaktura. Tega sta v preteklem letu v obnovljeni nekdanji Mencingerjevi hiši v starem mestnem jedru Krškega odprla Stanka Hrastelj in njen mož Borut Cafuta. Oba sta se z oblikovanjem gline prvič srečala pred dobrima dvema letoma in tako jima je zlezla pod kožo, da skušata zdaj v njej najti tudi dodaten vir za preživetje.

Stanka Hrastelj je v javnosti bolj poznana kot obetavna slovenska pesnica, ki je bila za svojo poezijo in prozo že večkrat nagrajena. Med drugim je prejela nagrado 21. slovenskega knjižnega sejma za najboljši literarni prvenec, modro ptico za najboljši roman v letu 2012, bila pa je razglašena tudi za vitezinjo poezije pesniškega turnirja v letu 2007 in nominirana za nagrado kresnik v letu 2013. Izdala je že tri knjige - Nizki toni, Gospod, nekaj imamo za vas in Igranje, četrta pa pravkar nastaja. S svojimi literarnimi stvaritvami je sodelovala v več kot 50 publikacijah. Je avtorica številnih spremnih besed, organizatorka prireditvenega programa in moderatorka literarnih pogovorov. Prevaja tudi poezijo iz hrvaškega in srbskega jezika. Kljub temu ugotavlja, da se pri nas od pisanja in literature ne da živeti, zato se je, kot sama pravi, spečala še s keramiko.

Stanka literarne kariere še ni končala, je pa ob njej začela še eno kot spretna oblikovalka gline. V letu 2011 se je namreč odločila, da se udeleži tečaja lončarstva, in to v Prekmurju. O tem je med drugim zapisala: "Nekoč sem v pavzi med dvema knjigama šla na tečaj lončarstva. Dokler gline nisem poznala 'iz prve roke', sem mislila, da se bo avantura razvila v začasen hobi, a se je potem vse drugače obrnilo. Najprej sem želela imeti svoje vreteno, nato prostor za ustvarjanje, kmalu še peč, potem takšne in drugačne glazure, več znanja."

Glina jo je posrkala vase. Ker ni imela denarja za nakup vretena, ji ga je izdelal kar njen mož Borut, ki se je pred tem kot iskalec zaposlitve izobraževal za mizarska dela. Tudi sam se je preizkusil in se - kot pravi - takoj zaljubil v lončarstvo. Skupaj sta našla manjši prostor v Krškem, kjer sta se oblikovanju gline vse bolj posvečala. Iskala sta različne materiale, tehnike in se izobraževala. Borut je kmalu izdelal še raku peč za žganje, nato pa še štiri lesena električna vretena, saj sta začela svoje znanje lončarstva širiti tudi na druge. Tako zdaj sama pripravljata tečaje in delavnice, saj sta se lani preselila v večji prostor v Mencingerjevi hiši in si v njej uredila atelje. V njem skupaj ustvarjata pod blagovno znamko Bernhard manufaktura. Ime zanjo je izbral Borut, in to po svojem najljubšem avstrijskem pisatelju Thomasu Bernhardu.

Ustvarjata vse - od skodelic do nakita
"Glina je zapeljiv material. Dotik z njo prizemljuje, delo na vretenu pomirja in osredišča, iskanje lastnega izraza sproža kreativnost, končan predmet nosi energijo, ki jo je prejel med peko. Keramični izdelki nastajajo v sozvočju elementov zemlje, vode, zraka in ognja, avtorski pečat pa izraža dialog med ustvarjalcem in temi elementi v razumevanju in iskanju lepote." To so misli, ki jih je zapisala Stanka na spletni stani bernhard.si. Stran ureja Borut, z njo pa skušata svoje izdelke tudi prodati. Svoje izdelke iz keramike predstavljata na sejmih, tudi v tujini (Artish, ArtMarket, Študentska arena). Za zdaj jih prodajata zgolj v svojem ateljeju in v treh prodajalnah v Posavju (Mestna hiša Brežice, Mestni muzej Krško in grad Rajhenburg).

Stanka izdeluje predvsem manjše uporabne izdelke (za kuhinjo in interier), dekorativne izdelke, nakit, očaral pa jo je tudi raku. Pri oblikovanju se trudi najti idealno obliko določene posode, ujemanje njenih posameznih delov, teži pa k temu, da bi izdelki odražali lepoto in dragocenost na eni ter preprostost in čistost na drugi strani. Meni namreč, da se vprašanje estetike še zdaleč ne ustavi pri všečnosti.

Borut se rad loteva večjih projektov, ustvarja lastne glazure, skrbi za sejme in vodi poslovanje, izdelal pa je tudi njuno prodajno spletno stran. Sam o njunem lončarskem delu pravi: "Delava različne stvari, pretežno iz rdeče-bele keramike, nekaj tudi iz kamenine, poskušava se v t. i. raku tehniki, to je ena posebna japonska tehnika žganja gline. Izdelujeva tudi nakit, ki se za zdaj še najbolje prodaja." Verjetno ni treba poudarjati, da so vsi izdelki narejeni ročno, da so unikatni, zato so seveda nekoliko dražji kot poceni uvoženi keramični izdelki iz tujine.

Za MMC Goran Rovan

Pesnica in ustvarjalka glinenih izdelkov