Golaž kuhajo že 11. leto zapored. Foto: MMC RTV SLO/Suzana Vahtarić
Golaž kuhajo že 11. leto zapored. Foto: MMC RTV SLO/Suzana Vahtarić
Golažijada
Za zmago ne zadostuje samo priprava najboljšega golaža, šteje vse, tudi urejenost stojnice in zabava gostov. Foto: MMC RTV SLO/Suzana Vahtarić

"Naše dogajanje je letos popestrilo kar 55 ponudnikov na stojnicah iz bližnje in širše okolice, z zelo zanimivimi podeželskimi izdelki, zlasti kmečkimi dobrotami in izdelki domače obrti ter ob običajnih sejemskih drobnarijah še izdelki za dom in vrt," je o Jožefovem sejmu dejala predsednica Turističnega društva Bistrica ob Sotli Nika Šarlah.

Najobsežnejša 'golažijada'
Kuhanja golaža je bilo tudi letos mednarodno, ob tradicionalni ekipi Josip Broz in sosednjega Kumrovca, so se v kuhanju golaža pomerili še z Občino Bistrica pobrateni Bošnjaci iz Hrvaške in ekipa iz avstrijskega Heimschuha, vse tudi z župani.

Pobudnik golažijade je gostinec Srečo Kunst, ki je povedal, da so imeli letos prijavljenih rekordnih 20 ekip, a je ena odpovedala, kljub temu je 19 ekip še vedno najboljša udeležba do zdaj. Gostišče poskrbi za meso, čebulo in maščobo ter kotliček, vse ostalo je v rokah ekip, v kateri po pravilih mora biti vsaj en Jožek oz. Jožica.

Vsako leto je med ekipami kar nekaj znanih imen, tudi političnih, za čuda jih letos ni bilo, prava maskota pa je tudi redni kuhar, snemalec RTV Slovenija Jože Grajžl, redno se golažijade udeležuje župan Franjo Debelak, ki ima svojo Županovo ekipo, pa župan sosednje občine Podčetrtek Peter Misja z bratom Jožetom, domače kmečke ženske in drugi. Župan Franjo Debelak je dejal, da je Jožefov sejem izredno dobro obiskan ter izpostavil dobro udeležbo pobratenih občin in sosednjih županov ter dodal, da je bistvo prireditve v druženju.

Zmaga k sosedom
Skupni zmagovalec je letos ekipa Mesni butik Tina iz sosednje brežiške občine, najboljši golaž je pripadal ekipi iz Frankolovega, najizvirnejša ekipa pa je bila ekipa Etnografskega društva cigani iz Dornave. Posebno nagrado so podelili domačinki Hermini Gracar, ki na golažijadah vrti kuhalnico že deset let. Dogajanje spremljal tudi kulturno-zabavni program z nastopi Pihalne godbe Šentjur, domačih ljudskih pevcev Fantje z vrhov, ansambla Slovenski zvoki, citrarke Jasmine Levičar in vokalistke Mateje Bobek, žonglerjev med stojnicami in tradicionalno že nekaj let tudi lajnarja.

Jožefov sejem v Bistrici ob Sotli je največja sejemska prireditev v kraju in ga vsako leto organizirata tamkajšnje turistično društvo in Gostilna Šempeter. Ob Jožefovem pripravljajo še Petrov sejem, saj je sv. Peter zavetnik kraja in takrat zaznamujejo občinski praznik, lani je turistično društvo obudilo nekdaj za kraj znan Lucijin sejem v decembru.