Izvršni direktor NK Domžale Matej Oražem (v sredini) Foto: www.alesfevzer.com
Izvršni direktor NK Domžale Matej Oražem (v sredini) Foto: www.alesfevzer.com

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je postopek zoper Mateja Oražma, ki je bil za občinskega svetnika izvoljen na listi LMŠ-ja, uvedla na podlagi prijave v lanskem letu.
V postopku je ugotovila, da je na seji občinskega sveta aprila 2021 ob obravnavi revizijskega poročila o reviziji poslovanja v Zavodu za šport in rekreacijo Domžale v letih 2017–2020 predlagal dva sklepa in zanju tudi glasoval, čeprav se je revizija nanašala tudi na čas, ko je bil sam aktivni član in predsednik sveta omenjenega zavoda. To je bilo od 16. marca do 21. novembra 2019.

"Ker je bil izkazan poslovni stik med občinskim svetnikom ter Zavodom za šport in rekreacijo Domžale, se je občinski svetnik znašel v okoliščinah, ki pomenijo dejansko nasprotje interesov, pri čemer ni storil vsega, da se temu izogne. S tem je ravnal v nasprotju s 37. členom zakona o preprečevanju korupcije," so v sporočilu za javnost zapisali na KPK-ju. 37. člen namreč določa, da se mora uradna oseba izogibati konfliktu interesov.

KPK ob tem poudarja pomen dolžnega izogibanja nasprotju interesov kot izjemno pomembnega instituta, "saj gre za enega ključnih stebrov delovanja pravne države, zaupanja v demokratične institucije ter v preglednost, enakopravnost in objektivnost odločanja v javnih zadevah in pri razpolaganju z javnimi sredstvi".

Oražem bi moral pred glasovanjem o predlaganih sklepih župana in ostale občinske svetnike pisno opozoriti na okoliščine, ki bi lahko vodile v nasprotje interesov, in nato počakati na njihovo odločitev, je ugotovila komisija.

"Interesi občinskega svetnika kot predstavnika občine ter interesi (bivšega) člana in predsednika Sveta zavoda za šport in rekreacijo Domžale so namreč lahko drugačni oziroma se lahko pričakuje, da bo interes, ki ga ima kot (bivši) član in predsednik Sveta zavoda za šport in rekreacijo Domžale, prevladoval pred javnim interesom, ki ga mora zasledovati kot predstavnik občine," so zapisali v KPK-ju. Oražem zoper ugotovitve KPK ni sprožil upravnega spora, zato so ugotovitve KPK-ja pravnomočne.

Pritisk na občinske nadzornike

KPK pa je konec maja objavil ugotovitve, da je Oražem z žaljivim komuniciranjem in nezakonitimi pritiski na članico občinskega nadzornega odbora prav tako kršil integriteto.
Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je Oražem marca 2021 v telefonskem pogovoru nezakonito pritiskal na članico nadzornega odbora Občine Domžale, in sicer da naj umakne poročilo občinskega nadzornega odbora glede poslovanja Zavoda za šport in rekreacijo Domžale. Pri tem je nanjo kričal in jo žalil.

S tem je občinski svetnik neupravičeno posegel v samostojnost in neodvisnost članov nadzornega odbora občine kot najvišjega nadzornega organa lokalne samoupravne skupnosti, so tedaj zapisali v KPK-ju.

Tako zakon o lokalni samoupravi kot tudi statut domžalske občine določata, da je nadzorni odbor samostojen organ občine, ki opravlja naloge povsem samostojno in neodvisno, pri čemer si organi občine niso hierarhično nadrejeni ali podrejeni, ampak so v ravnovesju. Občinski svet tako ne more posegati v pristojnost nadzornega odbora.

"Kljub temu da občinski svetnik ni uspel s svojimi pritiski, pa je pri svojem komuniciranju ravnal na povsem neprimeren oziroma nezakonit način in svojo funkcijo uporabil v nasprotju s pričakovanim etičnim delovanjem, pravno dopustnimi cilji, vezanimi na samostojnost in neodvisnost delovanja in odločanja nadzornega odbora," so zapisali in dodali, da je kršil zakon o integriteti in preprečevanju korupcije. Ugotovitve KPK-ja so prav tako pravnomočne.

Županska kandidatura

Matej Oražem je sicer konec junija napovedal uradno kandidaturo za župana Domžal in da bo na prihajajočih lokalnih volitvah nastopil s svojo listo Matej Oražem (MO) in sloganom “Več, za Domžale!”