Blejsko jezero. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Blejsko jezero. Foto: BoBo/Srdjan Živulović

O odcepitvi naj bi odločali po novem letu, ko bo jasno, kako se uresničuje v sredo sklenjeni dogovor z gorjanskim županom glede urejanja vodovoda in javnega prevoza.

Zatrnik, na katerem je nekaj manj kot 50 objektov, med njimi tudi več počitniških, je šele pred nekaj leti postal samostojno naselje. Pobudo za to so dali prebivalci, ker so si obetali, da bodo tako lažje prišli do osnovne komunalne in druge infrastrukture. Imajo namreč težave z oskrbo z vodo, nimajo urejene kanalizacije in javnega prevoza v dolino.

Vendar se zadeve niso premaknile, opozarjajo. Pojavile so se tudi težave v komunikaciji z občino. O napetih odnosih priča že več let trajajoča zgodba o oživljanju smučišča na Zatrniku, za katerega RTC Zatrnik pod vodstvom nekdanjega ministra za pravosodje Aleša Zalarja od občine ne dobi koncesije za žičnice. Tako zdaj na Zatrniku razmišljajo o odcepitvi od občine Gorje in priključitvi k občini Bled.

"Pobude naletijo na gluha ušesa"

"Vsa ta leta je glavni problem, da vse naše pobude na občini naletijo na gluha ušesa. Zadeva je prišla do te točke, ko smo tik pred tem, ali se nekaj resno spremeni v odnosu do našega naselja ali pa bomo iskali boljšega partnerja v sosednji občini," je sporočil Zalar. Kot je pojasnil, ima Zatrnik dolgo mejo z blejsko občino, tako da je z njo teritorialno povezan.

Dodal je, da je bilo sodelovanje z blejsko občino in tamkajšnjim turizmom doslej vedno zgledno. "V Gorjah pa se ves čas zatika, zdaj že tudi v komunikaciji," je v sredo ob sestanku vaškega odbora Zatrnik z gorjanskim županom Petrom Torkarjem dejal Zalar in dodal, da so tudi sestanek z županom morali praktično izsiliti.

Na sestanku so se dogovorili, da bo občina naročila projektno nalogo z oceno investicije v gradnjo vodovoda iz Ovčjih jam na Zatrnik in da bo občina sprožila postopke za namestitev stacionarnega merilnika hitrosti za umirjanje prometa ter za vzpostavitev redne avtobusne linije do Zatrnika.

Gorjanski župan: Na pobude se vedno odzovemo

Kot je napovedal Torkar, bodo na občini začeli omenjene postopke. Tako se po njegovih besedah vedno odzovejo na tovrstne pobude, težko pa napove, kdaj bodo zadeve izpeljane. Kar zadeva linijski prevoz, je potreben dogovor z Arrivo, kar zadeva radar, pa z Direkcijo RS za infrastrukturo.

Na Zatrniku prve rezultate pričakujejo do konca leta, ko naj bi bila pripravljena projektna naloga za vodovod. "Če tega ne bo, potem mislim, da smo res presegli zadnjo mejo potrpljenja, in mislim, da bo predlog našim krajanom, da pač zamenjamo občino," je napovedal predsednik vaškega odbora Zatrnik Anže Urevc. Če se bodo tega lotili, bodo najprej preverili podporo krajanov, potem bodo sledili postopki v gorjanskem in blejskem občinskem svetu.

Blejski župan: Vse je še v fazi idej

Kot je ocenil blejski župan Anton Mežan, so ti koraki še daleč. Če se bo to zgodilo, bodo krajani Zatrnika občinskemu svetu predstavili svoje argumente, zakaj bi se priključili blejski občini, občina pa bo preverila, kaj bi to pomenilo za samo občino, kar zadeva gradnjo infrastrukture in druga pričakovanja prebivalcev Zatrnika. "Zdaj je vse še v fazi idej, tako da pustimo času čas," je Mežan komentiral morebitni prestop Zatrnika.