Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

Sanacija zadrževalnika Vogršček v Vipavski dolini je v polnem teku in sledi začrtani časovnici, so za Slovensko tiskovno agencijo povedali na direkciji za vode.

"Pri oblikovanju terminskega načrta se je sledilo pogoju ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, da se s 15. februarjem 2022 začne polnjenje zadrževalnika z vodo za potrebe zagotavljanja oroševanja. Pri tem je bilo treba upoštevati tudi pogoje Zavoda za ribištvo Slovenije in Zavoda RS za varstvo narave, opredeljene v gradbenem dovoljenju," so zapisali na direkciji.

Sorodna novica Vogršček je prazen, kmetje ne morejo namakati

Zaradi zahtev po začetku polnjenja zadrževalnika so spremenili projektne rešitve izgradnje dovodnega jarka do odvzemnega objekta na območju akumulacije, so pojasnili. Pripravljalna dela za izgradnjo dovodnega jarka so že začeli. Ob sanaciji gradijo tudi nov odvzemni objekt in obnavljajo obstoječega, poleg tega bodo prenovili upravno stavbo.

Sredstva za sanacijo bosta zagotovili ministrstvi za kmetijstvo in za okolje oziroma direkcija za vode. Pogodbena vrednost del znaša skoraj deset milijonov evrov, od tega bo ministrstvo za okolje in prostor zagotovilo 6,2 milijona evrov, ministrstvo za kmetijstvo pa preostalih 3,8 milijona. Dela izvajajo Kolektor CPG, RGP Velenje in RIKO Ljubljana ter njihovi podizvajalci.

Reševanje rib

Pred začetkom praznjenja zadrževalnika so imeli veliko dela tudi lokalni ribiči. Gospodar Ribiške družine Renče Egon Dolenc je povedal, da so iz jezera izlovili skoraj vse ribe in jih preseliti v manjše jezero Vogršček. Po njegovem mnenju je ostalo morda nekaj manjših rib, vendar je v izpraznjenem zadrževalniku po kotanjah še vedno dovolj vode za njihovo preživetje. Območje bodo vnovič pregledali, ko tam ne bo več toliko blata.

Zadrževalnik Vogršček je bil urejen predvsem za namakanje, občine, na območju katerih leži, pa želijo urediti tudi njegovo okolico s sprehajalno in kolesarsko potjo okoli jezera ter na njem omogočiti rekreacijske dejavnosti, vendar doslej niso sklenili še nobenega dogovora s pristojnimi ministrstvi.

Dolgoletne težave in dolgotrajna sanacija

Sorodna novica Vogršček v slabem stanju in onesnažen s fekalijami. Sanirali naj bi ga še letos.

Iz Vogrščka trenutno namakajo okrog 1000 hektarjev površin, pretežno v spodnjem delu Vipavske doline. Po sanaciji zadrževalnika bo obnove deležen tudi namakalni sistem, del pa ga bodo morali še dograditi, predvidoma v letu 2022. Po izgradnji novega dela namakalnega sistema bi lahko namakali še dodatnih 2000 hektarjev kmetijskih površin, od tega 1500 v ajdovski občini in okrog 500 hektarjev v občini Vipava.

Zadrževalnik Vogršček je objekt vodne infrastrukture v lasti države. Zgradili so ga med letoma 1986 in 1989 za akumulacijo vode za potrebe namakanja kmetijskih površin in zadrževanje poplavnih valov. Leta 2007 so morali gladino akumulacijskega jezera znižati zaradi puščanja pregrade.

Vse od takrat so njegovo obnovo napovedovali številni okoljski in kmetijski ministri, začela pa se je konec lanskega leta. Takrat so na direkciji za vode napovedali, da bodo glede na terminski plan raven vode v zadrževalniku predvidoma dvignili že februarja letos, a je ostal zadrževalnik prazen, kmetje pa brez nujno potrebne vode.