Župan Kočevja Vladimir Prebilič obljublja, da bo do konca mandata poskrbel za popolno legalizacijo naselja. Foto:
Župan Kočevja Vladimir Prebilič obljublja, da bo do konca mandata poskrbel za popolno legalizacijo naselja. Foto:
"Marsikateri delodajalec zavrne Roma samo zaradi njegove narodnosti," opozarja Niko Šarkezi.
Občina je preplastila cesto skozi naselje.
Prebilič pojasnjuje, da se večinsko prebivalstvo boji množičnega priseljevanja Romov.

Po besedah kočevskega župana Vladimirja Prebiliča je občina v zadnjih dveh letih najprej zgradila komunalno infrastrukturo, tako da je vsaka hiša priključena na občinsko čistilno napravo. Sledila je ureditev vodovoda, ki je v naselje pripeljala enako kakovostno vodo, kot jo imajo drugi občani. Tretji ukrep je bilo asfaltiranje ceste skozi naselje. "Do konca mandata bomo poskrbeli še za popolno legalizacijo naselja ter parcelacijo, s katero bomo ponudili tukajšnjim prebivalcem možnost najema ali nakupa zemljišč, kjer živijo že zadnjih 50 let," napoveduje Prebilič.

Niko Šarkezi, eden izmed Romov, ki si je v naselju zgradil hišo, je nezadovoljen z občinskim romskim svetnikom. Pri projektu asfaltiranja ceste skozi naselje je bil po njegovih informacijah denar namreč neracionalno porabljen. "Asfalt smo dobili od občine. Slišal sem, da je bilo za izvedbo del na voljo 500 tisoč evrov. Kam je šel ta denar? Asfalt gotovo ni stal toliko," razmišlja Šarkezi.

Ob tem opozarja, da bi se marsikateri Rom rad zaposlil, vendar ne dobi priložnosti. "Jaz imam recimo 25 let delovne dobe in sem vesel, da imam zaposlitev, saj delo človeku nekaj pomeni. Kot pa vem, marsikateri delodajalec zavrne Roma samo zaradi njegove narodnosti, čeprav potrebuje delavce," pristavlja.

Naselje bo zaradi posodobitve in napovedane legalizacije potencialno privlačno tudi za Rome iz drugih krajev. Šarkezi pravi, da bi on osebno z veseljem sprejel Rome od drugod, še zlasti z območij, kjer živijo v težkih razmerah. "Romi moramo držati skupaj," poudarja in dodaja, da ima država veliko zemljišč, kjer bi lahko Romom omogočila naselitev. "Romi bi lahko naredili marsikaj, če bi država to dopuščala, vendar je zaradi nasprotovanja lokalnih prebivalcev po navadi nemočna, zato ostajamo v slepi ulici," meni Šarkezi.

Prebilič pa na vprašanje o možnostih za naselitev novih prebivalcev odgovarja, da je najprej treba poskrbeti za Rome, ki zdaj živijo v Željnah. Po njegovih besedah bodo šele potem na vrsti pogovori o sožitju in sodelovanju z okoliškim prebivalstvom. "Večinsko prebivalstvo se namreč boji množičnega priseljevanja Romov na to območje," ugotavlja Prebilič.