Lokalne novice
Romsko naselje Žabjak
Gospodarsko ministrstvo je zavrnilo projekt ureditve Žabjaka, največjega romskega naselja v državi, s katerim se je novomeška občina prijavila na razpis za pridobitev nepovratnih sredstev za ureditev komunalne infrastrukture v romskih naseljih. Foto: BoBo
Gregor Macedoni, vodstvo novomeške občine
Novomeški župan Gregor Macedoni je na današnji novinarski konferenci dejal, da država urejanje Žabjaka zavira in zavrača od leta 2008. Foto: Mestna občina Novo mesto

Dodaj v

Jezna novomeška občina reševanje romske problematike predaja državi

Rome in novomeško občino razjezilo gospodarsko ministrstvo
13. junij 2016 ob 16:15,
zadnji poseg: 13. junij 2016 ob 16:19
Novo mesto - MMC RTV SLO, STA

Vodstvo novomeške občine meni, da je za neurejene razmere v največjem romskem naselju Žabjak kriva država, zato pravijo, naj odgovornost za reševanje težav prevzame kar vlada sama.

Novomeški župan Gregor Macedoni je na današnji novinarski konferenci dejal, da država urejanje Žabjaka zavira in zavrača od leta 2008.

Ker novomeška občina za nastalo stanje ni kriva, pričakujejo, da bodo vse organizacije, ki si prizadevajo za romske pravice - Varuh človekovih pravic, Urad za narodnosti, Amnesty International Slovenija ... - svoje tovrstne pritožbe in predloge naslavljali neposredno na urad predsednika vlade in ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. "Mestna občina Novo mesto ni več naslovnik za njihove zahteve," so zapisali.

"Nerazumna" odločitev ministrstva
Ministrstvo je namreč "nerazumno" zavrnilo projekt ureditve omenjenega naselja, s katerim se je novomeška občina prijavila na razpis za pridobitev nepovratnih sredstev za ureditev komunalne infrastrukture v romskih naseljih, je pojasnil župan.

Dodal je, da odločitev in pojasnilo ministrstva sporočata, da so kljub perečim bivalnim razmeram v Žabjaku drugje v Sloveniji pomembnejši in prednostni projekti, kar razumejo tako, da država zavrača sodelovanje z lokalno skupnostjo in bo omenjene težave reševala sama.

Macedoni je poudaril, da je občina v partnerstvu z državo in vsemi vpletenimi zadeve pripravljena reševati, vendar pa mora pred tem svojo aktivno vlogo zavzeti tudi država. Glede omenjenega razpisa je še napovedal upravni spor, njegovo odločitev pa je danes podprl tudi novomeški romski svetnik Duško Smajek.

Glede neurejanja novomeškega Žabjaka, kjer naj bi živelo do 700 ljudi, se je z novinarsko konferenco danes odzvala še Zveza Romov za Dolenjsko.

Romi tudi na evropsko sodišče, če bo treba
Njen predsednik Bogdan Miklič je povedal, da je tudi njih presenetila odločitev omenjenega ministrstva, ki je za prednostne naloge označilo druge, po njihovi oceni manj pomembne in manj pereče projekte.

Zveza Romov za Dolenjsko del krivde za nastalo stanje vali tudi na novomeško občino, ki od države, ki je lastnik večjega dela zemljišča, na katerem stoji Žabjak, takega in prostorsko ter komunalno neurejenega, kot je, ne želi sprejeti.

Opozorili so, da bodo vztrajali pri zahtevah po čimprejšnji ureditvi Žabjaka, če novomeška občina tamkajšnjih zemljišč od ministrstva za obrambo ne bo sprejela, pa bodo začeli zahtevati ureditev državnega prostorskega načrta. Če tudi to ne bo sprejemljivo, se bodo obrnili na evropsko sodišče, je še napovedal Miklič.

T. H.
Prijavi napako
Komentarji
Valjhun Kajtimar
# 13.06.2016 ob 16:45
Cemu jim že 30 let devamo odpustke?
A še ni čas, da prevzamejo tufi enske odgovornosti zade, kot ostali fržavlhani RS?
..... kak to, da tu ni CSDjev ki bi jim vxelo otroke, ker so umazani, khe do policisti, ki z tsko veliko mero poguma maltretirajo poštene(jše,) državljane?
Kje rubežniki, zaradi neplačanih položnic?!
slorevolucija
# 13.06.2016 ob 17:11
Naj potem oni v zameno za ureditev naselja plačajo kar morajo (tako kot ostali državljani), gredo delat, itn. Me zanima kaj porečejo na tak pogoj.
vnk
# 13.06.2016 ob 18:38
Na evropsko sodišče? Zakaj že?

Romi morajo imeti dostop do nepremičninskega trga in ureditve priključkov v skladu z zakoni, ki veljajo za vse. Potem se pa tu konča, in se lahko postavijo v vrsto kot vsi drugi Slovenci. Enkrat bo spet počilo, ko beremo deložacije Slovencev za mizerno nizke vsote, tu je pa govora, da bi jim vse prinesli k riti...

Lahko pa damo recimo romsko problematiko urediti zunanjemu izvajalcu, bojda so Izraelci dobri v teh zadevah. Večino časa dobivajo takšne in drugačne odpustke, mi pa dobimo prst na suho v rit zaradi par eurov. Kje je tu enakopravnost in pravica?
SkodaOctavia
# 13.06.2016 ob 18:34
Ciganska posla :/
posavc79
# 13.06.2016 ob 19:40
@Valjhun Kajtimar rubil bi jim kaj ?
Saj nimajo prihodkov. Imajo socialno pa otroške doklade. Ravno zaradi tega nihče tudi noče delati.
Živim v bližini nih in se spominjam, ko je enkrat avto od Hojsa( rubežnik) šel v romsko naselje. Ko je videl kam je prišel je na hitro obrnil in dal gas . He he
Pa taka gorila je bil :)
galoper
# 13.06.2016 ob 19:50
Radi bi vodo, elektriko, kanalizacijo, vrtec,..., le plačali ne bi nič. CSD bi jim moral odvzeti otroke, saj nimajo ne pogojev, ne navad za urejeno vzgojo otrok. Ko se vrnejo vzgojeni otroci, bo tudi mentaliteta drugačna in urejanje bo steklo.
los-t
# 13.06.2016 ob 22:05
No... Romi...jaz sem mkral plačati komunalni prispevek, nic nisem tožaril na ESČP...a ne bi vi tudi, če smo že vsi enaki in enakopravni....al nismo, dejte se že odlocit...
gz4468
# 14.06.2016 ob 14:01
Saj nimajo prihodkov.

Od kje jim denar za novega BMWja, s katerim se pripeljejo na novomeško avtobusno postajo in tam ustrahujejo srednješolce, včasih tudi kakšnega pretepejo?

Od kje jim denar za orožje, s katerim streljajo na prometne znake ob manj prometnih vaških poteh oz. predvsem ob gozdnih potem?
matori
# 13.06.2016 ob 20:48
Če tudi to ne bo sprejemljivo, se bodo obrnili na evropsko sodišče, je še napovedal Miklič

samo prej jim javite da morajo bit v neprebojnih jopicih,ko bo vasa zadeva na vrsti - krivi so eni in drugi - Romi zaradi nesodelovanja in necivilazacijskega obnasanja - obcina,oziroma njeni predstavniki,pa ze leta delajo na tem da se nic ne uredi
posavc79
# 14.06.2016 ob 18:23
@ gz4468 narobe si me razumel. Nimajo prihodkov katerih bi jih lahko država trgala oz. bi se rubežniki na njih "vsedli". Država ne sme trgati od socialne in od otroških dodatkov.
O tem kdo ima več denarja sploh ne bom debatiral :)
seeblue123
# 14.06.2016 ob 12:58
OK, sem začel brat prispevek do: Ministrstvo je namreč "nerazumno" zavrnilo projekt ureditve omenjenega naselja,...blablabla
Ali bi lahko T.H. tudi napisal/a, zakaj je ministrstvo zavrnilo projekt, oziroma kaj pomeni "NERAZUMNO"?
Naprej nisem bral, ker mi je že v tem stavku popolnoma jasno, da novinar nima pojma o čem piše in mu zardi tega pač ne zaupam kot prenašalcu informacij.
libby
# 13.06.2016 ob 22:45
galoper,

CSD bi jim moral odvzeti otroke, saj nimajo ne pogojev, ne navad za urejeno vzgojo otrok. Ko se vrnejo vzgojeni otroci, bo tudi mentaliteta drugačna in urejanje bo steklo.

Jih boš ti vzgajal?
Kazalo