Lokalne novice
Romsko naselje Žabjak.
Zemljišče, na katerem stoji Žabjak: po veljavnih prostorskih aktih gre še vedno za območje izključne rabe za potrebe obrambe, po namenski rabi pa gre za kmetijsko zemljišče in gozdne površine. Foto: Bogdan Miklič
Bogdan Miklič in Eva Irgl, peticija za ureditev romskega naselja Žabjak
Predsednik Zveze Romov za Dolenjsko Bogdan Miklič in podpredsednik zveze Zvonko Golobič sta predsednici parlamentarne komisije za peticije Evi Irgl predala peticijo. Foto: BoBo

Dodaj v

Dolenjski Romi zahtevajo ureditev naselja Žabjak, peticija roma k pristojnim

70 let brez elektrike
6. maj 2016 ob 07:50
Novo mesto - MMC RTV SLO, STA

Novomeški Romi in nekatere romske organizacije s peticijo zahtevajo ureditev romskega naselja Žabjak v občini Novo mesto, ki stoji na območju ministrstva za obrambo.

Predsednik Zveze Romov za Dolenjsko Bogdan Miklič in podpredsednik zveze Zvonko Golobič sta jo v četrtek predala predsednici parlamentarne komisije za peticije ter človekove pravice in enake možnosti Evi Irgl, v preteklih tednih pa tudi že predsedniku državnega zbora Milanu Brglezu, predsedniku republike Borutu Pahorju, varuhinji človekovih pravic Vlasti Nussdorfer, direktorju urada za narodnosti Stanku Baluhu ter novomeškemu županu, poslali so jo tudi predsedniku vlade Miru Cerarju.

Miklič pojasnjuje, da Romi v Žabjaku že več kot 70 let živijo brez elektrike in da novomeški župan Gregor Macedoni noče sprejeti zemljišča, na katerem stoji naselje, so sporočili iz Zveze Romov za Dolenjsko.

Prostorski načrt prihodnje leto
Iz zveze so posredovali tudi odgovor vladnega urada za narodnosti, ki je na obrambnem ministrstvu pridobil zadnje informacije o vlogi in nalogah ministrstva pri reševanju vprašanja prenosa zemljišča na občino. Iz pridobljenih informacij je razvidno, da komunikacija med ministrstvom in občino poteka uspešno, so sporočili iz urada.

Na občini po podatkih urada zagotavljajo, da bodo k urejanju tega območja pristopili resno in dolgoročno, še pred tem pa je potreben sprejem sprememb in dopolnitev občinskega prostorskega načrta.

Ministrstvo za obrambo je uradu za narodnosti v odgovoru sporočilo, da bodo glede na informacije občine prostorski načrt sprejeli leta 2017. Pri sprejemanju načrta bo sodelovalo tudi ministrstvo. Pri tem si bodo prizadevali, da se novomeški občini zagotovi pristojnost prostorskega načrtovanja območja Žabjak ter prenos lastništva na občino.

Po veljavnih prostorskih aktih gre namreč še vedno za območje izključne rabe za potrebe obrambe, po namenski rabi pa gre za kmetijsko zemljišče in gozdne površine, so še zapisali.

V odgovoru so sporočili še, da je po njihovem mnenju problematiko romskega naselja mogoče rešiti zgolj ob aktivnem sodelovanju občine ter okoljskega in gospodarskega ministrstva. Prizadevajo si tudi, da se ta problematika uredi čim prej.

Romi razmišljajo tudi o evropskem sodišču
Miklič je sicer dejal, da razmišljajo tudi, da bi rešitve za Žabjak poiskali na Evropskem sodišču. Z Irglovo pa sta spregovorila tudi o romskem zakonu, ki je bil sprejet leta 2007.

Po Mikličevih besedah je prišel čas za spremembo tega zakona, saj je pisan na kožo prekmurskim Romom.

T. H.
Prijavi napako
Komentarji
xes
# 06.05.2016 ob 08:12
Če kupiš zemljišče, plačaš vse birokratske pristojbine, legalno zgradiš objekt, plačaš komunali in elektru, ti dandanes tudi priklopijo elektriko in vodo ter odvažajo smeti ... torej, če deluješ po črki zakona in pravilih, ki veljajo za VSE OSTALE DRŽAVLJANE imaš pač elektriko, vodo, komunalo in urejeno okolje... a je to res tako prekleto težko razumet? Če se romom vse to podari predlagam, da gremo ostali državljani, ki smo morali to vse drago plačati na evropsko sodišče zaradi diskriminacije!
SamoRes
# 06.05.2016 ob 08:31
A ostalim državljanom bo tudi država posadila krompir? Zakaj moram jaz lopatat po vrtu, naj pridejo komunalci.
http://www.delo.si/novice/slovenija/komunala-romom-posadila-krompir.html
brain2k
# 06.05.2016 ob 08:19
Jz bi tudi, jz bi tudi, kje se lahko podpisem, da mi vse zastonj zgradijo. Romi niso neumni, so vidl, da se za migrante dnar razmetava, pa so še oni, ki so prav tako "manjšina", svoj lonček pristavili.
Država daj, sicer ! .....
SF0100
# 06.05.2016 ob 08:36
ZAHTEVAM, da mi država podari 1 mio EUR!

Sem manjšina - trdo delam za svoj kruh.
samy joe
# 06.05.2016 ob 09:31
Povsem jasno je, da gre za kmetijsko zemljišče. Torej nikakršna gradnja ni dovoljena, razen če imamo ene zakone za Cigane in druge za ostale državljane RS.
pisava
# 06.05.2016 ob 09:23
Ni jasno zakaj so se cigani pri nas preimenovali v rome. Drugje po EU in svetu jih naslavljajo ali zingaro ali cigojner ali gipsy.
Čehi so se jih rešili na eleganten način. Niso jim več dajali podpore. Cigani so se pritožili celemu svetu. Sprejeli so jih Kanadčani v velikem številu. Sredi gozdov daleč od civilizacije so jim zgradili naselja, dali so jim stroje za podiranje in obdelavo dreves, zdaj pa si zaslužite za kruh.
jayz
# 06.05.2016 ob 10:32
Jaz se pa leta matram in prosim na občini, če prispevajo za asfalt do naše hiše, ker gre za njihovo cesto. Letos se bom malo bolj sončil in ga jeseni "zahteval brezplačno". Pač zmanjkuje mi idej.
soleti
# 06.05.2016 ob 08:40
Davke plačat, potem pa praskat.
bonanza
# 06.05.2016 ob 09:58
"Zahtevajo"? Ma nemoj.
cocker
# 06.05.2016 ob 08:38
Preverite in zapišite, kolk teh prebivalcev Žabjaka je zaposlenih? Me zanima.
josh k.
# 06.05.2016 ob 08:14
Mogoče bodo tistih dodatnih 46 miljonov za posodobitev vojske namenili za ureditev Žabjeka, saj vendar stoji na zemljišču ministrstva za obrambo.
Fritz.si
# 06.05.2016 ob 08:31
Glede na to, da gre za uzurpacijo državne lastnine, namreč zemljišča Ministrstva za obrambo, kar je kaznivo, bi pričakoval ustrezen odgovor državnih (represivnih) organov. Če se takšna početja legalizirajo, si lahko nekdo od nas jutri privošči postavitev bivaka na vrtu kakšnega od političnih veljakov saj Ustava zapoveduje, da smo pred zakonom vsi državljani enaki.
samogledam
# 06.05.2016 ob 08:20
ko smo mi kupili neke ruševine na otoku pred 50 leti ni bilo v vasi niti kanalizacije niti vodovoda, pa smo se vikendaši-tujci vsako leto dogovorili koliko bomo prispevali financ in kdaj bo udarniško delo. Ja, sami prebivalci smo poskrbeli za potrebno infrastrukturo z samoprispevkom in rokami. Kako imaš urejeno okolico je vsak sam odgovoren.Če je njemu vseeno bom tudi jaz stran pogledal.
pepieinschlag
# 06.05.2016 ob 10:37
predlagam, da gremo ostali državljani, ki smo morali to vse drago plačati na evropsko sodišče zaradi diskriminacije!

Sam se počutim diskriminiranega že zaradi imena, ki so si ga izbrali in ki naj bi v njihovem imenu pomenilo »človek«. Pomeni, da torej sam, ki nisem pripadnik njihove etnične skupine nisem človek?
Čeprav se mi resnici na ljubo zadnje čase, tudi glede na vse ostale dogodke v Sloveniji vse bolj dozdeva, da sem en velik osel.
igorto
# 06.05.2016 ob 09:46
Najprej je treba delat in nekaj prispevat v državno malho, nato pa zahtevat.
Cigani naj imajo enake pravice in dolžnosti kot ostali državljani ( vsi zdravi, bolni, invalidi, . . . ) !
thr0l
# 06.05.2016 ob 12:00
Pted petdesetimi leti je tam mogoče živelo 50 ciganov. Danes jih, koliko... 1000? 2000? Koliko jih bo tam čez 50 let? Za rodnost v Sloveniji se ni za bati :) Tudi sam bi poskrbel za rodnost, če bi mi država dala za vsakega otroka takšne enormne vsote in to mesečno. Lepo je enim v tej državi.
anrej_marija
# 06.05.2016 ob 09:55
to niso Romi, ampak so Cigani in so vedno bili Cigani, prav rani jih če se jim reče Romi, tako da prosim da ultra politično korektna RTVSlo preneha s tem sovražnim govorom

http://www.dolenjskilist.si/2016/05/05/1
54814/novice/dolenjska/Romi_predali_peti
cijo_za_ureditev_Zabjaka/
vrtojb5
# 06.05.2016 ob 08:59
fajn, se malo zastonj
bluppo
# 06.05.2016 ob 12:24
Zahtevajo?

V sloveniji tisti, ki smo uradni lastniki zemlje in nepremičnine v kateri prebivamo, redno plačujemo nadomestilo za stavbno zemljišče in vse račune za elektriko, vodo, odvoz smetti pa seveda tudi dohodnino ne moremo od lokalnih in državne oblasti zahtevati, da uredijo neko stvar, ki se tiče našega okolja. Lahko samo prosimo, pišemo peticije ipd. Oni pa kar zahtevajo?

In potem se čudijo, da jih nihče ne mara?
kren66
# 06.05.2016 ob 11:17
Kakšno Evropsko sodišče?? zakaj? ker so načrno gradili sedaj bi pa še vse zastojn imeli?? pa ne se hecat. Okej dosti hujši od njih so Cigani na vladi samo ti pa so tudi svojega denarja vredni! Poznajo vse svoje pravice dolžnosti pa nobene.

Dokler 100% ne izpolnjujeo vojih obveznosti, spoštujejo naše zakone jim nebi dal niti enega evra...da o porokah mladoletnih deklic nit ne govorim!!
SamoRes
# 06.05.2016 ob 09:05
cocker
# 06.05.2016 ob 08:38
Preverite in zapišite, kolk teh prebivalcev Žabjaka je zaposlenih? Me zanima.

V naši državi je problem, da se naokrog valja ogromno denarja, ki se ga netransparentno porabi ali pa ga počrpajo razna na proračun prisesana podjetja. Tisoče projektov je razpisanih, od dela z mladimi, do brezposelnih in kulture. Vse to je krinka, da si mafija polni žepe.
Projekt zaposlovanja Romov je bil, toda po devetih letih in 286.000 porabljenih evrih jim ni uspelo zaposliti niti enega, koliko so si razni "strokovnjaki" izplačali dodatkov in honorarjev ter dnevnic pa raje ne ugibam, ker mi bo slabo. In to se dela povsod, ne le v tem primeru. Krivda za situacijo z Romi ni le na njihovi strani, temveč nesposobna država, ki to omogoča.
http://www.delo.si/novice/slovenija/neslaven-konec-zavoda-za-zaposlitev-romov.html
pašeresje
# 06.05.2016 ob 12:00
Najprej naj plačajo zasedeno zemljo, če jim jo lastnik proda, pridobijo gradbena dovoljenja itd...

ker so kršili zakone, bi morali biti sankcionirani, črne gradnje porušene.

Le s spoštovanjem zakonov, bomo prišli do urejene pravne države.

Pri tem je na mestu vprašanje, če imamo že z Romi, ki so stoletja tu, take probleme pri asimilaciji, zakaj bi sprejemali še več ilegalnih ekonomskih imigrantov?
Pri vsakih kvotah, bi se moralo upoštevati, da imamo Rome in da smo že sprejeli begunce iz Bosne itd...
Montijev Piton
# 06.05.2016 ob 14:05
predsednici parlamentarne komisije za peticije ter človekove pravice in enake možnosti

Romi razmišljajo tudi o evropskem sodišču
Miklič je sicer dejal, da razmišljajo tudi, da bi rešitve za Žabjak poiskali na Evropskem sodišču

stoji na območju ministrstva za obrambo


Enake možnosti (kot drugi državljani)? Evropsko sodišče? Okupacija ozemlja pod nadzorom min. za obrambo?

Vse to je ena velika slaba šala. Vestni davkoplačevalec je v tej državi vreden manj kot nič.
success
# 06.05.2016 ob 13:44
Pa kaj bi se imeli vse ??? Vam uzakonimo se, da dobite od place vsakega zaposlenega 10 % ?
Ce drzava to naredi, bom zahteval, da mi vrnejo vse, kar sem moral placat in urediti sam ! Romi vi pa se socializirajte, poskrbite da boste pismeni pa si lahko vse legalno uredite in seveda placate. A vi merkelije pa bemfe, drzava pa zastonj vodo, elektriko itd ? Pridite na stajersko malo pogledat, avti da dol pades, zlate ketne, ni da ni, sopi denarja v zepih, na drugi strani pa socialka itd. In to podpiramo ali kako ? Pa da bi jih v rit brcnil, pa te clovekove pravice gnile... Kje so pa pol nase pravice ? Drzava nas vedno zejne cez vodo pelje, ampak za rome pa bo, boste videli. Bodo lahko svoj denar za kaj druga porabili, mi navadni pa placaj ali pa tisina !
horhe
# 06.05.2016 ob 13:41
1. Najprej je treba zemljo kupit, kar ti cigani v Žabjaku niso naredili ampak so na zemlji, ki pripada državi ali pa navadnim delavnim državljanom.
2. Zemlja mora biti zazidljiva. Če bo Država karkolu urejala brez dovoljenj in brez spremembe namembnosti jo bom jaz tožil, ker tega pač po zakonih, ki jih je sprejela sama ne sme počet nihče.
3. Stanovalcem Žabjaka ni potrebno biti zaposljen, ker dobijo denar od države, še en kup si ga pa pridobijo na vsi vemo kakšbe načine. Barvne kovine in to.
4. Zelo enostavna in povsem elegantna rešitev obstaja, ki jo je predlagal da mislim da že Jelinčič. Cigani naj bodo pred zakonom enaki kot vsi ostali državljani RS. Podpora za omejen čas, kot pri vseh ostalih in pa enakost pred zakoni in je vse urejeno.
Če jim pa kaj ne paše naj pa gredo tja, iz kjer so prišli.
Kermit
# 06.05.2016 ob 13:51
Torej, če danes postavim barako na Kongrescu, bodo moji vnuki čez 50 let imeli komunalno urejeno parcelo, ker pač tam že 50 let stoji bajta? Če gre tole skozi, predlagam, da pošteni državljani zasedemo lepe parcelce in si na njih postavimo lope. Če lahko oni, lahko tudi mi
JMH
# 06.05.2016 ob 15:00
ne basajte, da živijo brez elektrike. samo brez legalnih priključkov. v prejšnji službi sem najmanj enkrat tedensko hodil v žabjak. imajo me radi, ker sem jim nosil oblačila in ostale potrebščine, od otroških vozičkov, do pohištva, tudi elektronskih naprav. 2 romska otroka s posebnimi potrebami, sem dnevno vozil v oš dragotina ketteja,... a ste že bili pri komu doma? vsi, v katerih dom sem stopil jaz, imajo plazma televizorje in prenosne računalnike (seveda poznam tudi take ki tega nimajo in taki so res manjšina). s stališča opremljenosti z elektronskimi nepotrebščinami (za moje pojme) so, če zanemarimo, da namenoma nimam televizorja in pametnega telefona, na boljšem od mene. kar se teh dveh stvari tiče, ni roma, ki bi bil s slednjima dvema aparaturama slabše "oborožen" od mene. in potem nimajo elektrike? pa avtobus tudi ne vozi vsak dan posebej iz žabjaka v nm, pa drugega prevoza tudi nimajo. kot je zadnjič ugotavljal sam state department.

raje se nehajte sramotit s takim pr-ovstvom, ker še sami sebi ne verjamete.
johnsmith
# 06.05.2016 ob 14:58
In dosegli bodo, pa če se vi na glavo postavite. V Slo se da vse, samo, da slučajno nisi Slovenec.
zzob
# 06.05.2016 ob 14:47
Res je, da se romska problematika mora nekako rešiti, ampak Romi ne morejo biti nad zakoni ali pred zakonom na boljšem kot ostali državljani.
tanj
# 06.05.2016 ob 08:37
Basni o ježu in lisici torej temeljijo na resničnih dogodkih.

Je pa res, da če se hočemo pufat v nedogled (kar so naši politiki že podpisali), moramo tudi zapravljat. In to tako, da navadna raja ne dobi. Tako da ja, logično.
galoper
# 06.05.2016 ob 12:28
Bo treba delat! Tudi poje selahko ob tem, a e čakat, da jim bomo plačali ureditev mimo prostorskih načrtov.
MaliBacek
# 06.05.2016 ob 10:10
Zpam da je tole v naslovu nameren pun, ker je zabaven:)
RenatoP
# 06.05.2016 ob 16:07
bi jim uredil če imajo soglasja in gradbeno dovoljenje...
paver
# 06.05.2016 ob 15:08
Musomeli bo vse te vaše izjave prebral, zato previdno!!
to bo to
# 07.05.2016 ob 14:33
na kmetijskem zemljišču ne moreš dobit gradbenega in če tega ni, ti država ne more zaračunat. Ko bodo porihtali bodo lahko izdali račune. Prej ne. Če pa ne bodo zahtevali povrnitev stroškov bo pa res sramota za Slovenijo :/
juk
# 06.05.2016 ob 08:31
Podpiram, vendar v zameno da lastne otroke od prvega do zadnje pošiljajo v šolo in se razorožijo. Ni to samoumevno
to bo to
# 06.05.2016 ob 14:40
Če bo država ali občina vse naredila kot je treba, se pravi bi poskrbela za vse potrebne ureditvene akte, razparcelirala zemljišča v kolikor toliko "normalne" parcele in opremla z javno infrastrukturo, bo pa ja na koncu obračunala tudi komunalni prispevek, kar je po domače pomeni, da vsak lastnik parcele plača delež stroškov, ki ga je občina porabila za zgradit in uredit vse to. S komunalnim prispevkom na koncu plačamo vsi, ki pridobijo gradbeno dovoljenje.
Za imeti to možnost pa morajo akti štimat in ko vse štima, občina kasira! ko UE deli gradbena dovoljenja.
Montijev Piton
# 06.05.2016 ob 14:07
SamoRes
A ostalim državljanom bo tudi država posadila krompir? Zakaj moram jaz lopatat po vrtu, naj pridejo komunalci.
http://www.delo.si/novice/slovenija/komunala-romom-posadila-krompir.html


Od kdaj si pa ti ksenofob in rasist? Samo tvojo retoriko uporabljam proti tebi, ne bodi užaljen...
Mimobeznik
# 06.05.2016 ob 11:26
Tole bi bil pa res že skrajni čas, da vsaj neko cestno mrežo s pločniki in javno razsvetljavo naredijo. Ko Brazilska favela.
Kazalo