Predsednik uprave Alukomna Holdinga pravi, da dolg vlade Republike Slovenije obstaja. Pokaže sklep sodišča, ki je pravnomočen že od sredine maja letos. Foto: Radio Koper
Predsednik uprave Alukomna Holdinga pravi, da dolg vlade Republike Slovenije obstaja. Pokaže sklep sodišča, ki je pravnomočen že od sredine maja letos. Foto: Radio Koper
Država pahnila Alukomen v prepad

Dejstvo pa je, da je sodišče pred pol leta Alukomnu Holdingu priznalo, da mu vlada dolguje 2,6 milijona evrov, z obrestmi 3,5 milijona, da pa vlada pol leta pozneje še nima odgovora za komensko družbo. Z ministrstva za zdravje sporočajo, da bodo zadevo najprej podrobno preučili, potem pa predlagali mogoče rešitve spora vladi.

Predsednik uprave Alukomna Holdinga pravi, da dolg vlade Republike Slovenije obstaja. Pokaže sklep sodišča, ki je pravnomočen že od sredine maja letos. "Terjatev, ki jo imamo potrjeno od lanskega leta, se z (rubeža) našega naročnika razširi na rubež denarnih sredstev Republike Slovenije," pravi Branko Terčon, predsednik uprave Alukomna Holdinga.

Zakaj po pol leta ni še nič urejeno?
Gre za 2,6 milijona evrov plus obresti. Alukomen je bil eden izmed podizvajalcev, ki so za zasebno družbo Mabra inženiring gradili štiri stolpiče v soseski Dunajski kristali v Ljubljani. Dva stolpiča pa sta bila narejena po naročilu ministrstva za zdravje. Zakaj pol leta pozneje zadeva še ni urejena? Nekdanja premierka Alenka Bratušek pravi, da je vlada iskala način, kako poplačati podizvajalce: "Sklep vlade še ni sprejet, je pa nedopustno, da je država nekemu podjetju na eni strani dolžna, na drugi pa od njega terja oziroma ga pošlje v stečaj."

Predsednik sindikata v Alukomnu Holdingu Sandi Peric opozarja: "Če nam denar pripada, če je naš, naj nam ga dajo; tako kot so nam ga vzeli, naj nam ga dajo; naj uporabijo ista merila tako za vzeti kot za dati."

"Naj država najprej povrne svoj dolg"
Danes so Alukomen obiskali tudi nekateri poslanci in napovedali pomoč. Matej Vatovec iz Združene levice je prepričan: "Prva in najpomembnejša stvar je, da stopimo do ministra za finance in skušamo pritisniti na to, da država najprej povrne svoj dolg, ne da za bistveno manjše dolgove uničuje podjetje."

Z ministrstva za zdravje sporočajo, da bodo zadevo najprej podrobno preučili - v povezavi z Dunajskimi kristali je odprtih še nekaj sodnih postopkov - potem pa vladi predlagali mogoče rešitve spora.

Država pahnila Alukomen v prepad