V murskosoboški komunali trdijo, da direktorjeva žena v Ikeo ni odšla po zasebnih nakupih, pogrebni avtomobil pa je bil stroškovno najboljša izbira. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
V murskosoboški komunali trdijo, da direktorjeva žena v Ikeo ni odšla po zasebnih nakupih, pogrebni avtomobil pa je bil stroškovno najboljša izbira. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija

Še posebej zato, ker se je z vozilom pripeljala tudi žena direktorja Komunale, Draga Šiftarja, ki ni zaposlena v tem javnem podjetju.

Nakup potrošnega materiala za novo cvetličarno Trobentica, ki so jo dopoldne odprli v središču mesta, je bil edini namen službene poti v Gradec, pa pravijo na Komunali.

In zakaj je bila ob dveh uslužbencih Komunale zraven še direktorjeva žena?

"Mojo ženo so prosili sodelavci, ker je nekoč imela obrt in je vedela, kako se z Ikeo posluje," pojasnjuje direktor murskosoboške komunale Drago Šiftar, ki je bil pri odgovoru na vprašanje, ali torej ni šlo za zasebne nakupe njegove žene, jasen: "Niti slučajno ne!"

Šiftar celo pravi, da je ženi hvaležen, ker je Komunali zastonj pomagala. Je pa zadeva zmotila tudi župana mestne občine Murska Sobota, ki je ustanoviteljica in lastnica Komunale. Od Šiftarja zahteva pisno poročilo o dogodku, odgovore pa pričakuje tudi od nadzornega sveta Komunale in od občinske revizorke, ki bo pregledala zadevo.

"Tudi če so šli zaradi otvoritve cvetličarne, ni primerno, da gredo s pogrebnim avtom," se huduje soboški župan Anton Štihec. Šiftar pa odgovarja, da je to edino primerno prostornejše službeno vozilo za prevoz potrošnega materiala ob odprtju, ki ga ima družba.

Sicer pa je komunikacija med županom Štihcem in direktorjem Šiftarjem že nekaj časa milo rečeno slaba, ne ravno zgledni odnosi pa se vlečejo še iz časov, ko je Komunala z 250.000 evri kreditirala takrat propadajoči nogometni klub Mura 05.

Pojasnilo Komunale
"Ker sama še nikoli nista bila v centru Ikea in ne govorita tujih jezikov, smo poprosili za pomoč ženo direktorja družbe, ki jima je prijazno pokazala pot in pomagala pri nakupu. To je bila njena edina vloga. Za svojo udeležbo ni dobila nobenega plačila, prav tako zaradi nje niso nastali nobeni dodatni stroški, kar pomeni, da ni bilo storjeno nobeno koruptivno dejanje," pojasnjujejo na Komunali, piše portal Pomurec.

Kot še pojasnjujejo, bi najem podobnega vozila in prevajalca družbo stal približno 300 evrov, kar predstavlja polovico povprečne mesečne neto plače delavk v novi cvetličarni: "Uporaba omenjenega, prostorno edino primernega vozila je bila v dani situaciji najbolj stroškovno učinkovita izbira."

S pogrebnim avtom v graško Ikeo
S pogrebnim avtom v graško Ikeo