Na prekopanem Muzejskem trgu v Kopru so po nekaj letih uredili vsaj parkirna mesta za stanovalce. Foto: Andrej Šavko
Na prekopanem Muzejskem trgu v Kopru so po nekaj letih uredili vsaj parkirna mesta za stanovalce. Foto: Andrej Šavko
Muzejski trg
Med pripravljalnimi deli za gradnjo garažne hiše so arheologi našli marsikaj. Njihova odkritja je od takrat že preraslo zelenje. Foto: Andrej Šavko

Pred osmimi leti je Mestna občina Koper podpisala pogodbo z Anderličevim podjetjem Mons, ki je dobilo stavbno pravico na delu Muzejskega trga. Tam naj bi zgradila garažno hišo s štirimi etažami in 700 parkirnimi mesti. Mons je za stavbno pravico za obdobje 50 let dobil, potem ko je ponudil nekaj manj kot štiri milijone evrov.

Anderlič, ki je že izpeljal nekaj podobnih projektov, naj bi bil nekakšna garancija, da bo tudi Koper dobil veliko in sodobno podzemno garažo. Napovedovali so, da bo načrte pripravil priznani arhitekturni biro iz Švice in da bosta garaža in trg narejena sredi leta 2010.

Občina želi prekiniti pogodbo
Končalo se je popolnoma drugače. Ker Anderlič obljube ni izpolnil, je občina želela prekiniti sodelovanje. Z možnostjo prekinitve pogodbe o stavbni pravici se zdaj ukvarja sodišče.

V Kranjski stavbni družbi, na katero je Anderlič prenesel nekaj naložb Kranjske investicijske družbe, na naša vprašanja ne odgovarjajo.

Na občini Koper pa pravijo: "Naš namen ostaja nespremenjen, na Muzejskem trgu še vedno želimo zgraditi podzemno garažno hišo." Župan Boris Popovič je načrte zanjo pred kratkim pokazal tudi ministru za gospodarstvo Zdravku Počivalšku. Prepričeval naj bi ga tudi o nujnosti čimprejšnje gradnje potniškega terminala.