Koroška
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.8 od 13 glasov Ocenite to novico!
Kompleks Rimski vrelec
Rimske ostanke so na območju Rimskega vrelca našli leta 1877 in takrat je območje po tem dobilo tudi svoje ime. Foto: RTV SLO
Kompleks Rimski vrelec
"Mi smo Rimski vrelec," beremo na pročelju žalostno propadajoče stavbe. Foto: RTV SLO

Kompleks Rimski vrelec: občina bo znova skušala prodati propadajoči kulturni spomenik

Težave z opuščenimi objekti na naših tleh
29. marec 2017 ob 09:29
Kotlje - MMC RTV SLO, STA

Kulturni spomenik lokalnega pomena, kompleks Rimski vrelec v Kotljah, ki obsega 17 tisoč kvadratnih metrov veliko zemljišče s hotelskim in pomožnimi objekti, parkiriščem ter vrtino z izvirom mineralne vode - že dolgo ne najde kupca, pri čemer mu ne pomaga niti privlačna lega.

Kompleks namreč leži ob vznožju Uršlje gore, v bližini je nekdaj priljubljeno Ivarčko jezero z rekreacijskimi površinami, nad Kotljami je spominski muzej pisatelju Prežihovemu Vorancu.

Potem ko je propadel dogovor z ruskim vlagateljem, ki je načrtoval obnovo že vrsto let propadajočega kompleksa in ureditev medicinskega centra, bodo občinski svetniki odločali o njegovi nadaljnji prodaji, kar naj bi se zgodilo na majski seji. Občina želi za kompleks dobiti vlagatelja, ki bi glede na dane možnosti območja pognal turistični razvoj. Obnove pa je potrebna tako osrednja stavba kot okolica.

Blagodejna voda potovala tudi čez Atlantik
Rimske ostanke so na območju Rimskega vrelca našli leta 1877, ko je območje po tem dobilo tudi ime. Blagodejni učinki mineralne vode, ki je znotraj kompleksa danes javno dostopna, so bili po podatkih občine znani že v rimskih časih, tamkajšnjo vodo, bogato z železom, pa so že pred več kot stoletjem uspešno tržili po Evropi in vse do Amerike.

In prav mineralna voda je bila "krivec" za gradnjo objektov ter razvoj tega območja. Osrednjo stavbo, nekdanji hotel, je leta 1896 zgradila družina Schütz, v naslednjih štirih desetletjih so lastniki zgradbe in območja razvijali zdraviliški turizem v povezavi z možnostmi za športne dejavnosti. Med drugo svetovno vojno je bilo v stavbi poveljstvo gestapa, po vojni pa je bila stavba nacionalizirana.

Širok nabor skrajno raznolikih namembnosti
V letih med 1947 in 1953 je bil v stavbi internat za dijake ravenske metalurške šole, nato so tam uredili gostinski lokal odprtega tipa. Leta 1954 je Rimski vrelec v upravljanje dobila ladjedelnica Uljanik iz Pulja, sledila so leta obnove objekta s takrat 50 posteljami. Počitniški dom je leta 1962 prevzelo prevozno podjetje Ljubljana transport, pozneje Golfturist. Leta 1992 je kompleks, ki je kot arheološko območje Rimski vrelec zaščiten kot kulturni spomenik lokalnega pomena, prevzelo podjetje De profundis, pozneje ga je upravljalo železarsko podjetje Logistični center Ravne. Po končani denacionalizaciji je hotel kupila Občina Ravne na Koroškem.

Po dostopnih podatkih je bil objekt nazadnje obnovljen v obdobju med letoma 1985 in 1990, ko so med drugim porušili staro stavbo za hotelom in na južni strani dozidali jedilnico z 200 sedeži, hotel pa je takrat razpolagal z 52 sobami.

P. G.
Prijavi napako
Komentarji
Slo_v_k
# 29.03.2017 ob 10:10
Kotlje, rojstni kraj Prezihovega Voranca - cudovito naselje pod Ursljo goro.
Skoda da se ne najde investitor, lokacija je top.
rokers
# 29.03.2017 ob 11:36
Dr Kumrovec pod Jugo, ko so jo nacionalizirali so to uničili, kaki slo politiki..Če iz hotela narediš dijaški dom in kasneje daš to ladjedelničarjem, potem vemo kam zapuljujejo toplice - v brodolom. Lep zgled so imeli po Sloveniji ko so gradove spreminjali v psihiatrične bolnišnice in v domove ostarelih, sedaj ni čudno vse razpada..
Kraj je super, Ivarčko je isto neizkoriščeno, narava prekrasna, če so vodo tržili stoletja nazaj, zakaj je sedaj sploh ne polnijo? Naj kako lokalno podjetje investira in naj oživi ta kraj, ki bi zagotovo s pravim marketingom privlačil turiste
KOR
# 30.03.2017 ob 15:35
Wasabi# 29.03.2017 ob 19:56
Laufal je kot hotel. Danes je občina Ravne na Koroškem brez hotela. Za zdraviliško dejavnost je prešibek pretok kiseve vode. Torej še 1x, v socializmu je Rimski vrelec obratoval kot hotel, danes z demokrati cela občina nima enega hotela. Nivo Romunije.


Zakaj konec koncev pa rabiš hotel v okolju, ki ničesar ne ponuja? Kot praviš "Romunija"? Se vidi, da nikoli še nisi kam potoval, da ne veš čemu hoteli služijo!

Na Ravnah je hotel: Delalut! Je tudi hostel: Punkl! In še nekaj turističnih kmetij, ki opravljajo nalogo hotela! Prvo se malo razglej v svojem lokalnem okolju!

Pretok vode je dovolj močan. Na Rimskem vrelcu sta dva izvira. Ta, kjer se hodi točit voda je le speljan iz enega izmed njiju. Eden je pa precej bolj pretočen. Večina te vode gre pa v nič, ker se ne koristi.

In "Romunija". Na Koroškem ne poznam občine, ki bi bila bolj razvita kot je občina Ravne! Nisem sicer Ravenčan, sem daleč po dolini naprej, zato pa lahko bolj objektivno ocenjujem stanje tam.
SKing
# 29.03.2017 ob 18:57
Pomembno je vedeti, koliko se rabi vložiti v objekt, da bo vsaj približno turističen?

V kakšnem dejanskem stanju so zgradbe? (pustimo nakladanja v medijih - je kdo morda bil v zadnjem času tam in zna oceniti?).

Če je potreben vložek ogromen, potem se lahko to vse skupaj proda za 1 EUR. Ker je potrebna ogromna investicija.
Siouxie
# 29.03.2017 ob 14:28
Mah, vsi ti izgovori o komunistih in levo in desno - dejstvo je, da smo že 25 let v novi državi pa se še nič ni uredilo ... V 90. je stvar nekako še delovala, potem pa se je zaprla ... Problem pri obnovi take zgradbe je - glej no glej - papirologija naše nove države in izgovori o spomeniški zaščiti neke stavbe in gradbena dovoljenja, na katere se čaka par mesecev, če ne že let. In komu se sploh splača investirat v jamo brez dna? Če bi občina ravnala proaktivno, takih problemov ne bi bilo - tudi drugod po državi ne. Tako pa že za samo novogradnje potrebuješ par mesecev laufanja po uradih, da ne govorimo o starih starih stavbah, kjer je obnova še toliko dražja ... Zagotovo je bilo par dobrih idej, a jih bo kmalu zmanjkalo, če bo pasivnost enih ponovno uničila aktivnost ostalih.
KOR
# 29.03.2017 ob 17:03
Wasabi# 29.03.2017 ob 14:01
V socializmu je Rimski vrelec laufal, potem smo dobili pa demokrate.


?????

Kaj kot gostilna, restavracija in letni vrt. Tako kot vsak instant lokal danes!

Zdraviliška in vodna dejavnost je zamrla že v 1. tretjini prejšnjega stoletja. Že pred socializmom. To pa ni zgodba o uspehu! To pa ni zgodba Rimskega vrelca!
kralj matjaž
# 29.03.2017 ob 11:33
po vojni pa je bila stavba nacionalizirana.

Neverjetno koliko škode je komunizem storir Sloveniji. V Kotljah bi lahko bila elitna turistična točka, ki bi na Koroško prinašala na milijone €, tako pa območje propada.
aktivist
# 29.03.2017 ob 15:18
S kulturno dediščino bi lahko bili Alpski Egipt sredi Evrope. Ampak mi jo raje prodamo tujcem, ki kompleks raje zrušijo in zgradijo poslovno stavbo, kjer 3 leta obratuje zavarovalnica, banka, neka bedna družba, potem, ko propadejo pa postane kraj zapuščen.

Lep primer je Bellevue
dolfek1
# 29.03.2017 ob 21:56
Spet poceni prodajat, pa drago nazaj kupit!
Siouxie
# 03.04.2017 ob 18:48
Zapeli se do Slovenj Gradca;)

Ah, kaj, tudi SG je čisto mrtev ...
Mommy_Kitty
# 09.06.2017 ob 17:56
Ja normalno, da noben noče kupit tega nekoč mogočnega bisera če pa občina Ravne misli, da bo negdo drago kupil lepo uredil in vzdrževal, a ob enem dopuščal, da se ljudje mirno sprehajajo tam mimo in se tudi povsem brez omejitve točijo Kislo vodo na izviru, lastnik pa naj samo ureja okolico okoli kompleksa in mirno gleda vse to. Pa ja nihče ni tako nor, da bi šel v tak dogovor.
smartass2011
# 29.03.2017 ob 18:36
Kar je zgradila družina Schütz v nekaj letih, je tako gromozansko veliko, da mala državica Slovenija ne more vzdrževati.
Edina rešitev bi bil en avtobus zidarjev iz Makedonije in Bosne, pa nekaj tovornjakov cementa, peska in železja. Če se lotijo dela aprila, bo do jeseni končano.
Wasabi
# 31.03.2017 ob 16:51
Na Ravnah je hotel: Delalut! Je tudi hostel: Punkl! In še nekaj turističnih kmetij, ki opravljajo nalogo hotela! Prvo se malo razglej v svojem lokalnem okolju!

A se ti zajebavaš? Resnih poslovnih gostov ne moreš peljat Delalutu, ker je preveč zanikrno. Turitične kmetije ne morejo opravljati nalog hotela, kakšno nepoznavanje materije. Hostel punkl, ne se zajebavat, pokliči SDS kamarilo na občino, naj ti povedo, kako slabo ga upravljajo;)
Wasabi
# 31.03.2017 ob 16:53
Na Koroškem ne poznam občine, ki bi bila bolj razvita kot je občina Ravne!

Zapeli se do Slovenj Gradca;)
Wasabi
# 29.03.2017 ob 14:01
Neverjetno koliko škode je komunizem storir Sloveniji. V Kotljah bi lahko bila elitna turistična točka, ki bi na Koroško prinašala na milijone €, tako pa območje propada.

V socializmu je Rimski vrelec laufal, potem smo dobili pa demokrate.
Wasabi
# 29.03.2017 ob 19:56
Kaj kot gostilna, restavracija in letni vrt. Tako kot vsak instant lokal danes!

Laufal je kot hotel. Danes je občina Ravne na Koroškem brez hotela. Za zdraviliško dejavnost je prešibek pretok kiseve vode. Torej še 1x, v socializmu je Rimski vrelec obratoval kot hotel, danes z demokrati cela občina nima enega hotela. Nivo Romunije.
izo
# 29.03.2017 ob 13:56
predlagam center za odvzem in prodajo sperme, krvi in materinega mleka. vse drugo so že izsesali iz države..
Bivši uporabnik
# 29.03.2017 ob 19:12
@smartass2011

Zlikovci iz družine Schütz so zgradili grad s krvjo naših prednikov! Pošten človek si grada že ne more privoščiti. Pa saj zato smo kjer smo, nekatere še malikujete zločinski kapitalizem.
Bivši uporabnik
# 29.03.2017 ob 10:36
Slovenija nima sreče s politiki :(
Država bi morala oblikovati ustrezno strategijo, ki bi bila harmonizirana z strategijo lokane skupnosti za doseganje sinergijskih učinkov in skladnega regionalnega razvoja.
Kazalo