Koroška
To je ena večjih naložb v Slovenj Gradcu. Na fotografiji središče mesta. Foto: BoBo

Dodaj v

V Slovenj Gradcu bodo gradili nov šolski center, vreden 11 milijonov evrov

8.400 kvadratnih metrov novih površin
10. maj 2018 ob 14:58
Slovenj Gradec,Mislinja - MMC RTV SLO, STA

V Slovenj Gradcu so odkrili temeljni kamen za naložbo v nove prostore Šolskega centra Slovenj Gradec, ocenjeno na 11,6 milijona evrov.

To je ena največjih naložb na področju strokovnega srednješolskega izobraževanja, z njo pa želimo spodbuditi poklicno izobraževanje, je dejala ministrica Maja Makovec Brenčič, ki opravlja tekoče posle. S projektom nameravajo spodbujati poklicno izobraževanje in dopolnjevanje trga dela predvsem v deficitarnih poklicih.

"In če kje, je v tem koroškem delu treba spodbuditi kakovost izobraževanja tako na področju lesarstva, gostinstva, turizma, zdravstvenega področja. In vse to, ne le, da že odlično deluje, potrebuje tudi dobre, kakovostne prostore in tudi dobro strokovno podporo," je dejala ministrica, ki si želi, da bi projekt predvsem pomenil dosežek za znanje in prihodnost Koroške.

Za naložbo in gradnjo je predvideno postopno financiranje iz proračuna do leta 2022.

Naložbo nekoliko zasenči manjši vpis v programe slovenjgraškega šolskega centra, a se po besedah ministrice s tem spoprijemajo povsod po Sloveniji, saj so zdajšnje srednješolske generacije ene najmanjših generacij, v prihodnjih treh do štirih letih pa glede na število osnovnošolcev pričakujejo prirast.

Kotnikova optimistična za prihodnja leta
Tudi direktorica Šolskega centra Slovenj Gradec Gabrijela Kotnik je dejala, da je pri načrtovanih novogradnjah treba upoštevati podatke za naprej in v prihodnje se obetajo večje generacije tudi na Koroškem. V tekočem šolskem letu ima šolski center 1.200 vpisanih dijakov v vseh izobraževanih programih, Kotnikova pa pričakuje, da bodo prav vse izvajali tudi v prihodnjem šolskem letu.

Sicer pa je v nagovoru zbranim ob odkritju temeljnega kamna poudarila, da gre za prelomen trenutek za šolski center po več kot desetletju prizadevanj za gradnjo novih stavb. Novi prostori bodo po letih gostovanja na petih lokacijah po Slovenj Gradcu pomenili pomemben korak pri zagotavljanju dobrih možnosti za učenje in poučevanje, je poudarila.

Gradnja, katere začetek je predviden v drugi polovici leta, bo razdeljena v dve fazi, in sicer telovadnica in lesarska delavnica v prvi fazi in stavba šole v drugi fazi. Skupno bo šolski center pridobil več kot 8.400 kvadratnih metrov bruto novih površin.

Za naložbo je Mestna občina Slovenj Gradec predhodno brezplačno prenesla stavbno zemljišče na ministrstvo, nosilec projekta, Šolski center Slovenj Gradec, pa bo z naložbo kandidiral tudi za pridobitev nepovratnih sredstev Eko sklada.

Dve okrogli obletnici
Na Koroškem praznujejo tudi dve s šolstvom povezani obletnici. Na slovesnosti na Muti, na kateri je sodelovala tudi ministrica, so praznovali 70-letnico srednješolskega izobraževanja na Muti in 30 let izobraževanja lesarskih programov v Slovenj Gradcu.

Popoldne pa se je Makovec Brenčičeva udeležila tudi slovesnosti ob polaganju temeljnega kamna za gradnjo športne dvorane pri osnovni šoli v Mislinji, ki so jo poimenovali Center za zdravje in šport Mislinja. Naložba je vredna 2,9 milijona evrov, Občina Mislinja pa je zanjo prejela 448.000 evrov sredstev na razpisu šolskega ministrstva, nekaj več kot en milijon evrov pa tudi od Eko sklada.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
Roky89
# 10.05.2018 ob 18:27
Ma, dajte no, jamrači. Gre se za ŠOLSKI center. Ne vem kaj se mate zq bunit.

Mene bolj zanima zakaj ni MMC sposoben dodat slike načrtovanega objekta ob takšnih novicah. Al pa vsaj skico na robčku... pač nekaj, ne pa tega konja.
Robiland
# 10.05.2018 ob 15:18
Super. Mlade je potrebno kvalitetno usposobiti za delo v Avstriji. Zanima me, koliko je Avstrija dala sredstev zraven...
ForwardThinking
# 11.05.2018 ob 11:55
Ste pa ja zabiti. Drugače Slovenj Gradec sploh ni tako mali kraj. Središče in mestna občina Koroške je. Ljudje bi se lahko vsaj malo poučili o geografiji preden začnejo pavšalno govoriti o vaseh.

LOL, kraj z slabimi 7000 prebivalci "sploh ni tako mali kraj". Ne, kaj pa je to? Velemesto? :D
Kolikor vem, je na Koroškem največje mesto Ravne na Koroškem, kjer imajo šolski center. Cel urbani bazen Ravne-Prevalje (samo mesto), pa ima več prebivalcev, kot celotna občina Sl.Gradec. Potem tam gor v tistem koncu je še Velenje tudi večje mesto in ima tudi Šolski center. In kolikor mi je znano je tudi središče Koroške verjetno na Koroških Ravnah. Sl.Gradčani se imate bolj za Štajerce, kamor vas zgodovina tudi uvršča.

Joj te lokalne fore "mi smo pa veliko mesto", @watwat ti očitno mesta še videl nisi kdaj! :)
ForwardThinking
# 11.05.2018 ob 12:53
stric_Ferrari
# 10.05.2018 ob 16:45
lol, vsaka vas... V Slovenj Gradcu se kar se tiče srednješolskih prostorov nujno potrebuje obnovitev kot tudi dograditev. Lepo, pohvalno
ForwardThinking
# 12.05.2018 ob 00:19
ermej
# 11.05.2018 ob 13:06
Ravne majo slabih 800 prebivalcev več kot samo mesto. Kot občina pa dobrih 6.000 manj kot SG. Okolica SG-ja ima kar nekaj strjenih naselij hiš,... Ja s s Prevaljem kot Občino je vsega skupaj nekaj več prebivalcev, ampak potem pa primerjamo še z Mislinjsko dolino ne samo SG....


Občina SG ima 5200 prebivalcev več kot občina Ravne. Mesto Ravne pa 1800 prebivalcev več, kot mesto SG (stat.si, 2017).
Tisto prej nisi prav razumel. Jaz sem omenjal aglomeracijo: Prevalje in Ravne predstavljata neprekinjeno strnjeno naselje, torej sta fizično eno mesto, eno urbano območje, ampak dve občini. To pa ni cela dolina, ampak samo ta del. Ne moreš delat primerjave potem z Prev.-Rav. in celo Mislinjsko doline, ker to ni strnjeno naselje.
Jože Gorišek
# 11.05.2018 ob 21:17
zlovenec

# 11.05.2018 ob 13:46
Prijavi neprimerno vsebino Uuuuuu šolski center sredi vasi, bo v njem prostor tudi za hlev?

Bo tudi hlev in v njem rezerviran en privez samo zate.
sik
# 11.05.2018 ob 16:37
Eko sklad.
Ne vem sicer a mislim da ima kot pri vseh vecjih projektih ponovno EU prste vmes.
Zanima me koliko projektov je nasa drzava bila sposobna sama speljati bez financiranja EU.
Tole je res sramotno kako smo nesposobni.Kam zaboga gre ves nagrabljen denar od davkov? Ocitno v zdravstveno in pokojninsko blagajno ter za javno upravo.
Bivši uporabnik
# 10.05.2018 ob 20:44
ajvard nov šolski center se bo gradil poleg obstoječe ekonomske šole na Štibuhu, ne na Ozarah.
watwat
# 10.05.2018 ob 16:47
Seveda ja, pošljimo vse mlade s Koroške, Bele Krajine, Prlekije na srednje šole v Celje, Maribor, Ljubljano in naj vsak dan ob 4h zjutraj vstajajo in hodijo na vlak. Kaj pa so si njihovi starši izbrali službe in prebivališče v teh krajih, so si pač sami krivi.

Ste pa ja zabiti. Drugače Slovenj Gradec sploh ni tako mali kraj. Središče in mestna občina Koroške je. Ljudje bi se lahko vsaj malo poučili o geografiji preden začnejo pavšalno govoriti o vaseh. Očitno zgolj šola v "velikem mestu" vseeno ni garancija za uspeh.
ferdo12
# 11.05.2018 ob 16:07
In kaj bodo delali ti mladi mizarji in medicinske sestre. Aja, v Avstrijo bodo hodili v službo, ker tam je gnili kapitalizem in minimalna plača 1500 €. Glavno , da se pri nas poskrbi za učitelje, ki so dobro plačani. Ostali se bodo pa že znašli kakor vejo in znajo. Na slovenskem Koroškem jih ne bo veliko ostalo, dokler ne bodo uredili mizernih plač. Industrijo pa prav tako podpirajo samo tako, ki pride k nam, ker je zdravju škodljiva za EU. Ni dodane vrednosti, ni razvoja. Slovenj Gradec je še samo ena velika vas z enormno količino javne uprave na račun mestne občine in bolnice in kup drugih javnih zavodov in agencij. Pa seveda šol. Tu lahko "doštudiraš", kar hočeš, samo denar potrebuješ. Visoke šole delajo na polno.
gripen
# 11.05.2018 ob 17:45
Ministrica pa vendar mora naredit kaj za svojo regijo. Saj ni edina! To počne sedaj vsak minister na različnih področjih.... Med nebulozami, ki se dogajao v šolstvu ta, da se zgradi nov šolski center v Slovenj Gradcu gotovo ni največja. Koliko je premišljena pa je drugo vprašanje. Glavni problem, saj ne samo pri šolski politiki je, da Slovenija nima dolgoročnih usmeritev, strategije, ki bi bila strokovna in konsenzualna. Vsaka vlada, kaj še, vsak minister ima svoje prioritete, posluša prišepetalce od strani in ravna stihijsko, večkrat popolnoma nasprotne kot predhodnik. Na ta način je sesuvanje sistema VIZ, sploh na srednješolskem področju vedno večje. Od mreže šol, razmestitve izobraževalnih programov, kadrovske politike, pravil in zakonodaje....tu je prava norišnica, sistem je popolnoma normativiziran, vse določeno, natančno predpisano. Učitelj je bolj ali manj uradnik. Kje je tu prostor za avtonomijo, ustvarjalnost, kreativnost...pedagoški eros?....Potreben je reset!.... Kdo bo to storil?
slovenskisin
# 11.05.2018 ob 13:57
kako žabice trobijo, noro res
ermej
# 11.05.2018 ob 13:06
@ForwardThinking, Statistika je k...b smo mi rekli včasih.

Ravne majo slabih 800 prebivalcev več kot samo mesto. Kot občina pa dobrih 6.000 manj kot SG. Okolica SG-ja ima kar nekaj strjenih naselij hiš,... Ja s s Prevaljem kot Občino je vsega skupaj nekaj več prebivalcev, ampak potem pa primerjamo še z Mislinjsko dolino ne samo SG....

Bo pa devinitivno se zgodilo, da bo Ravne raslo hitreje, ker v SG so pa nore cene nepremičnin.
levidevžej
# 11.05.2018 ob 11:53
Berbasecks
Zidali bojo pod zdajšnjo šolo na Štibuhu, na območju stare veterinarske postaje.
Park
# 11.05.2018 ob 11:46
Zdaj ima že vsaka vas mega srednjo šolo
kingeston
# 11.05.2018 ob 09:00
ne moreš verjeti; ni fakulteta !!!

pohvale in svaka čast !!
levidevžej
# 11.05.2018 ob 08:18
Joj velik gospod, s svojim komentarjem ste pa res pokazali, da ste velik, samo ne gospod.

Vi iz mesta se na eni strani pritožujete kako mi s podeželja rinemo k vam v službo in delamo gužvo v vaši lepih mestih, hkrati pa se pritožujete kako so vaše šole prazne in zakaj ne gredo naši otroci v vaše šole, namesto, da pri nas naredijo kakšno novo. Pa dajte, odločite se že kaj bi radi.

Če bi komentatorji vedeli v kakšnih prostorih delajo srednje šole v Slovenj Gradcu, potem se ne bi toliko bunili. Srednja gostinska ima učne kuhinje in učilnice v prostorih poslovne stavbe bivše Lesne. Res zelo primerno.
Srednja lesna ima učne delavnice v prostorih bivše vojašnice stare Jugoslavije zgrajene po prvi svetovni vojni, ki je oddaljena 10 minut od šole. Tudi zelo primerno za šolo.
ajvard
# 10.05.2018 ob 20:56
hvala za info
Nekinej
# 12.05.2018 ob 09:52
Eni ste tudi hecni... vam je res nelogično da se sekundarno srednješolsko izobraževanje nad katerim bdi lokalna samouprava izvaja razpršeno po lokalnih skupnostih?

Korošci so pa itak malček posebni, tako da je čudež da v tem delu Slovenije sploh stoji kaj z več kot enim nadstropjem. Ker vedno popademo drug drugega da kar perje frči, tudi ob tako pozitivnih novicah. Kaj mate lokalpatrioti od tega da se prepirate kdo je glavni v teh od bogov in države pozabljenih krajih veste pa samo vi.
Berbasecks
# 11.05.2018 ob 09:01
Kje nej bi se tole zidalo?
Drugače pa podpiram, lesarska in gostinska sta imeli res prostore pod vsako kritiko že 2011, ko sem bil na pedagoški praksi. Gimnazija + zdravstvena mata pa itak že skos prostorske težave.
Bivši uporabnik
# 10.05.2018 ob 16:29
Katetrofa, solski centri in dijaski domovi po vecjih mestih so prazni med tem ko ima vsaka vas solski center.

Kaj res ne moremo znizati nekih stroskov in ravnati bolj racionalno z denarjem??
zlovenec
# 11.05.2018 ob 13:46
Uuuuuu šolski center sredi vasi, bo v njem prostor tudi za hlev?
frozen pingvin 4
# 12.05.2018 ob 16:34
eh rtvslo, spet novica po liniji najmanjšega odpora....

lahko bi navedli, kdo projektira ta center (biro Plan B), dodali kako sliko, načrt, bilokaj....ali pa morda vsaj kak link do biroja oz do ZAPSa, ki je tudi vse objavil ob predstavitvi zmagovalnega natečaja...
Ali G
# 11.05.2018 ob 15:40
@ermej

Cene nepremičnin v Ravnah in Prevaljah so že višje kot v Slovenj Gradcu, ampak je iskalcev stanovanj še vedno več v Prevaljah in Ravnah, saj je večina podjetij na koroškem in tudi bolje plačanih služb v teh dveh občinah in zgornji mežiški dolini (železarna, LEK, TAB, TGK, nova industrijska cona na Ravnah)
levidevžej
# 13.05.2018 ob 10:37
Joj in je že udarila ven znana koroška faušija. Dajmo se prepirat kdo ima večjega. Bog ne daj, da bi sosed imel nekaj kar jaz nimam. Jaz si to bolj zaslužim kot on, saj imam vendar večjega. Jaz sem pomembnejši kot on, saj imam večjega. On sploh ni Korošec, saj je iz Slovenj Gradca.
No ja, v tem se pa povsem strinjam. Slovenj Gradčani nismo ne Korošci, ne Štajerci, smo nekaj posebnega, samosvojega.
ajvard
# 10.05.2018 ob 19:53
kje se bo zidalo, tam, kjer je bila do sedaj tišlarska srednja, na poti proti Rahtelu?

dajte kak inf novonarji, ne samo PR sporočila ministrstva prepisati.
Kazalo