Zaposleni v Letriki pravijo, da si želijo, da bi bil prodajni postopek izveden transparentno in da bi Letrika dobila lastnika z dolgoročno strategijo, s katero bosta omogočena nadaljnji razvoj in rast podjetja ter ohranjanje oziroma povečevanje števila delovnih mest. Foto: Letrika
Zaposleni v Letriki pravijo, da si želijo, da bi bil prodajni postopek izveden transparentno in da bi Letrika dobila lastnika z dolgoročno strategijo, s katero bosta omogočena nadaljnji razvoj in rast podjetja ter ohranjanje oziroma povečevanje števila delovnih mest. Foto: Letrika

Kot so pred dnevi zapisali mali delničarji, naj bi Kolektor kar med ponedeljkovim sestankom konzorcija prodajalcev in potencialnega nemškega vlagatelja oddal nezavezujočo ponudbo, ki je bila le malo višja od ponudbe nemškega investitorja. "Nepopravljiva škoda pa se bo zgodila, če bo tuji investitor, ki je podal zavezujočo ponudbo, zaradi 'balkanskih' poslov odšel. Kolektor, ki je oddal samo nezavezujočo ponudbo, pa bo kasneje od ponudbe odstopil ter naprej v miru delno odkupoval deleže Letrike, d. d.," so zaskrbljeni.
Zaposleni si želijo lastnika z dolgoročno strategijo
Zaradi navedb malih delničarjev v medijih so se danes že zbrali tudi zaposleni. Pravijo, da si želijo, da bi bil prodajni postopek izveden transparentno in da bi Letrika dobila lastnika z dolgoročno strategijo, s katero bosta omogočena nadaljnji razvoj in rast podjetja ter ohranjanje oziroma povečevanje števila delovnih mest. "Ne želimo si ponovitve negativnih zgodb pri dosedanjih prevzemih v Sloveniji (MK, Mercator, Večer, Helios …)," so zapisali.
Kolektor: Gre za zlonamerna podtikanja in širjenje neresničnih informacij
Pozno popoldne so v Kolektorju, ki je konec leta 2012 že kupil skoraj 17 odstotkov Letrike za slabe štiri milijone evrov, vsa namigovanja malih delničarjev zavrnili. "Namesto da bi bili v Sloveniji zainteresirani, da Letriko prevzame uspešna domača družba, ki v povezovanju vidi sinergijo z jasno razdelano vizijo razvoja, smo ponovno priča poskusom, kako s podtikanjem in širjenjem neresničnih informacij doseči, da bo pri nas čedalje manj slovenskih družb," so odgovorili na očitke.
Kot trdijo, Kolektor Group ne ta ne kateri koli drugi ponedeljek ni oddal ponudbe za nakup delnic. Prav tako zanikajo, da bi prek člana nadzornega sveta Letrike Radovana Bolka, sicer glavnega izvršnega direktorja Kolektorja, dobivali kakršne koli informacije. "Na sejah nadzornega sveta Letrike se v zvezi s prodajnim postopkom in poslovanjem družbe v prisotnosti g. Radovana Bolka ne obravnava nobenih informacij, ki bi lahko imele vpliv na postopek prodaje. To je razvidno tudi iz zapisnikov sej nadzornega sveta," pojasnjujejo.
Nov lastnik naj bi bil znan še ta mesec
Niti v Letriki niti v družbi KPMG, ki prodajnemu konzorciju svetuje pri prodaji, zaradi zaupnosti postopka niso želeli komentirati dogajanja. V Slovenski odškodninski družbi, ki je skupaj z Modro zavarovalnico, NLB-jem in CBH-jem v stečaju na čelu konzorcija največjih lastnikov Letrike, pa so odgovorili le, da vodijo transparenten postopek prodaje. "Glede na to, da trenutno potekajo pogajanja z investitorji, ter zaradi zaupnosti postopka vam v tem trenutku več informacij ne moremo podati," so bili skopi. Kot so še sporočili, pričakujejo zaključek pogajanj in podpis pogodbe z novim lastnikom 53-odstotnega deleža Letrike še ta mesec. Že pred časom je predsednik uprave Letrike Edvin Sever potrdil, da se je za nakup zanimalo več kot dvajset tujih in domačih podjetij.

Mariša Bizjak, TV Koper