Policija pojasnjuje, da so protestniki motili delo upravne enote in kljub opozorilom niso želeli oditi. Foto: MMC RTV SLO
Policija pojasnjuje, da so protestniki motili delo upravne enote in kljub opozorilom niso želeli oditi. Foto: MMC RTV SLO
Kazni za protestnike

Protestniki so v avli mariborske občine protestirali 4. februarja, ko je v drugem nadstropju občine potekala seja, na kateri so mestni svetniki sprejemali proračun občine. Po prepričanju policije so protestniki motili delovni proces na upravni enoti. Ker prostorov niso zapustili niti po tem, ko so jih policisti k temu večkrat pozvali, so jih tri tedne pozneje v nabiralnikih pričakale položnice. 46 udeležencev bo moralo skupaj plačati skoraj 17 tisoč evrov.

Srđan Trifunović, predstavnik FKNO-ja, kazen vidi kot "kot poskus ustrahovanja in padec demokracije v državi, če vemo, da so seje mestnega sveta javnega značaja in mora biti ljudem omogočeno, da se jih udeležijo". Razlaga Franca Trčka, ki so ga policisti takrat pridržali, pa je dodal: "Verjetno se je gospod Vinko odločil, tukaj imate 15, 16 tisoč evrov, pa jih zberite, če ste taki 'frajerji'. Oni so na oblasti, izkoriščajo vzvode, ki jih imajo."

Kako bodo protestniki zbrali toliko denarja, še ne vedo, razmišljajo pa o skupinski pritožbi. V društvu M so celo ustanovili sklad za pomoč prizadetim družinam, saj, kot so dejali, protestniki "niso nobeni huligani, ampak ljudje, ki so ostali brez sredstev".

Razstavili bodo položnice
Aktivisti že pripravljajo tudi novo akcijo, tokrat v obliki razstave, na kateri bodo razstavili plačilne naloge vseh, ki bodo na razstavi sodelovali, je povedal Sanjin Jašar iz Gibanja 29. oktober. "Vztrajanje obstoječega mestnega sveta je nesmiselno, potem ko se je ta moral pred lastnim ljudstvom braniti s policijo," je še dodal Jašar.

Kazni za protestnike