Zbrani prihodki v mariborsko mestno blagajno so manjši od načrtovanih. Foto: BoBo
Zbrani prihodki v mariborsko mestno blagajno so manjši od načrtovanih. Foto: BoBo

V veljavnem proračunu, ki so ga mestni svetniki potrdili konec aprila, so prihodki načrtovani v vrednosti 89,2 milijona evrov. Izkazalo pa se je, da bodo letos uresničeni le v vrednosti 83,4 milijona evrov, med drugim zaradi manjših prilivov od prodaje nepremičnin in prispevkov občinskih podjetij.

Glede na izpad načrtovanih prihodkov je treba za 5,8 milijona evrov znižati odhodke, da je proračun znova uravnotežen. Občina se bo tako v skladu s predlogom, ki ga bodo danes dobili na mizo mestni svetniki, odrekla nekaterim že tako redkim načrtovanim investicijam, kot npr. urejanju nabrežja Drave in obnovi vrtcev, šol, cest in kanalizacije.

Po drugi strani se zvišujejo sredstva za nakup opreme za urejanje smučišč ter stroški dela mestne uprave. V sprejetem proračunu za leto 2016 je že predvideno novo zadolževanje občine v vrednosti 7,14 milijona evrov, ki ostaja nespremenjeno, spreminja se samo višina zneska zadolževanja pri posameznih investicijah.

Pri sprejemanju rebalansa pričakujejo burno razpravo, saj je županu Andreju Fištravcu razpadla koalicija, zapustilo ga je še nekaj članov njegove svetniške skupine, vmes pa se je spet zamenjal tudi direktor mestne uprave.