Mariborski SD poziva mestne svetnike in svetnice k odstopu. Svetniki SD-ja so svoje odstopne izjave za zdaj deponirali. Foto: BoBo
Mariborski SD poziva mestne svetnike in svetnice k odstopu. Svetniki SD-ja so svoje odstopne izjave za zdaj deponirali. Foto: BoBo
Bodo mariborski mestni svetniki jutri odstopili?

Nov mestni svet bi tudi sprejemal novi proračun. Zato ima mesto na voljo institut začasnega financiranja, ki je bil v uporabi tudi zadnja leta, sporočajo v SD-ju, v katerem so sicer že sprožili postopke evidentiranja kandidatov za župana. "Dovolj imamo čakanja. Sami smo storili prvi korak k razpustitvi mestnega sveta," je o odstopnih izjavah dejal vodja svetniške skupine SD-ja v Mariboru Tone Gačnik.

Kot pravi Gačnik, so siti "vztrajnega ignoriranja jasnih zahtev ljudi, ki terjajo, da skupaj z županom Francem Kanglerjem odide tudi mestni svet".

Svetniki iz Socialnih demokratov pozivajo druge mestne svetnike in svetnice, naj najpozneje do 21. decembra skupaj odstopijo in s tem dosežejo predčasne volitve. Po Gačnikovem mnenju mestni svet namreč nima več legitimnosti. Dodaja, da za predčasne volitve potrebujejo odstope 23 svetnikov in svetnic od skupno 45 v mestnem svetu, pomembno pa je tudi, meni Gačnik, da se volitve izvedejo hkrati tako za novega župana kot mestne svetnike.

Karte se morajo vnovič demokratično premešati, menijo v SD-ju, kjer pričakujejo, da bo Maribor do konca marca 2013 dobil novega župana in nov mestni svet, v vmesnem času pa bi mesto vodil začasni upravitelj, ki ga imenuje vlada.

Za zdaj odstopila Janja Vidmar in Tomaž Orešič
Za odstop z mesta svetnika se je odločil tudi Tomaž Orešič, ki je kandidiral na listi LDS-a, in sicer, kot je pojasnil, zaradi popolnega brezvladja v mestni občini, nedelovanja mestnega sveta in sprenevedanja nekaterih svetnikov oziroma svetniških skupin. Po samostojni svetnici Janji Vidmar je Orešič drugi, ki je odstopil iz mestnega sveta.

Bodo mariborski mestni svetniki jutri odstopili?