Popoviču ne bo potrebno hoditi na sodišče. Foto: FPA
Popoviču ne bo potrebno hoditi na sodišče. Foto: FPA
Koper
Na sodišču je Popoviča pregledala zdravniška ekipa. Foto: MMC RTV SLO
Popoviča obšla slabost

Današnje obravnave se je udeležil, a ga je zdravje znova kmalu izdalo. Obravnava je bila hitro prekinjena.

Obtoženi župan je dovolj zdrav za udeležbo na obravnavah. Pod tak zaključek se je po naših informacijah podpisala komisija treh vrhunskih zdravnikov medicinske fakultete: dva kardiologa in zdravnik splošne medicine. Ti tudi menijo, da hospitalizacija ni potrebna, saj lahko Popovič vse predpisane preiskave opravi ambulantno. Izvedensko mnenje je naročila sodnica Meri Mikac, ki je Popovičeva opravičila - podpisal jih je Sime Kopilovič -očitno niso prepričala.

V dvorani tudi aparat za krvni tlak
Koprski župan se je tako izognil morebitni privedbi in samostojno prišel na obravnavo. Pospremila ga je skupina pravnih in drugih svetovalcev. Eden med njimi je v dvorano prinesel celo aprata za merjenje krvnega tlaka.

Ob prihodu zbranim novinarjem ni podal nikakršne izjave, saj meni, da očitno o njem "sami več vedo". Poročila neodvisnega zdravniškega konzilija ne komentira.

Obravnava pa je bila zelo hitro prkinjena, saj je Popovič dejal, da se slabo počuti, da se mu vrti ter, da se znoji. Na sodišče je bila poklicana zdravniška pomoč.

Po odhodu zdravniške ekipe je bila obravnava dokončno prekinjena. Popović se je strinjal, da se sojenje v prihodnje nadaljuje v njegovi odsotnosti.

Mnenje fakultete odriv za nadaljevanje sojenja

Sojenje v zadevi Serming, kjer Popoviču sodijo zaradi domnevne zlorabe položaja pri prodaji občinskih zemljišč, je vzačetku aprila zastalo, saj je župan začel izostajati z obravnav. Na sodišče je najprej pošiljal zdravniška opravičila, da se ni sposoben udeleževati sojenja, vendar razlogov sprva ni navajal.
Zadeva Rumena noč zastara jeseni
Pozneje je javno pojasnil, da ga mučijo težave z visokim pritiskom. Kot so sporočali njegovi odvetniki, naj bi bil zaradi zapletenih in dolgotrajnih preiskav večkrat tudi hospitaliziran v Medicorju. Toda že s prvimi zdravniškimi opravičili se je porajal sum, da gre za poskus zavlačevanja. Sojenje v zadevi Rumena noč, ki se je začelo kmalu za Sermingom, bo jeseni namreč zastaralo.
Serming: Domnevno 4,5 mio. evrov škode
Zoper Popoviča sicer potekata dve ločeni glavni obravnavi. Decembra lani je na zatožno klop sedel zaradi zadev Serming. Pri tem naj bi občinsko blagajno oškodoval za 4,5 milijona evrov, ker naj bi v postopku javnega zbiranja ponudb za občinska zemljišča nezakonito favoriziral družbo Serming. Skupaj s Popovičem sta za pomoč pri zlorabi položaja obtožena tudi direktorica občinske uprave, Sabina Mozetič in sodni cenilec Rajko Srednik.
Rumena noč: Domnevno favoriziran Kisik
Kot župan pa naj bi Popovič položaj leta 2003 zlorabil tudi pri organizaciji prireditve Rumena noč. Tožilstvo mu očita, da je za organizatorja prireditve vnaprej izbral podjetje Kisik, nato pa koprski Komunali še naročil, naj račun za čiščenje prizorišča za 5 milijonov tedanjih tolarjev namesto prireditelju pošlje občini. V sojenju za Rumeno noč, ki se je začelo konec februarja, Popovič še ni stopil v sodno dvorano.

Popoviča obšla slabost