Podžupan poziva sindikate, da sedejo za skupno mizo. Foto: MMC RTV SLO
Podžupan poziva sindikate, da sedejo za skupno mizo. Foto: MMC RTV SLO

Akt o notranji organizaciji in sistemizaciji delovnih mest v občinski upravi je mestna uprava še pod vodstvom zdaj že nekdanjega župana Franca Kanglerja nameravala potrditi še pred koncem lanskega leta. Vodja enega od sindikatov v mariborski mestni upravi Goran Rajić je izpostavil, da bi s tem "utrdili vpliv Kanglerja in njegove "hobotnice" v občini".

Ob tem se je vprašal, zakaj se občini tako zelo mudi z novo sistematizacijo, ko bi pa bilo mnogo bolj higienično, če bi to lahko uredil novoizvoljeni župan.

Zdaj se je podžupan, ki opravlja dolžnosti župana, Mikl le odločil, da spornega akta ne bo podpisal. Sindikate je pozval, naj z njim sedejo za mizo in začnejo pogovore, je sporočil novinar TV Maribor Matej Korošec.

Sindikalnim predstavnikom je Mikl dal še 15 dni časa za sklenitev dogovora. "Želim si, da pride do dogovora in da bo podpisan odlok usklajen s sindikatom," je povedal. Zatrdil je tudi, da reorganizacija ne bo prinesla odpuščanj ali "nadaljevala hobotnico," ampak da bo pocenila in fleksibilizirala upravo. Po njegovih besedah se je lani upokojilo 32 zaposlenih v mestni upravi, reorganizacija pa bi prinesla 16 novih zaposlitev, "odpiramo pa tudi novi sektor za invalide in starejše občane".

Proti nekatere stranke
Novo sistematizacijo so sicer kritizirali v mariborskem SD-ju, ki po odstopu njenih mestnih svetnikov nima več predstavnika v mariborskem mestnem svetu. "Sprejetje nove sistemizacije bo utrdil klientelistično kadrovsko mrežo, ki je bila na mariborski mestni občini ustvarjena v mandatih Franca Kanglerja. Sedanje vodstvo mesta s tem končuje projekt politične čistke," so dejali.

Mikl po mnenju poslanca SD-ja Matevža Frangeža nima legitimnosti, da v razmerah družbenega konflikta brez soglasja sprejema sistematizacijo delovnih mest v občinski upravi.

Na sporno zaposlovanje v mariborski mestni upravi so danes opozorili tudi v stranki Lista za pravičnost in razvoj (LPR). Po besedah predsednika stranke Stojana Auerja osnutek občinskega proračuna kaže, da namerava mestna uprava letos povišati število zaposlenih z 229 na 245.