Mladi iz krške občine so ustvarjali slike po motivih najbolj znanih partizanskih pesmi. Foto: Goran Rovan
Mladi iz krške občine so ustvarjali slike po motivih najbolj znanih partizanskih pesmi. Foto: Goran Rovan
Za sodelovanje na razstavi so prejeli priznanja. Foto: Goran Rovan

Zato so pripravili razpis za ilustracijo 27 partizanskih pesmi, na katerega so se odzvali učenci in dijaki vseh šol krške občine.

Na gradu Rajhenburg so pred dnevi odprli zanimivo razstavo ilustracij z naslovom "Narišimo pesem o svobodi". Ta je nastala na pobudo krškega Združenja borcev za vrednote NOB. V njem namreč ugotavljajo, da je seznanjanja mladih s polpreteklo zgodovino, morijo, genocidom in razsežnostjo tega obdobja zelo slabo. Nad odzivom mladih likovnikov so bili zelo zadovoljni. Lojze Štih, predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Krško pojasnjuje, da že vrsto let skušajo mladim približati vrednote NOB, saj ti o njih pri pouku ne zvedo veliko. Štih odločitev za letošnjo razstavo pojasnjuje z

besedami: "Takšne ustvarjalnosti, kot so jo premogli pesniki, pisatelji in skladatelji v obdobju 2. svetovne vojne, ne pozna nobena druga evropska država. Zdi se mi, da je pesniško in literarno ustvarjanje med NOB nekaj edinstvenega. Naši partizani so to peli in to jim je dvigalo moralo. Ker pa naši učenci tega ne poznajo, ker učni načrt so pač taki, kot so, smo bili mnenja, da bi bilo dobro na ta način približati učencem en izsek iz narodnoosvobodilnega boja."

Na razpis so se odzvali učenci z vseh osnovnih šol krške občine in dijaki krškega Šolskega centra. Greta Hostnik, profesorica in mentorica likovne vzgoje iz Osnovne šole 14. divizije Senovo, pravi, da je ta tema učencem tuja, saj jo premalo poznajo in dodaja: "Ta tema jim je zelo oddaljena. Učencem, mladostnikom in dijakom je to zdaj tuje. Treba je bilo veliko literature prebrati, malo jim prikazati ta čas, potem je pa šlo. Potem so pa vedno bolj navdušeno slikali."

Mladi so ustvarjali na iverne plošče s tempera in akrilnimi barvami in tako po svoje ilustrirali 27 najbolj znanih partizanskih pesmi. Razstava ilustracij partizanskih pesmi, ki jo je postavil akademski slikar Rajko Čuber, bo v okrogli dvorani brestaniškega gradu na ogled vse do septembra. Organizatorji želijo z njo seznaniti mlade s polpreteklo zgodovino, morijo in genocidom, kar je za današnje generacije po njihovem težko dojemljivo z vseh vidikov.

Za MMC Goran Rovan