Na Bledu poteka tudi izbor novega direktorja Turizma Bled, saj se sedanji direktorici Evi Štravs Podlogar izteka mandat. Foto: BoBo
Na Bledu poteka tudi izbor novega direktorja Turizma Bled, saj se sedanji direktorici Evi Štravs Podlogar izteka mandat. Foto: BoBo

Blejski župan Janez Fajfar in direktor občinske uprave Matjaž Berčon sta optimistična, da bo država 25 milijonov evrov vredno južno obvoznico proti Bohinju vendarle uvrstila med prednostne projekte in zagotovila sredstva zanjo.

Zato so na občini začeli obiskovati poslanske skupine in ministrstva, odkupujejo tudi potrebna zemljišča, a bi bilo za to letos potrebnih tudi najmanj milijon evrov državnih sredstev. Ko bodo zemljišča priskrbljena, bo mogoče zaprositi za gradbeno dovoljenje in tako bi v prihodnjem letu na enem delu že lahko stekla gradnja južne obvoznice.

Za začetek urejanja severne obvoznice proti Gorjam, ki naj bi po projektantski oceni stala 12 milijonov evrov, ni treba čakati na sofinanciranje države. Občina naj bi v lastnem proračunu letos zagotovila milijon evrov za rekonstrukcijo Seliške ceste, ki naj bi jo izvedla čez poletje. Vendar se bo za to morala zadolžiti, za kar še potrebuje soglasje občinskega sveta in ministrstva za finance.

Sledilo bo projektiranje drugih faz severne razbremenilne ceste, za uresničitev katerih pa bo potrebno državno sofinanciranje. Berčon v letih 2016 ali 2017 računa, da bi jim uspelo pridobiti od pet do šest milijonov evrov za ureditev obvoznice do Rečiške ceste.

"Prepričani smo, da ko bomo enkrat začeli delovati, bomo tudi državo prepričali, da pristopi k realizaciji," je korake občine pojasnil Berčon in opozoril, da sta omenjeni obvoznici vendarle državni cesti, ki vodita v Bohinj oziroma v Gorje in na Pokljuko ter da ju ni mogoče marginalizirati v zgolj blejski problem.

Nova parkirna mesta in oskrbovana stanovanja
Hkrati na Bledu poteka urejanje območja nekdanjih Vezenin, predvideno je rušenje propadajočih objektov, že letos pa naj bi občina na tem delu uredila 400 parkirnih mest. Pozneje naj bi tam zaživeli tudi nova reševalna in oskrbovana stanovanja ter objekt za poslovne rabo.

Za gradnjo oskrbovanih stanovanj ima Sberbank, ki je lastnik, že vlagatelja, medtem ko še ni popolnoma jasno, kaj bi bilo v poslovnem objektu. Vanj bi se lahko, denimo, preselila blejski diagnostični center ali Casino Bled.