MORS bi rad svoj dolg poplačal z nepremičninami v Slovenski vasi. Foto: Goran Rovan
MORS bi rad svoj dolg poplačal z nepremičninami v Slovenski vasi. Foto: Goran Rovan
V brežiški občini upajo tudi na prenos še kakšnega praznega vojaškega stanovanja. Foto: Goran Rovan
Dogovor med občino in MORS-om

Leta 2007 je brežiška občina z ministrstvom za obrambo podpisala dogovor o medsebojnem sodelovanju pri projektu posodobitve vojaškega letališča Cerklje ob Krki. To naj bi z brežiško občino vsako leto sofinanciralo urejanje skupne infrastrukture, letno do 600 tisoč evrov. Vendar ministrstvo svojih obveznosti ni nikoli v celoti poplačalo z denarjem. Tako je pred leti na brežiško občino preneslo nekaj deset praznih vojaških stanovanj, zdaj pa predlaga še prenos zemljišč in hal v Slovenski vasi. Ministrstvo za obrambo zaradi stalnega krčenja sredstev ne zmore več zagotoviti sredstev za vlaganje v lokalno infrastrukturo, zato želi svoj dolg - ta je zdaj narasel že na 900 tisoč evrov - poplačati s tremi hektarji zemljišč in več halami. Župan občine Brežice Ivan Molan se je o tem pogovarjal z ministrom za obrambo Romanom Jakičem in je prepričan, da ta kompromisni predlog predstavlja pomemben napredek v pogovorih, saj predvideva neplačani prenos 1,2 milijona evrov vrednih zemljišč v Slovenski vasi, s katerim bi ministrstvo izpolnilo svoj del obveznosti do občine za obdobje petih let. Molan k temu dodaja: "MORS nam v tem trenutku ponuja Slovensko vas, s tem da se za pet let odpovemo vsem dodatnim zahtevkom do njih. Kar pomeni, da je to praktično približno ena tretjina od maksimalnega zneska iz dogovora. Glede na stanje v proračunu, ki ga imajo v MORS-u, pa se bojim, da je ta trenutek to verjetno edina realna možnost, da vsaj kaj dobimo."

O predlogu MORS-a bodo na izredni seji odločali brežiški občinski svetniki, o njem pa bo razpravljala tudi vlada. V brežiški občini so prepričani, da je ponudba v teh časih sprejemljiva, saj se bojijo, da bodo sicer ostali brez vsega. Zemljišča v industrijski coni Slovenska vas so za občino zanimiva z vidika razvoja lokalnega gospodarstva, saj so primerna za različne dejavnosti - od logistike do proizvodnje. Župan Molan ob tem dodaja: "Kar nekaj podjetnikov je zainteresiranih, da bi v Slovenski vasi razvijalo gospodarsko dejavnost. In če bi nam uspelo najti dogovor z vlado in potem te hale nekako usposobiti, jih dati v najem podjetnikom, bi bil to kar velika pridobitev za občino, kajti danes je ključnega pomena, da dobiš kakšnega podjetnika in da se gospodarstvo razvija."

V občini Brežice si želijo, da bi jim obrambno ministrstvo predalo še deset vojaških stanovanj, ki bi jih namenili za nastanitev zdravnikov, ki jih potrebujejo v brežiški bolnišnici. Minister Jakič je sodelovanje brežiške občine in ministrstva označil za tradicionalno dobro in dejal, da bosta morala ministrstvo in občina skupno urediti še nekatere zemljiškoknjižne zadeve, preučili pa bodo tudi poziv občine k prenosu dodatnih stanovanj za potrebe občanov.

Za MMC Goran Rovan

Dogovor med občino in MORS-om