Na Obrežju so odkrili večje količine orožja, od ročnih bomb do pušk. Foto: PU Novo mesto
Na Obrežju so odkrili večje količine orožja, od ročnih bomb do pušk. Foto: PU Novo mesto
Odkrili so tudi kilogram heroina, katerega vrednost bi bila od 15 do 20 tisoč evrov. Foto: PU Novo mesto
Zasegli največjo količino orožja in heroina letos

Več o letošnjem največjem odkritju tihotapljenja na mednarodnem mejnem prehodu Obrežje so danes predstavili na novinarski konferenci, kjer so izrazili tudi prepričanje, da ne gre zgolj za dva osamljena primera, ampak za organizirano dejavnost, za katero so zagrožene precej višje zaporne kazni, od 5 do 15 let. Oba storilca sta zdaj v priporu in čakata na sojenje.

Pred mesecem dni so uslužbenci mobilne enote Carinskega urada Brežice pri poostreni kontroli v vozilu 40-letnega državljana Bosne in Hercegovine pri posebnem pregledu odkrili večje količine orožja, ki je bilo očitno namenjeno v Zahodno Evropo. Anton Kmetič, pomočnik direktorja Carinskega urada Brežice, o najdbi pravi: "Odkritih je bilo 59 ročnih bomb, pet avtomatskih pušk in 83 kosov nabojev za puške. Tu gre za največji zaseg v letošnjem letu pri finančni upravi, kjer smo letos odkrili kar 14 primerov tihotapljenja orožja, pri čemer je bilo zaseženih tudi 211 kosov različnega orožja. Pri pregledu vozila so sodelovali tudi bombni tehniki posebne policijske enote."

Cariniki in policisti pa so bili na Obrežju uspešni tudi pri zasegu prepovedane droge, pri 51-letniku, ki prav tako prihaja iz Bosne in Hercegovine. France Božičnik, vodja Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Novo mesto, pravi, da je tudi tu šlo za skupno odkritje, in dodaja: "Dejansko sta bila v vozilu pod armaturno ploščo najdena dva paketa s prepovedano drogo, zavita v aluminijasto folijo, za katero je bilo pozneje s preliminarnim testiranjem ugotovljeno, da gre za prepovedano drogo heroin. In sicer v količini malo več kot enega kilograma."

Voznika so novomeški kriminalisti s kazensko ovadbo odvedli k preiskovalnemu sodniku, ki je zanj odredil pripor. Grozi mu do 10-letna zaporna kazen, za kvalificirano obliko in če je bilo kaznivo dejanje storjeno v hudodelski združbi, pa od 5 do 15 let zaporne kazni. Poleg tega je imel storilec bratove dokumente, saj je že bil obravnavan zaradi podobnih dejanj. Božičnik pojasnjuje: "Pri poznejšem preverjanju je bilo tudi ugotovljeno, da sta zoper to osebo že razpisani dve mednarodni tiralici, in sicer razpisnik ene je država Švica, druge pa Republika Hrvaška. Obe tiralici sta bili razpisani v povezavi s kaznivimi dejanji, povezanih s prepovedano drogo. Predvidevamo, da je bil storilec zgolj kurir, organizatorje in naročnike pa še iščemo."

Vrednost zaseženega heroina naj bi bila na italijanskem trgu, kamor je bilo namenjeno, od 15 do 20 tisoč evrov. Sicer pa so letos pri nas odkrili že 40 kg konoplje in več drugih prepovedanih drog, večina naj bi prihajala iz Turčije.

Za MMC Goran Rovan

Zasegli največjo količino orožja in heroina letos