V okviru osmega poziva za razdeljevanje sredstev regionalnega razvoja bo razdeljenih 31 milijonov evrov. Foto: BoBo
V okviru osmega poziva za razdeljevanje sredstev regionalnega razvoja bo razdeljenih 31 milijonov evrov. Foto: BoBo
Prašiček
Za 31 milijonov evrov evropskih sredstev je maja na ministrstvo prispelo 153 vlog. Foto: freedigitalphotos.net
Varčevanje na račun lokalnih skupnosti

Številni župani in predstavniki slovenskih občin so v noči iz četrtega na peti maj več ur stali v vrsti na bencinskih servisih, da bi tako prvi ujeli polnočni rok za oddajo projektov, ki bi lahko bili sofinancirani v okviru osmega poziva za razdeljevanje sredstev regionalnega razvoja.

Med tistimi, ki je ure in ure stal na bencinskem servisu je tudi Vladimir Vindiš, župan Destrnika, ki pa (tako kot predstavniki preostalih občin) tudi po treh mesecih še vedno ne ve, ali je bil trud občinskih uradnikov zaman. "Do zdaj nismo dobili nobenega odgovora, niti o tem, ali je vloga sprejeta ali ne, verjetno je evidentirana, kako pa bo naprej, pa še vedno ne znam povedati," je o informacijah, ki jih (ne) dobijo od ministrstva, spregovoril Vindiš.

Destrniški župan ob tem poudarja, da jim zdaj ne preostane drugega, kot da počakajo na odziv ministrstva, ob tem pa tudi upajo, da zamenjava vlade tega postopka ne bo še bolj zavlekla.

Kdaj bodo lahko začeli graditi vrtec?
Podobno upanje goji tudi ormoški župan Alojz Sok - njegova občina je ob javnem pozivu prijavila gradnjo novega vrtca v Veliki Nedelji, zdaj pa morajo ministrstvu med drugim dokazati regionalni pomen projekta, še vedno pa niti približno ne vedo, kako blizu so dodelitvi sredstev. "Ne vemo, kdaj bo sklep izdan in ali bo sploh izdan za naš projekt, čeprav po tistem razrezu, ki smo ga dogovorili na začetku, nam ostaja približno 1,2 milijona sredstev," opozarja Sok, ki dodaja, da ni pravično, da lahko za sredstva kandidirajo tudi tiste občine, ki so svoja sredstva že porabila.

Da bi se gradnja vrtca v Veliki Nedelji, tudi če bodo sredstva odobrena, začela že letos, Sok odkrito dvomi, tudi zato, ker so preostali le še približno trije meseci gradbene sezone. A dejstvo je, da je bil izvajalec del izbran že januarja in dokler ministrstvo ne poda kakršnega koli odgovora glede dodelitve sredstev, škodo čuti tudi izbrani izvajalec. "Že od januarja izbrani izvajalec podaljšuje bančno garancijo, mi pa ne vemo ali se bo projekt izvajal ali ne. Jaz bi na kratko rekel, da je zelo neodgovorno od vlade, da se takšnih projektov loteva na tak način," nezadovoljstva nad delom ministrstva za gospodarstvo ne skriva Sok.

Sklepi do konca avgusta
Na ministrstvu za gospodarstvo pa so nam pojasnili, da so prejeli 153 vlog, te so zdaj v fazi dopolnitve in dodatnih pojasnil. Sklepi o odobrenih sredstvih naj bi bili po zagotovilih ministrstva tako izdani do konca prihodnjega meseca.

Varčevanje na račun lokalnih skupnosti