Ob kritičnih urah je na novomeški postaji policija stalno prisotna. Foto: MMC RTV SLO
Ob kritičnih urah je na novomeški postaji policija stalno prisotna. Foto: MMC RTV SLO
Gregor Macedoni
Novomeški župan je napovedal namestitev varnostnih kamer in ureditev objektov na avtobusni postaji. Foto: BoBo
Varnost mladih v Novem mestu

Novo mesto je v primerjavi z drugimi slovenskimi mesti varno mesto, je na novinarski konferenci o medvrstniškem nasilju izpostavil direktor Policijske uprave Novo mesto Janez Ogulin in dodal, da to dokazujejo statistični podatki. Povedal je, da po vseh ukrepih in poizvedovanjih ugotavljajo, da je primerov nasilja relativno malo in bi se lahko zgodili tudi kje drugje kot na novomeški avtobusni postaji.

Po direktorjevih navedbah so na postaji letos obravnavali vsega štiri primere. Dva zaradi nedostojnega vedenja, primer manjšega pretepa in kaznivo dejanje lahke poškodbe, ki se je zgodila pri pretepu. Lani je bilo primerov še manj, so pa vse primere raziskali, našli storilce in ukrepali, je dodal Ogulin.

Policija je ob kritičnih urah na novomeški postaji stalno prisotna, zadnji dve leti tudi vodniki s službenimi psi, ki budno nadzirajo pot do bližnjega centra srednjih šol in širši del mesta, izključno zaradi preventive glede medvrstniškega nasilja in nedostojnega vedenja. Policija poziva starše, naj se s svojimi otroki pogovarjajo glede obnašanja in nasilja, ki naj ga, čeprav zanj samo slišijo, javijo policiji, je našteval Ogulin.

Ozaveščanje in varnostne kamere
Direktor novomeškega šolskega centra Štefan David je pojasnil, da šolski center dnevno obišče slabih tri tisoč dijakov in da v šoli izvajajo dejavnosti preprečevanja nasilja, kot je ozaveščanje dijakov in staršev. Na šoli opozarjajo na ukrepe za varno pot, nedopustnost nasilja in izvajajo program glede zasvojenosti, je še dodal.

Župan Novega mesta Gregor Macedoni je opozoril na neurejenost novomeške avtobusne postaje, kar je posledica neurejenega lastništva. Občina si že dalj časa prizadeva urediti objekt in njegovo okolico, to pa bi po mnenju Macedonija povečalo varnost dijakov. Z lastniki lokalov se trenutno dogovarjajo o podpisu pogodbe, s katero bi prišli do skupnega upravljavca, je še dodal.

Predvidena je tudi namestitev številnih varnostnih kamer in ureditev glavnih prometnic med postajo in šolskim centrom, je še pojasnil župan.

Varnost mladih v Novem mestu