Javni zavod Lipica Turizem mora osmim nekdanjim delavcem izplačati skoraj pet letošnjih plač, zamudne obresti in odškodnino. Foto: BoBo
Javni zavod Lipica Turizem mora osmim nekdanjim delavcem izplačati skoraj pet letošnjih plač, zamudne obresti in odškodnino. Foto: BoBo

Javni zavod Lipica Turizem mora osmim nekdanjim delavcem, ki so tožili delodajalca, izplačati skoraj pet letošnjih plač, zamudne obresti in odškodnino. V Kobilarni so napovedali pritožbo, a napovedujejo, da bodo izplačali vse zneske, če jim bo to naložila končna pravnomočna sodba.

Lipica Turizem je šla v stečaj decembra lani, osem delavcev pa je dobilo odpovedi še pred tem. Generalni sekretar Obalne sindikalne organizacije KS 90 Damjan Volf je zadovoljen z razsodbo: "Sodišče je ugotovilo, da je bil delodajalec v zmoti. Kobilarna Lipica bi morala namreč s stečajem prevzeti tudi vse delavce. Če bo zadeva pravnomočna, bomo iz tega naslova zahtevali tudi odgovornost."

Stečaj je bil načrten, kobilarna je že mesece pred njim iskala nove delavce, so na sodišču dokazovali tožniki. Odpuščenim delavcem pa so ponujali pogodbe, kot da jih želijo zaposliti na novo. Nekateri so dobili celo podjemne pogodbe. Delavci, ki ne želijo več delati v Lipici, so razočarani. Med njimi je tudi Blaženka Stojić: "Vsem so dali enake odpravnine, ne glede na to, koliko časa smo bili zaposleni, 30 ali pa 14 let."

Sindikat za razmere krivi tudi ministrstvo za gospodarstvo
Odškodnine, ki jih je dosodilo sodišče, znašajo od 8.300 do 13.800 evrov. Delavcem pa pripada še skoraj pet letošnjih plač, od 1. januarja do 22. maja, ko je bil zadnji narok na sodišču, in zamudne obresti. Za razmere v sindikatu krivijo tudi ministrstvo za gospodarstvo. "Vsekakor bomo spet potrkali na vrata ministrstva za gospodarstvo, ki je odgovorno za delovanje javnega zavoda Kobilarna Lipica," pravi sindikalist Volf.

Na ministrstvu pa pravijo, da je neposredne odločitve sprejemalo vodstvo kobilarne, da pa bodo vsi zneski, če bo sodba pravnomočna, izplačani.