Lokalne novice
Dragan Marušič
Medtem ko vodi primorsko univerzo, Dragan Marušič dela tudi na Inštitutu za matematiko in fiziko. Foto: BoBo
VIDEO
Profesorji bodo pravico i...

Dodaj v

Rektor Marušič sebi dovoli, kar drugim prepoveduje

NAKVIS bo pregledal primorsko univerzo
17. oktober 2016 ob 16:56,
zadnji poseg: 17. oktober 2016 ob 16:57
Koper - MMC RTV SLO

Skupina profesorjev, ki jim je Univerza na Primorskem (UP) vročila odpovedi, bo svoje pravice iskala na sodišču. Eden izmed argumentov rektorja Dragana Marušiča je bil tudi ta, da ne morejo biti hkrati zaposleni na novoustanovljenem raziskovalnem središču in univerzi, ker bi s tem kršili konkurenčno klavzulo.

Pri tem pa je, zanimivo, Marusič dodatno zaposlen še na Pedagoški fakulteti v Ljubljani in Inštitutu za matematiko in fiziko.

"Univerza je sklenila, da zaradi kolizije interesov konkurenčne prepovedi odhajajoči delavci Znanstvenoraziskovalnega središča (ZRS) ne morejo imeti sočasno sklenjenih pogodb na novoustanovljenem zavodu in na univerzi," je razloge za vročitev odpovedi delovnega razmerja profesorjem javnosti pojasnjeval prorektor UP-ja Rok Strašek.

Taki argumenti ne morejo vzdržati, je prepričan profesor in raziskovalec na ZRS-ju Lenart Škof, "saj je tudi na UP-ju vrsta ljudi, ki predava in drugače deluje na različnih zavodih in univerzah, vključno z rektorjem in njegovimi kolegi".

Podjeten rektor
Težava za 12 profesorjev je torej konkurenca, ni pa težava, če na več institucijah dela rektor Marušič. Na Pedagoški fakulteti v Ljubljani je recimo dopolnilno zaposlen v plačnem razredu rednega profesorja. "Dr. Marušič sodeluje na dveh ARRS-projektih v obsegu 12,5 odstotka oz. pet ur tedensko," so za TV Slovenija odgovorili na ljubljanski pedagoški fakulteti.

Medtem ko vodi primorsko univerzo, Marušič dela tudi na Inštitutu za matematiko in fiziko. Tam je do lani po dve uri na teden vodil raziskovalno skupino, trenutno pa je: "zaposlen dopolnilno tri ure na teden. Opravlja znanstvenoraziskovalno delo v okviru programske skupine, ki jo vodi. Novo obdobje izvajanja programske skupine je od 01. 01. 2015 do 31. 12. 2020," so nam odgovorili na Inštitutu za matematiko in fiziko.

"Pri meni je drugače"
Ali zanj ne velja konkurenčna klavzula, glede na to, da ima univerza, ki jo vodi, tako pedagoško fakulteto kot fakulteto za matematiko, on pa na tem področju dela in raziskuje drugje?

"V nasprotju s kolegi iz Znanstvenoraziskovalnega središča, ki vse projekte in raziskovalne programe odnašajo na novo institucijo, imam projekte in svoje raziskovalne programe, ki jih vodim, še vedno na UP-ju. Edini raziskovalni program, ki je vezan na Inštitut za matematiko in UP ... na tem programu sodelujem tudi drugje po sklepu upravnega odbora," pojasnjuje Marušič, ki smo ga "ujeli" v državnem zboru.

Ker nam iz takega odgovora še vedno ni bilo jasno, kakšna je razlika med njim, ki delo opravlja tudi drugje, in skupino profesorjev, ki bi bili zaposleni na ZRS-ju in UP-ju, pa jim tega zaradi konkurence ne dovoli, smo vztrajali naprej.

"Moja pogodba vključuje 100-odstotno delo na UP-ju, ti kolegi pa so si predstavljali, da bodo lahko še naprej predavali na UP-ju, raziskovali pa na svojem novem ZRS-ju. To pa ne gre. Univerza je raziskovalna in izobraževalna institucija in po zakonu delajo tisti, ki so na njej zaposleni tako raziskovalno kot pedagoško," je dodatno pojasnil Marušič.

"Nas onemogoča na vsakem koraku, sam pa pridno dela in raziskuje po Sloveniji ter očitno daje "zgled" za svoje ukrepe," ne skriva ogorčenja profesor Egon Pelikan iz skupine profesorjev, ki jim je rektor vročil odpoved.

Putin in dvojni vatli
"Na UP-ju vlada pravilo, ki bi ga opisal z besedami iz Putinove Rusije, iz pregovora, ki pravi: za prijatelje vse, za sovražnike pa zakon," je oster Lenart Škof, ki mu je Marušič pred kratkim zavrnil tudi prošnjo za dopolnilno delo na drugi univerzi.

"Ko sem prosil rektorja, da mi odobri sodelovanje pri nekem doktorskem programu druge univerze, je to gladko zavrnil. Z argumentom, da bi sodelovanje potekalo na izobraževalnem področju, ki je sorodno in s tem konkurenčno strokovni dejavnosti na UP-ju, na katerem pa sploh ne predavam več," razmere na UP-ju opisuje Škof, ki še pravi, da je rektor delo drugje onemogočil tudi nekaterim drugim profesorjem iz njemu nevšečne skupine, medtem ko svojim podpornikom iz profesorskih vrst soglasja podpisuje brez zadržkov.

Ministrstvo zaskrbljeno za študijske programe na UP-ju
S samovoljnim ravnanjem UP-ja niso zadovoljni niti na ministrstvu za izobraževanje. Bodo ukrepali, ker naj bi bile odpovedi skupini profesorjev v nasprotju z zakonom?

"Opozorili smo, da pedagoška dejavnost ni predmet razdruževanja ZRS-ja od UP-ja. Iz vladnega sklepa z dne 4. 8. 2016 je razvidno, da je predmet prenosa raziskovalna dejavnost, zato procesi razdruževanja na UP-ju ne smejo biti povezani s pedagoško dejavnostjo. Ministrstvo je rektorja opozorilo, da iz elaborata o prenehanju članstva ZRS-ja črtajo pedagoško dejavnost, vendar tega niso storili. Nacionalna agencija za kakovost v visokem šolstvu bo zato sprožila postopek za izredno evalvacijo zaradi skrbi glede zagotavljanja kakovosti študijskih programov," napovedujejo na ministrstvu.

Eugenija Carl, TV Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
gesan
# 17.10.2016 ob 17:57
Rektor Marušič sebi dovoli, kar drugim prepoveduje
........................................
.
In zakaj bi me to naj čudilo?
V tej državi to počnejo skoraj vsi!
Potem je pa vse odvisno od položaja posameznika...
:)

Je pa prava loterija, da naletiš na koga, ki ni tak!
frodik
# 17.10.2016 ob 20:34
Kriminalisti so bili pred kratkim na onem koncu. Ne vem, zakaj niso zavili tudi h g. Marušiču. Po mojem mnenju bi marsikaj odkrili ...
vafankulo
# 18.10.2016 ob 08:27
V Sloveniji je napaka že to da imamo več kot 2 univerzi.
kukalo
# 17.10.2016 ob 21:45
Zato, je pa pri nas tako...tajkunov, lopovov,skorumpiranih zdravnikov, politikov, ki so diplomirali pri Marušičevi in LJ univerzi. Zelo priznani Uni...
FrightNight
# 17.10.2016 ob 23:53
@ aktivist

Zanimivo: ZRS-jevci zdaj krivdo za lastne čistke pripisujejo kar Marušiču. Glede na to, da so čistko v letih 2009-2011 izvedli kar lepo ZRS-jevci, na čelu z akademskim tajkunom, takrat še direktorjem ZRS-ja, Darkom Darovcem, in njegovo nastavljenko na mestu FHŠ-jeve dekanje, Vesno Mikolič. Hvala bogu, da nekateri še premoremo nekaj, čemur se pravi zgodovinski spomin in ločimo med vzroki in posledicami (predvem pa vemo, da prvih ne more biti pred drugimi) - zanimivo, da o tem ravno zgodovinarji nimajo pojma. Pa še doktorirani povrh.
aktivist
# 18.10.2016 ob 09:14
@knight kant

Vprašaj se kaj se dogaja v erdoganovi državi. Če je nedemokratični diktator, kako je lahko demokratično izvoljen? Pač brezveze razjasnjevat nekomu, ki noče razumet. Uboga duša.

FrightNight
Ne branim Darovca. Je bil tudi lopov svoje klase. Dejstvo pa je, da je na strani teh cistk deloval tudi Marušič kot še neizvoljeni rektor. Na strani čistke proti Darovcu. Tako je tudi prišel njegov nastop 2011. Kar je počel kasneje je pa stvar, ki se nas tiče danes. Ni samo zgodovina pri tem..
Knight Kant
# 17.10.2016 ob 17:42
To me spominja na tisto "Should i stay or should i go",

A niso ti zapustili Univerze, ker jim tam ni bilo več obstanka, in šli raje na svoje? Zakaj bi si potem želeli, čeprav samo z eno nogo, še vedno ostati v tem peklu?

Ali prav razumem situacijo. Oni bi bili redno zaposleni v novonastalem raziskovalnem središču, "fušali" (oziroma "bi bili delno zaposleni") pa bi na Univerzi. Ni problema, če se strinja vodstvo novonastalega raziskovalnega središča (izgleda da se) in če jih marajo na Univerzi (izgleda da ne). Če pa je še kakšna caka, bo že sodišče povedalo, ko nam Eugenija ne zna povedati nič o tem.

Marušič pa je izgleda redno zaposlen na primorski univerzi in "fuša" še na ljubljanski. Če ga marajo na ljubljanski univerzi in se s tem strinjajo na primorski, a kdo razume, zakaj bi sedaj morali za dovoljenje spraševati še Eugenijo in novonastaljeno raziskovalno središče.

Ali pa nam je kdo kaj pozabil povedati?
Knight Kant
# 18.10.2016 ob 10:44
FrightNight --- 18.10.2016 ob 10:26

Verodostojnosti tega, kar si napisal zgoraj, na hitro žal ne morem preveriti. Je pa videti povsem skladno z vsem smradom, ki se dviga z Eugenijinega pisanja.
FrightNight
# 18.10.2016 ob 10:26
@ aktivist

Ja? Marušič je l. 2010 kot "še neizvoljeni rektor" pomagal Vesni Mikolič po dekretu Darka Darovca zmetati s Fakultete za humanistične študije par deset zaposlenih profesorjev in asistentov? Česa ne poveš ...

Sicer pa: Darovec je bil (več kot upravičeno) res odpuščen, a šele l. 2012. In ja, odpustil ga je Marušič (za kar bo nekoč, v neki drugačni družbi, dobil spomenik). Ampak zgolj in samo njega. In ampak šele po tem, ko je postal rektor (prisegel je začetek l. 2012). Kje ti vidiš njegove "čistke" kot "še neizvoljenega rektorja" v letih "2009-11", je najbrž jasno le tebi. Je pa tvoje oglašanje in opletanje s podatki po načelu "kakor mi drago" simptomatično za medijske (in še zlasti za TV) prispevke o primorski univerzi, s katerimi nas posiljujejo že, odkar je Marušič nastopil prvi mandat. Zato, ker so bili dotični gospodje in gospe pač navajeni za malo ali nič slabo opravljenega dela prejemati mastno, tudi do 200-odstotno plačilo - in ker se je pojavil nekdo, ki jim je to preprečil, so v namen njegove odstranitve zapregli ves politično-medijski cirkus, kar so ga lahko s svojimi vezami in poznanstvi zbobnali skupaj. Lani, na rektorskih volitvah, je dotičnim velika večina zaposlenih na UP (torej relevantna "publika", ki najbrž pozna interne razmere na ustanovi, tudi brez Eugenijine pomoči) pokazala, kaj si misli o njihovih prizadevanjih, o njihovi "humanistiki" in o njihovem kandidatu. V zameno so (kot izsiljevalski manever) napovedali izstop iz univerze - ker pač niso verjeli, da ga bo Marušič sprejel, in ker so načrtovali, da ga bo pa zdaj politika dokončno spravila v red. A zgodilo se je ravno nasprotno od pričakovanega. In spet gledamo ter poslušamo cirkus ...
Knight Kant
# 18.10.2016 ob 08:19
aktivist --- 17.10.2016 ob 22:53
Knight Kant --- Ne upoštevaš pa dveh čistk med leti 2009-2011. Koliko profesorjev, ki so mu bili trn v peti, je bilo izključenih?
--------

Ne upoštevam ničesar, o čemer nič ne vem. Tukaj nastopam izključno kot občasni zunanji opazovalec in kot žrtev Eugenijiniega maltretiranja. In kadar mi pri njenem poročanju štrene ne gredo skupaj, včasih kakšno pripomnem.

Ti mi izgleda želiš pojasniti, da je Marušičev uspeh na zadnjih volitvah posledica nekakšnih čistk, zaradi katerih so na univerzi ostali samo Marušičevi podporniki. Marušiča je na glasovanju prejel 327 glasov, njegov prvi zasledovalec 108. Želiš morda povedati, da je razlika 220 glasov posledica nekakšnih čistk. Malo verjetno, da se to ob takšni medijski podpori, kot jo imajo Marušičevi nasprotniki, ne bi slišalo do Ljubljane.
Janček
# 18.10.2016 ob 07:45
Gre za kroničen problem našega visokega šolstva, vsi ki imajo možnost, bi "vlekli" še malo tu in tam. Evgenija Carl pa že leta vidi problem samo v g. Marušiču, zato mi oprostite, ampak tukaj žal ne gre za objektivno novinarstvo, ampak za medijski linč.
Guliarth
# 18.10.2016 ob 07:23
Po slovenskem principu, če lahko oni, bom tudi jaz.
aktivist
# 17.10.2016 ob 21:14
Marušič že več let jemlje denar iz humanistike in ta denar namenja v svojo matematiko.. poglejte si samo koliko slovencev je vpisanih na matematiko. Jaz osebno vidim samo tujce-Črna gora, Srbija, BiH in Belorusija. On financira šolstvo tujim študentom na račun davkoplačevalcev. Nimam nič proti tujcem ampak tip si je zrihtal službo da predava tujcem na naš račun medtem ko mladi študentje na humanistiki propadajo brez kvalitetnih profesorjev
fausta
# 24.10.2016 ob 00:10
Sledim vsem trem bratom Marušičem že z otroštva, kot se kaže zadnje čase bi bil Dragan črna ovca v družini.Andreja mnogi pogrešamo. Dorijan je koristna oseba.
Se je ostrine mora navzel v Angliji ali ga je uspelo tako očrniti novinarki Evgeniji Carl.
Starša sta mnogo dobrega dala Koprski mladini.Kam drvi današnji svet, eni smejo storiti vse nekaterim ni dano niti živeti.Morda bo pa le postal veliki profesor zmernejši.
Fakulteta na Primorskem naj se uspešno razvija!
Zadeti Derviš
# 18.10.2016 ob 16:32
Prof. Marušič ne trpi lenuhov in zabušantov. Ni čudno, da ima toliko sovražnikov.
juk
# 18.10.2016 ob 12:49
Eugenije še niste odpustili? totalno nekredibilna za pisanje o Marušiču.
Knight Kant
# 18.10.2016 ob 09:38
aktivist -- 18.10.2016 ob 09:14
@knight kant --- Vprašaj se kaj se dogaja v erdoganovi državi. Če je nedemokratični diktator, kako je lahko demokratično izvoljen? Pač brezveze razjasnjevat nekomu, ki noče razumet. Uboga duša.
--------------

No, zdaj razumem! Koper je torej v Turčiji.
smukač
# 18.10.2016 ob 08:23
Tale Marušič je vsakih pet minut na Tv ali v kakšnem drugem mediju in kot zanimivost vedno v povezavi z nekimi spletkami, nečednim delom, brezvrednimi diplomami itd. prisesan je na rektorski stolček kot pijavka in ga ne bo zapustil dokler se ne napije krvi do konca.
aktivist
# 17.10.2016 ob 22:53
Knight Kant

Ne upoštevaš pa dveh čistk med leti 2009-2011. Koliko profesorjev, ki so mu bili trn v peti, je bilo izključenih? In koliko jih je bilo na novo zaposlenih v rektoratu? Naj te samo spomnim, da ima cela univerza 1,5 mln izgube. Od tega samo rektorat povzroči 1milijon evrov izgube. Precej več kot v prejsnjih letih. Od kje torej povečana podpora rektorju? Ta rektor podkupuje sodelavce in jim nudi službe. Gre za podeljevanje visokih funkcij na rektoratu, da ga potem ti volijo. Enostavna formula.
Knight Kant
# 17.10.2016 ob 21:43
aktivist --- 17.10.2016 ob 21:14
Marušič že več let jemlje denar iz humanistike in ta denar namenja v svojo matematiko.. poglejte si samo koliko slovencev je vpisanih na matematiko.
-----------

Razumem, da gre tu za en dolgoletni spor glede denarja. Samo --- če je matematika tam tako obrobna, da ni niti dovolj študentov, rektor pa mora fušati še v Ljubljani, kako to, da ga še niso "skužili" na sami univerzi in se mu ne uprejo, ampak so ga pred kratkim celo ponovno izvolili za rektorja, in to v prvem krogu in z veliko absolutno večino trikrat toliko glasov, kot jih je dobil prvi od obeh njegovih "humanističnih" zasledovalcev?
Steffy
# 17.10.2016 ob 20:58
Ah, Evgenija...novinarski poklic ima pravila. Ti jih teptaš.
PS: Marušič je seveda svojega denarja vreden, o tem ne dvomim.
karton
# 17.10.2016 ob 20:42
študente ukint v slo za2 leti se bo naredu red kot že dolgo ne...da ne govorim za selekcijo študentov ki jih potrebujemo ...univerzo na primorskem itak sploh ne bi smeli naredit ..tolk o tem zdaj pa minuse talat
Kazalo