Podjetniki so ogorčeni, ker občina v odgovoru na odškodninske zahtevke trdi, da naj bi bil projekt namenjen tudi spodbujanju drobnega gospodarstva. Foto: BoBo
Podjetniki so ogorčeni, ker občina v odgovoru na odškodninske zahtevke trdi, da naj bi bil projekt namenjen tudi spodbujanju drobnega gospodarstva. Foto: BoBo

Gradbeni stroji in dela pri obnovi starega mestnega trga, ki po treh letih še kar traja, so tamkajšnje obrtnike postavili na rob propada, nekateri pa so že zaprli svoja vrata. Izvajanje dejavnosti je namreč oteženo, nekaterim pa skoraj povsem onemogočeno.

Zaradi povzročene škode je skupina 12 podjetnikov na konjiško občino prek skupnega pooblaščenca, odvetnika Primoža Pokliča, naslovilo odškodninski zahtevek. Dejstvo namreč je, zatrjuje Poklič, da je občina kot naročnik in izvajalec projekta dolžna ob izvajanju del zagotoviti, da tretjim osebam zaradi tega ne bi nastajala nikakršna škoda.

Velikokrat do prostorov niso mogli dostopati
"Do škode je prišlo zaradi izjemno omejene in večkrat celo onemogočene možnosti dostopa do poslovnih prostorov, v katerih opravljajo poslovno dejavnost. Do tega je prišlo prav zaradi izvajanja gradbenih del na glavnih dostopnih poteh," pojasnjuje in opominja tudi na neznosen hrup, prah in vibracije, ki jih je bilo čutiti v vseh stavbah, ki mejijo na Stari trg ter na trgu samem, kar je prav tako še dodatno odvračalo ljudi od obiska Starega trga.

"Glede na trenutno stanje in dejstvo, da bo tudi po zaključku gradbenih del trajalo več let, da se bo poslovanje vrnilo na stare tire, če se sploh kdaj bo, bo tako dolgotrajno izvajanje gradbenih del povzročilo, da bo večina malih podjetnikov, ki so do zdaj delovali na tem območju, propadla," menijo podjetniki.

Občina pravi, da je kriva gospodarska kriza
Občina je vse odškodninske zahtevke v celoti zavrnila. Menijo, da za nastalo škodo niso odgovorni, saj dela izvaja družba CM Celje. Sicer pa je bil že sam projekt zasnovan tako, da bo izveden v treh letih, ker naj bi to bil pogoj za pridobitev evropskih sredstev. Ob tem dodajajo, da je ves upad prometa podjetnikov zgolj posledica globalne finančne krize, ne pa izvajanja gradbenih del.

Zaradi zavrnitve njihovih zahtevkov so se podjetniki zdaj odločili, da zoper občino vložijo tožbe, čeprav je vprašanje, koliko jih bo ob zaključku sodnih postopkov dejansko še opravljalo svojo dejavnost. S sodnimi postopki se bodo tudi močno zvišali stroški, ki jih bo ne nazadnje na koncu dolžna plačati občina Slovenske Konjice, so še opozorili nezadovoljni podjetniki.