Grad Brežice bo še naprej v lasti brežiške občine. Foto: Goran Rovan
Grad Brežice bo še naprej v lasti brežiške občine. Foto: Goran Rovan
V letu 2012 je bil obnovljen vzhodni trakt brežiškega gradu z Viteško dvorano. Foto: Goran Rovan
V brežiškem gradu ima svoje prostore Posavski muzej. Foto: Goran Rovan

Pravnomočni sklep pristojnega sodišča nalaga plačilo odškodnine za odvzeto premoženje državi, ki je dolžna izplačati odškodnino za odvzeto premoženje upravičencem v obliki državnih obveznic.

Občina Brežice bo tako še naprej edina lastnica brežiškega gradu. Po več kot dvajsetih letih je na okrajnem sodišču v Brežicah le končan sodni postopek o vrnitvi brežiškega gradu potomcem nekdanjih lastnikov družine Attems. Tem je bil grad leta 1945 zaradi veleizdaje zaplenjen, leta 1993 pa je sodišče v Mariboru izdalo sklep o razveljavitvi te sodbe vojaškega sodišča in bi brežiška občina morala grad vrniti nekdanjim lastnikom oz. njihovim potomcem.

Sodišče je namreč upoštevalo dokaze občine Brežice, zbrane v sodnem postopku, in pritrdilo podanim argumentom, da se grad ne vrača v naravi, saj gre za kulturni spomenik državnega pomena in tudi sestavni del starega mestnega jedra ter simbol mesta. Kot takšen pa ima pomembno vlogo tako pri prepoznavnosti mesta kot pri turistični ponudbi celotne občine. Zato je sodišče odločilo, da je za izplačilo odškodnine pristojna država in ne občina. Tako občini ne bo treba izplačati več kot 1,6 mio. evrov, kolikor naj bi bil grad vreden ob zaplembi. Po mnenju župana občine Brežice Ivana Molana je sklep sodišča tudi potrditev kakovostnega in predanega dela občinske strokovne in pravne službe.

Pravnomočni sklep sodišča bo zdaj tudi omogočil, da se bo nadaljevala obnova gradu. Zanjo so v zadnjih letih porabili več kot tri milijone evrov, samo lani dobra dva, saj so temeljito obnovili njegov vzhodni trakt z viteško dvorano. Kot je povedala Lavra Kreačič, na občini zadolžena za stike z mediji, bodo v prihodnjih letih obnovo nadaljevali. "V gradu Brežice bo treba v prihodnjih letih obnoviti še vse preostale tri trakte. In sicer najprej severni trakt, predvsem statično sanacijo, potem pa še južni in zahodni. Vsa ta dela ocenjujemo, da bodo stala okoli sedem milijonov evrov." Kdaj se bo obnova nadaljevala, je seveda odvisno od občinskega proračuna. Bo pa zdaj občina lažje kandidirala na razpisih za evropska sredstva, saj sami vsega denarja za nadaljnjo obnovo gradu ne bodo sposobni zagotoviti.

Za obnovo gradu Brežice so zadnja leta porabili več kot tri milijone evrov
Občina Brežice se zaveda pomena gradu na področju kulture in turizma, zato v skladu s proračunskimi možnostmi skrbi za vzdrževanje gradu. Kot so zapisali v izjavi za javnost, je v letu 2012 zaključila drugo fazo celovite obnove gradu Brežice v vrednosti dveh milijonov evrov. Zanjo so pridobili tudi sofinancerska sredstva Evropskega sklada za regionalni razvoj v vrednosti 1,2 milijona evrov, kar predstavlja 61 odstotkov ocenjene vrednosti te naložbe.

Celovita obnova vzhodnega trakta je zajemala gradbeno-obrtniška in instalacijska dela. Potekala so vertikalno od kleti navzgor; obe etaži, podstrešje, ostrešje in delno streho, statično sanacijo zidov, sanacijo vlage, konstrukcijske ojačitve, sanacijo stropnih konstrukcij, povezovanje objekta v višini medetažnih konstrukcij, toplotno izolacijo stropne konstrukcije Viteške dvorane, zamenjavo poškodovanih lesenih nosilnih elementov na strešni konstrukciji, zamenjano je bilo stavbno pohištvo, izvedene nove elektroinštalacije in strojne inštalacije, zamenjani tlaki, obnovljena so bila lesena baročna stopnišča, kamniti portali, okenski okvirji, kamniti pragovi in kordonski venec. Izvedena pa so bila tudi obsežna konzervatorsko-restavratorska dela stropne poslikave v velikosti 506 kvadratnih metrov.

Za MMC Goran Rovan