Lokalne novice
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.0 od 83 glasov Ocenite to novico!
Magna Steyr
V Magni so imeli, če bi se postopki v Sloveniji zavlekli, pripravljen rezervni načrt, po katerem bi pospešili prizadevanja za gradnjo tovarne na Madžarskem. Foto: Reuters

Dodaj v

Okoljevarstveno soglasje za Magno pravnomočno, pogodba bo podpisana še ta teden

Cerar: Odpadle vse ovire za veliko investicijo Magne
12. september 2017 ob 14:00
Celje - MMC RTV SLO, STA

V postopku izdaje okoljevarstvenega soglasja za projekt Magna ni bilo pritožb, s čimer se je odprla pot za izdajo gradbenega dovoljenja, vlada pa bo še ta teden z Magno podpisala pogodbi za izvedbo projekta, je povedal minister Zdravko Počivalšek.

Gospodarski minister je pojasnil, da bo vlada ta teden z družbo Magna Steyr, ki v Hočah v prvi fazi načrtuje gradnjo lakirnice za okoli 400 zaposlenih, podpisala pogodbo, v skladu s katero ji bo dodelila 18,61 milijona evrov finančne spodbude. Ob tem pa bo podpisala tudi pogodbo, s katero se bo Magna zavezala k izpolnitvi vseh zavez, je še dejal Počivalšek na 50. mednarodnem sejmu obrti in podjetnosti.

"Vesel sem, da so včeraj odpadle vse ovire za veliko investicijo Magne, ki bo odprla številna nova delovna mesta," pa je dejal premier Miro Cerar. Po njegovem bo prinesla dobre poslovne modele in razvoj območju, ki je bilo v zadnjih letih v težkih razmerah.

Počivalšek je povzel tri pomembne točke pri utiranju poti projektu: sprejetje prostorskega načrta občine Hoče, sporazumna rešitev za nadomestna zemljišča za kmete ter posledično neuporaba določb iz zakona o zagotavljanju pogojev za izvedbo strateške investicije na razvojnem območju v občini Hoče-Slivnica. "Smo na dobri poti, da bomo to naredili tudi za drugo in tretjo fazo investicije," je ocenil.

Ker na okoljevarstveno soglasje agencije za okolje ni bilo podanih pritožb, je to postalo pravnomočno, kar je bil pogoj za izdajo gradbenega dovoljenja. To bo po ministrovih pričakovanjih izdano do začetka oktobra, ko bo investitor tudi začel dela, povezana s projektom. V Magni so imeli, če bi se postopki v Sloveniji zavlekli, pripravljen rezervni načrt, po katerem bi pospešili aktivnosti za gradnjo tovarne na Madžarskem.

Status stranskega udeleženca je imelo deset okoljevarstvenih organizacij, najtrši oreh za vlagatelja pa so bile Umanotera, Slovenski E-Forum in Alpe Adria Green. Medtem ko so z Umanotero hitro našli skupen jezik, pa sta se slednji dve nameri po pritožbi odrekli tik pred zdajci, potem ko sta dosegli protokola o dopolnitvi okoljevarstvenega soglasja.

T. K. B.
Prijavi napako
Komentarji
Fluid
# 12.09.2017 ob 14:14
Podpiram takšne investicije. Toliko, kot je šla Vlada na roko Magni, bi morali iti vsakemu resnemu investitorju, tudi Boscarolu, Akrapoviču, Pečečniku in podobnim. Domači podjetniki so drugorazredni.
tupamaross
# 12.09.2017 ob 14:12
No, čestitke! Kar se tiče onesnaženja, bolj onesnaženi
ne moremo biti zaradi Magne, kot smo to že.

Veseli me zaradi novih delovnih mest in rešenih
socialnih problemov precejšnjega števila družin.
vipmit
# 12.09.2017 ob 14:14
Hvala Bogu!
sirus
# 12.09.2017 ob 14:39
Sedaj je treba SDS polena razcepit še na referendumu in bo mir za nekaj časa z njihovimi boti, ki minirajo napredek Slovenije.
bilzerian
# 12.09.2017 ob 14:41
jure-janžekovič, pokukaj malo ven iz svoje dnevne sobe, pa pojdi malo v svet, pa poglej, kje so po evropi avtomobilske tovarne, ki imajo tudi lakirnice. v stuttgartu porsche in daimler, v münchnu bmw, na dunaju opel, pa tudi v grazu je lakirnica.
in verjemi, da nemci in avstrijci ne bi dopustili onesnaženja s težkimi kovinami sredi mesta.
MYX8
# 12.09.2017 ob 14:20
Zdaj pa še samo Slovenija Latvijo premaga in bo dan perfekten.
Emmure
# 12.09.2017 ob 14:40
Jura,daj nehaj no,Magna bo po vseh zadnjih okoljevarstvenih standardih.
GoodFella
# 12.09.2017 ob 14:27
Dobra novica, vsekakor. Mislim, da si Magna glede na vse te vmesne zaplete in opozarjanja ne bo privoščila kakšnega šalabajzarstva pri gradnji in obratovanju tovarne. Dobro je, da je na koncu zmagal razum, dogovor, namesto trmarjenja, ki ne bi nikomur koristilo, ne gospodarstvu, ne Štajercem in tudi ne okoljevarstvenikom. Mora pa to biti ena dragocena izkušnja za vse sodelujoče v tej zadevi. Upam, da se bo v prihodnje tovrstne investicije, če bo do njih prišlo, obravnavalo in reševalo na bolj sistematičen in predvidljiv način, predvsem pa z ugodnim ponujanjem že obstoječih industrijskih con in degradiranih območij, kjer gradnja ne bo v tolikšni meri okoljsko obremenjujoča in ne bo zahtevala pozidave kmetijskih zemljišč. V tem konkretnem primeru pa mislim, da je vlada kljub temu ravnala prav, čeprav je bilo vmes precej improviziranja. Ampak Maribor potrebuje tak projekt, ki bo temu območju vlil nekaj več optimizma in perspektivne za naprej. Preziram pa vse tiste, ki so si želeli polom tega projekta zaradi lastnih političnih računic.
sammys
# 12.09.2017 ob 14:48
@Fluid: To ni čisto res, tudi Slovenskim podjetjem se gre zelo na roko. V istem sklepu kjer je vlada dodelila sredstva za Yaskawo in Magno je tudi za Slovensko podjetje iz Slovenskih Konjic. Pa tudi ni prvi primer, lahko jih najdeš kar nekaj. Poleg tega, da se v veliko primerih dogovori za brezplačno zemljišče ali pa za odpravo plačevanja prispevkov za določeno obdobje. Je že kar nekaj časa stalna praksa, da se pri investicijah, kjer je jasno, da bodo z ustvarjanjem novih delovnih mest prinesli izboljšanje položaja ljudi v lokalnem okolju, nameni neka vsota ali neka druga kompenzacija za lažji zagon obrata.
RAZOČARAN
# 12.09.2017 ob 14:33
Okoljevarstvene organizacije združit v ENO, da se ne bo vsak prdu in blokiral Slovenije.
ZalifMulafa
# 12.09.2017 ob 14:58
Bom odgovoril v jeziku nasprotnikov: Aleluja!
brehme
# 12.09.2017 ob 14:31
In zdaj bodo okoljevarstveniki spet težili malim obrtnikom in kmetom.
valuk3
# 12.09.2017 ob 15:03
Svoj glas na naslednjih volitvah dam Cerarju, saj mislim, da se je njegova vlada iz tega projekta naučila veliko in se bodo stvari še hitreje premikale v pravo smer. Pa upam, da do konca mandata popravi določene "faile" in končno sprejme nujne reforme.
Nikec3
# 12.09.2017 ob 15:03
No, čestitke! Kar se tiče onesnaženja, bolj onesnaženi
ne moremo biti zaradi Magne, kot smo to že.


Meni pa gre ta pesimizem o onesnaževanju precej na živce. Okolje je danes precej manj onesnaženo kot je bilo 30 let nazaj, enako tudi vodovje. To so dejstva in ni nobene potrebe, da pišemo "kako smo onesnaženi", ko pa to sploh ni res.

Danes so moderna podjetja pod močnim nadzorom, hkrati pa si tudi sama ne morejo privoščiti, da bi svinjala okolje.
RJSlo
# 12.09.2017 ob 14:55
No ja. Čestitke! Pred naslednjo podobno investicijo pa imate čas in odrežite vse zuannje parazite, ki pišejo zakone okoli lukenj. Potem pa ali sestavite ali prekopirate eno normalno zakonodajo. Dodtano pa še prevetrite, beri naženite, parazite z ministrstev, ki bi morali skrbeti za zakonodajo pa samo vlečejo plače.
audiac
# 12.09.2017 ob 15:32
Manpower,Adecco in podobna podjetja bi morali prepovedati oz. jim omejiti poslovanje samo za določen kader.Pri malem delavcu so praktično samo navadni zajedalci.
RAZOČARAN
# 12.09.2017 ob 15:30
Poslušajte Štajerci, da si ne bi slučajno domišljali, da ste bili za Magno Steyr samo vi v Sloveniji,
softundsicher
# 12.09.2017 ob 14:56
Bravo Slovenija!
Vipavec
# 12.09.2017 ob 15:02
Predlagam snemanje filma na to temo.
RJSlo
# 12.09.2017 ob 14:57
P. S. Da ne bi slučajno še videl LJ registracije pred novo lakirnico. Ogledi so možni samo z vrha Trojan.
Guinness
# 12.09.2017 ob 15:12
Ogledi so možni samo z vrha Trojan.

Pa se od tam ni varno zaradi sevanja (ce bi bili vplivi Magne na okolje res tako grozni, kot so jih predstavili Pozar in druscina)
zlobniCO2
# 12.09.2017 ob 15:02
No zdej pa hitro zgradit zadevo da bo šiht za ljudi.
tupamaross
# 12.09.2017 ob 15:04
RJSlo,
"...ali sestavite ali prekopirate eno normalno zakonodajo...!"

Glede na investicije Avstrije in Nemčije v naši državi, bi za
vse bilo idealno, če bi skoraj do pike in vejice prekopirali
zakonodajo Avstrije, kar bi po mojem še bolj opogumilo
njihove investitorje, da vlagajo v proizvodnje v naši državi.

Mi resnično lahko postanemo druga Švica, vendar pa na
vsak način moramo opogumiti tuje investitorje.
tupamaross
# 12.09.2017 ob 14:44
Dragi Dimitri7,
ne vam na kaj pri tem misliš. Predvčeraj sem bil v tistih
krajih in tudi v Grazu.

Glede onesnaženosti, sem prepričan, da nas Magna ne
bo niti za en miligram onesnaženega zraka, onesnažila
več, kot smo že onesnaženi.

Hotel sem povedati le to, se sami ne moremo izolirati
pred sosedi in se po tem delati, da nismo onesnaženi.

Veter (zračni tokovi) in vse drugo, prej ali slej prinese k
nam onesnaženost od koderkoli, kot prinese afriški
pesek, od katerega je moj avto že bil čisto rdeč.

S spoštovanjem!
Mirko Tipka
# 12.09.2017 ob 14:50
končno
Emmure
# 12.09.2017 ob 14:46
Srečni Luka...ne sprejemajo več,pri addecu sem na maillisti in sem prek njih že delal,pa pravijo,da sedaj ni nič zaenkrat(updated 29.8).
Bobicek
# 12.09.2017 ob 16:03
Glede na to, da naše okoljevarstvene organizacije trdijo, da vetrne elektrarne niso okoljevarstvene, potem vsi vemo kolk so te organizacije dejansko "okoljevarstvene."
Bobicek
# 12.09.2017 ob 16:13
Pazite, taiste "okoljevarstvene organizacije" trdijo, da Cinkarna Celje nima pretirano slabega vpliva na okolje. Pa kdorkoli živi tam blizu ve, oz. sam vidi koliko se okolje v bližini Celja spreminja.

Zelenjave več nihče tam ne sadi na prostem, ker če zraste na prostem, bo kot prvo imela cel kup čudnih raznobarvnih pik, bo slabšega okusa. Da ne rečem, da je folk sam plačal raziskavo nekim Kanadčanom, ki je dokazal cel kup preseženih strupenih snovi v zemlji, v zelenjavi, pa so to raziskavo naše "okoljevarstvene organizacije" izpodbijale. :S

Mediji kaj za vraga počnete, bi si vi upali posadit vrt na prostem 500m od Cinkarne? Al pa vprašajte to kakega zdravnika/okoljevarstvenika. Pri Magni bo enako boste videli.
Kefren
# 12.09.2017 ob 15:41
@Fluid
Podpiram takšne investicije. Toliko, kot je šla Vlada na roko Magni, bi morali iti vsakemu resnemu investitorju, tudi Boscarolu, Akrapoviču, Pečečniku in podobnim. Domači podjetniki so drugorazredni.
------------------------
Kar nekaj na pamet, že prvi na tvoji lestvici, Boscarol, je za svoj Pipistrel prejel nekaj miljonov nepovratnih sredstev od države. Krepko več od Magne.
EnPac
# 12.09.2017 ob 15:03
Aleluja, se še potika kanček pameti okoli po dolini šentflorjantski.
Upam samo da veselje ni prezgodaj!
vranek
# 12.09.2017 ob 14:33
Urednik01 luzerstvo je domena sds in tebe.
RJSlo
# 12.09.2017 ob 15:24
P. S. Premislil in vrh Trojan je preblizu. Pod Trojanami naj gledajo. Da nam ne bodo vseh krofov pojedli. Tak.
RJSlo
# 12.09.2017 ob 15:22
tupamaross
# 12.09.2017 ob 15:04
...
Mi resnično lahko postanemo druga Švica,
--------------------------------------
No ja. Z vsem ostalim se strinjam. Toda nehajte so to "drugo Švico". Trije razlogi so zakaj nikoli ne bomo druga Švica:

1. Nismo Švicarji,
2. nismo Švicarji,
3. nismo Švicarji.

Bodimo tisto po čem so bili znani že naši predniki - Slovenci. Pridnost, poštenje, ipd. pa naj bodo naše vrline.
RoSeR
# 13.09.2017 ob 15:56
Tokrat je Požar spet čisto mimo vsekal. Na tem vodovarstvenem območju je dovoljena gradnja. Prav tako je to vedela tudi leta 2008 SDS s svojim projektom Oreh, a sedaj hoče za vsako ceno podaljšat to gonjo proti Magni, ker že en sam dan ali dva pomenita, da se lahko nekdo odseli v drugo državo oni pa dobijo svoje .. provizijo.
opranaglava
# 12.09.2017 ob 22:37
Ma zakaj tako super podjetje potrebuje 18+ milijonov spodbude?! Mah...
zigag
# 12.09.2017 ob 17:39
Končno! Upam, da jih bo Magna posteno plačala, delavce in ne bodo škrtunili s placami! Na delo bi se morali voziti v Avstrijo ali na Madžarsko. Tako pa je prilika za delo in zaslužek doma.

Magna Steyr sedaj se pa izkaži!!!!
Bobicek
# 12.09.2017 ob 16:03
Verjetno je ta stavek bolj prav takole:

Medtem ko so z Umanotero hitro našli skupen jezik(beri niso zahtevali preveč ničl na čeku), pa sta se slednji dve nameri po pritožbi odrekli tik pred zdajci, potem ko sta(na ček dobili toliko ničl, kolikor sta želeli) dosegli protokola o dopolnitvi okoljevarstvenega soglasja.

Dejstvo je, da je Magna toliko finančno močna, da lahko z našimi "okoljevarstvenimi organizacijami" pometa kolikor ji paše.
tupamaross
# 12.09.2017 ob 14:50
Spuzva,
res je. Saj Avstrijci bodo ravno tako ogroženi, kot bomo mi,
saj je ta tovarna oddaljena od Avstrije le nekaj kilometrov.
Emmure
# 12.09.2017 ob 14:35
Urednik01..saj imas pravico do mnenja;)
m72
# 12.09.2017 ob 21:28
"Počivalšek je povzel tri pomembne točke pri utiranju poti projektu: sprejetje prostorskega načrta občine Hoče, sporazumna rešitev za nadomestna zemljišča za kmete ter posledično neuporaba določb iz zakona o zagotavljanju pogojev za izvedbo strateške investicije na razvojnem območju v občini Hoče-Slivnica."

Zgradili jim bomo infrastrukturo in stisnili dobrih 18 M€ v žep. In še glede črpanja vode verjetno ni omejitev... Huda zmaga, res. Za lobiste. Ali lobista. Slišalo se je že, kdo je glavni. Mr. 500€.
ZETAC
# 12.09.2017 ob 21:13
Super, lepo in prav, bi bilo pa potrebno in pošteno, da podobne ugodnosti vlada ponudi tudi domačim investitorjem.
malidelnicar
# 12.09.2017 ob 17:17
Odlično, podpiram!

V naslednjo vlado (kakršna koli že bo) pa nove libertarce - stranko Prstan - da malce zdrmajo zakonodajne postopke in se privleče v državo še več 'greenfield' investicij!
Alchemist
# 12.09.2017 ob 15:58
Lepo! Upam, da se obljube o delovnih mestih zares uresničijo.

Kar pa je sicer iz te zgodbe najbolj žalostno je pa to, da je dokončno pokazal kak brezzobi tiger je slovenski urbanizem oz. prostorsko načrtovanje. Jasnega načrtovanja ni več, so samo še ad hoc odločitve. Ni več planov, so samo še sile stihije. In to je tisto, kar bi moralo nas vse najbolj skrbet.

Bolje da si priznamo, rabe prostora kot družba nismo več sposobni dolgoročno načrtovati.
PodrepnikPolde
# 13.09.2017 ob 12:03
GoodFella
"Dvomim, da so vlada, agencija in nenazadnje okoljevarstveniki kar tako pozabili na 69. člen Zakona o vodah in da je ta člen verjetno treba prebirati še v povezavi s kakšnim drugim zakonom, predpisom, ne vem, nisem strrokovnjak in težko komentiram, mogoče bo kdo od pristojnih podal kakšen odziv na to."

Če nečesa nočeš videti, ne vidiš, tako delajo tudi različne službe. Velikokrat, ko se nekaj hoče narediti, se naredi tudi velikokrat z napakami in verjemi, da ne bo uradnega odziva, ker jim je jasno, zakaj so ta člen prezrli. Ker so ga morali, so mislili, da vsi slepo zaupajo v to.
GoodFella
# 13.09.2017 ob 10:06
Mislim, da iz tele Požarjeve hajke proti Magni ne bo nič, no, vsaj upam, ker sicer bo podjetje res spakiralo kufre in šlo na Madžarsko, Mariborčanom pa bodo ostale zgolj posledice tega privoščljivega Požarjevo-SDS-ovga sabotiranja delovnih mest. Dvomim, da so vlada, agencija in nenazadnje okoljevarstveniki kar tako pozabili na 69. člen Zakona o vodah in da je ta člen verjetno treba prebirati še v povezavi s kakšnim drugim zakonom, predpisom, ne vem, nisem strrokovnjak in težko komentiram, mogoče bo kdo od pristojnih podal kakšen odziv na to. Podpiram pa vlado, da izvede vse potrebne, tudi pravne manevre, da bo do te pomembne naložbe prišlo, tu je treba gledati na višji, širši interes regije. Se pa konec koncev naj prekategorizira to zemljišče v ne-vodovarstveno, ne vem, naj to rešijo pravniki, tako da bo firma prišla in ne odšla iz Slovenije.
ps11
# 13.09.2017 ob 01:01
Spuzva,
taksne lakirnice ima bmw sredi Munchena, mercedes sredi Stuttgarta, in audi sredi Ingolstadta. Ne sanjaj.
izo
# 12.09.2017 ob 21:50
vlada pa bo še ta teden z Magno podpisala pogodbi za izvedbo projekta

a ni to kvazi privat firma? retorično..
tupamaross
# 12.09.2017 ob 17:18
RJSlo,
strinjam se z Tabo. Sintagmo "druga Švica" sem uporabil
kot pojem "druga Švica" in ne "drugi Švicarji."

Vendar, vse so to floskule od katerih se ne da živeti. Sami
rabimo še par Magn, če hočemo preživeti.
kotzi
# 12.09.2017 ob 16:43
torej..zej pa gradit da bomo barval školjke.....haha...to je industrija prihodnosti.,..gremoooo
kotzi
# 12.09.2017 ob 16:43
zakaj 2. t. 69. člena Zakona o vodah ne velja za #MagnaSteyr, velja pa za vse ostale!? ...se je nekdo spraseval..ja denar...kuverte vse odpirajo....
Kazalo