Osebnost Primorske je Angela Lampe. Foto: Radio Koper
Osebnost Primorske je Angela Lampe. Foto: Radio Koper

v portoroškem hotelu Bernardin že enajstič zapored razglasili osebnost Primorske. To je Angela Lampe, ki je v imenu staršev pred 15 leti opozorila na to, da imajo otroci z najtežjimi oblikami prizadetosti v duševnem in telesnem razvoju pravico ostati v bližini doma in da si starši želijo le dostojno živeti ob svojih otrocih.

"Če so se ljudje tako odločili, potem je tako prav." so bile besede, s katerimi je Angela Lampe sprejela novico o tem, da so jo Primorci izbrali za zadnjo mesečno osebnost Primorske leta 2015.
Angela Lampe, njen boj in njena zmaga v prizadevanju za center za osebe s posebnimi potrebami na Debelem rtiču, so dokaz, da je vztrajnost slej ko prej poplačana z uspehom. Ne gre vselej zlahka, ampak bistven je končni cilj. Pri osebnosti Primorske leta 2015 je bil cilj jasen: otrokom s posebnimi potrebami in njihovim staršem iz Istre omogočiti tesnejši stik in bolj kakovostno življenje. Boj, ki ga je bila in ga bije, ni le njen. Je boj v imenu več kot sedemdesetih družin. Je boj v imenu humanosti, v imenu boljšega jutri. Ne le otrok s posebnimi potrebami in njihovih staršev, temveč boljšega jutri vse družbe.

Na slovesni podelitvi je zmagovalka prejela zlato jabolko, ki je delo akademskega kiparja Boštjana Drinovca. Program sta povezovali novinarka in voditeljica Televizije Koper Karin Sabadin in Nina Kapelj, osebnost Primorske 2014. Za dobro vzdušje v dvorani so poskrbeli številni primorski glasbeniki: Vokalna mladinska skupina Anakrousis iz Trsta pod vodstvom zborovodje Jarija Jarca, raper Drill, Polona Furlan, Easy in Rudi Bučar.

Za laskavi naslov osebnost Primorske so se letos potegovali: Jožica Golob, Andrea Massi, Ana Rotter, Ivana Leskovec, Marija Jereb, Srečko Rože, Matjaž Humar, Ingrid Kristančič Šomen, Metka Šori, Mitja Gasparini in Jani Kovačič, Jožica Ličen in Angela Lampe.

Posnetek prireditve si bodo gledalci lahko ogledali na Televiziji Koper v nedeljo, 17. januarja, ob 17.30.