Obnova naj ne bi okrnila dozdajšnjega videza. Foto: MMC RTV SLO/Radio Koper
Obnova naj ne bi okrnila dozdajšnjega videza. Foto: MMC RTV SLO/Radio Koper

Carinsko-turistični pomol v Piranu so zgradili v zadnjih letih 19. stoletja, ko so zasuli notranji mandrač, na mestu, kjer je zdaj Tartinijev trg. Dolg je 105, širok pa šest metrov. Do zdaj je zdržal brez večjih popravil, januarja letos pa so ga začeli obnavljati.
"Od zunaj je bil videti v dobrem stanju, vendar se je pokazalo, da so bile pod vodo številne razpoke, ki so ogrožale stabilnost samega pomola. Zato smo bili prisiljeni ugrizniti v to jabolko in izvesti celovito sanacijo pomola," je pojasnila vodja naložb v piranski občinski upravi Karmen Pines.

Rekonstrukcija ne bo okrnila dozdajšnjega videza, je zagotovila predstavnica občine: "Vse kamnite plošče, ki jih bomo odstranili, bomo sanirali in ponovno vgradili." Dotrajane elemente bodo nadomestili z novimi, izdelanimi po vzoru obstoječih.
Potek del med drugim nadzira piranski Zavod za varstvo kulturne dediščine. Odgovorni konservator Bruno Purger in arheolog Jaka Bizjak usklajujeta tudi delo dveh zunanjih arheoloških ekip. "Nadzemni del izvajajo plastični arheologi, podvodni del pa arheologi, strokovnjaki za podvodne raziskave," je razložila Pinesova.
Zahtevna dela na kopnem in pod vodo, kjer potapljači sanirajo jedro pomola, pol leta potekajo brez večjih prekinitev. Da ne bi ogrozili izplačila nepovratnih evropskih sredstev, morata beneško gradbeno podjetje Renzo Rossi in koprski Grafist dela dokončati v dobrem mesecu. Od septembra naj bi tako na pomolu policisti, cariniki in uslužbenci uprave za pomorstvo spet nemoteno izvajali svoje dejavnosti.
Več v novici Radia Koper.