Poplavljen priključek na avtocesti Ljubljana–Sneberje. Foto: MMC RTV SLO
Poplavljen priključek na avtocesti Ljubljana–Sneberje. Foto: MMC RTV SLO

Vodja mestne službe za lokalno samoupravo na Mestni občini Ljubljana (Mol) Jera Grobelnik, je pojasnila, da vrednosti kovin in mineralnih olj v sedimentih ob Savi ne presegajo mejnih vrednosti, torej usedline za prebivalce niso bile nevarne.

Na novinarski konferenci župana Zorana Jankovića so ob tem predstavili tudi potek sanacije bivalnih prostorov po poplavah. Jera Grobelnik je dejala, da je komunikacija med prebivalci in službo za lokalno samoupravo dnevna, prebivalce pa spodbujajo, da za informacije, za katere je pristojna država, pokličejo na številko 114.

Sorodna novica Po poplavah največ svinca, kadmija in cinka v porečju Meže, onesnažena usedlina tudi v porečju Drave

Nekateri izvajalci, ki jih je predlagala občina, so že začeli dela, trenutno potekajo pripravljalna dela in dela, ki niso povezana z lesenimi deli. Za slednje namreč še vedno čakajo odločitev urada za kemikalije o premazu za les, ki ga je predlagal Miha Humar s katedre za lesne škodljivce, zaščito in modifikacijo lesa na ljubljanski biotehniški fakulteti.

Prizadetim prebivalcem so v preteklem tednu poslali osnutke pogodb za izvajalce sanacije, a je Jera Grobelnik vnovič pojasnila, da so to zgolj predlogi, ki jih prebivalci lahko uporabijo, lahko pa sestavijo svojo pogodbo oziroma se drugače dogovorijo z izvajalci. "Pogodba ni edina osnova za izplačilo donacijskih sredstev," je dejala in dodala, da so to tudi računi za opravljeno delo in nakup materiala.

Z območja Sneberij in Broda odpeljali 1600 ton odpadkov

Odpadni gradbeni material in smeti so v ponedeljek odpeljali z območja Sneberij in Broda, odslej pa je odvoz smeti skrb vsakega posameznika, je spomnila Jera Grobelnik. Župan Janković je poudaril, da so s tega območja odpeljali 1600 ton smeti. "Dejstvo je, da so bile te količine nenormalno velike," je dejal.

Sorodna novica Obnovitvena dela bodo v Sneberjah začeli 15. septembra, trajala naj bi približno en mesec

Javno podjetje Voka Snaga bo prebivalcem na prizadetih območjih izdalo skupen račun za vodo in kanalizacijo za avgust in september, ob tem pa bo upoštevalo skoraj 50-odstotni popust glede na porabo.

Janković je spet poudaril, da bodo donacijska sredstva na računu Zveze prijateljev mladine Moste-Polje počakala vse prizadete. Denar bodo izplačali na podlagi prejetih računov, ki naj jih prebivalci pošljejo po navadni ali elektronski pošti, ni pa mogoče dobiti predujma.

MOL prijavil približno sedem milijonov evrov škode

O urejanju nasipov ob Savi pa je župan dejal, da se dela ne bodo začela pred naslednjim letom. V ponedeljek so se sicer sestali s predstavniki direkcije za vode, na sestanku pa so se dogovorili, da bo občina pridobila ponudbe in pripravila razpise za izvedbo nasipov. Po Jankovićevih besedah bi država začela urejati nasipe pred Medvodami, da bi zajeli tudi reke, ki tečejo v Savo, končala pa bi jih zunaj Ljubljane.

Mestna občina Ljubljana je v aplikacijo Ajda prijavila približno sedem milijonov evrov škode zaradi poplav na območju Ljubljane. Janković je dodal, da je štiri milijone evrov škode na zasebnih objektiv, tri milijone pa na občinski infrastrukturi.

Usedline, ki jih je naplavila Sava, niso nevarne