Foto: Matija Mastnak/Radio Slovenija
Foto: Matija Mastnak/Radio Slovenija

Čeprav je minilo več kot dva tedna od katastrofalnih poplav, delavci in gasilci še vedno vsak dan čistijo in sanirajo obrtno cono na Ljubnem. Hale enega od vodilnih svetovnih proizvajalcev zobatih obročev KLS, ki zaposluje 250 ljudi, bodo predvidoma čistili še teden dni.

Prve linije bi lahko zagnali čez približno dva meseca, da bodo prišli na proizvodnjo, kot so jo imeli pred ujmo, pa lahko traja tudi od dve do tri leta, ocenjuje generalni direktor Bogomir Strašek. "Če bo država pokrila 60 odstotkov škode, potem vidimo možnost, da to saniramo," je Strašek dejal za Radio Slovenija. Kot je dodal, družba brez državne pomoči ne bo preživela. To pa bi po njegovih besedah zamajalo skoraj celotno evropsko avtomobilsko industrijo.

Sorodna novica Na zavodu za zaposlovanje pozivajo k pravočasni oddaji vlog za višjo silo in čakanje na delo

Protipoplavni nasip ni zdržal

Ob tem je Strašek prepričan, da bi bilo bistveno manj škode, če se ne bi porušilo 50 metrov protipoplavnega nasipa. "Že pred nekaj leti sem skupaj z županom opozarjal, da je treba nekaj narediti. Potem se je naredil en zasilen nasip, ki pa ni zdržal," je pojasnil. Zato upa, da bo zdaj država le zagotovila ustrezno protipoplavno varnost.

Konec prejšnjega tedna so se sestali s predstavniki Direkcije za vode. "Na licu mesta smo določili neke začasne ukrepe. Seveda pa pričakujemo, da se bodo v čim krajšem času izdelale tudi smernice, kako dolgoročno zagotoviti poplavno varnost našega gospodarstva," je dejal župan Ljubnega Franjo Naraločnik.

Državno pomoč nujno potrebuje tudi nazarski BSH

Hitre in premišljene rešitve bo treba poiskati tudi za industrijsko cono v Nazarjah. Ta je prav tako poplavno ogrožena. Na tamkajšnjega proizvajalca malih gospodinjskih aparatov BSH s 1700 zaposlenimi pa je vezanih še več tisoč delavcev podizvajalcev nazarskega podjetja.

Direktor Bogomil Strašek: "Podjetje KLS brez pomoči države ne bo preživelo"