Finančno nasedli projekt gradnje športno-poslovnega objekta Solis na obrobju Kopra se, kot kaže, vse bolj pogreza sam vase. Foto: MMC RTV SLO
Finančno nasedli projekt gradnje športno-poslovnega objekta Solis na obrobju Kopra se, kot kaže, vse bolj pogreza sam vase. Foto: MMC RTV SLO
Koper
Občina je projekt Solis že od vsega začetka opravičevala z izgradnjo prepotrebnega olimpijskega bazena, ki ga je občanom zadnje desetletje na veliko obljubljala pred vsakimi volitvami. Foto: MMC RTV SLO


V tem času je občina že dvakrat objavila javni razpis, s katerim bi projekt vendarle obudila od mrtvih, a za zdaj neuspešno. Medtem je občina s Primorjem v stečaju sklenila sporazum, v katerem se je obvezala, da bo v zameno za lastniški delež nad delom stavbe propadlemu gradbenemu podjetju do letošnjega aprila iz proračuna izplačala 6,5 milijona evrov.

Objekt propada, stroški naraščajo
Finančno nasedli projekt gradnje športno-poslovnega objekta Solis na obrobju Kopra se, kot kaže, vse bolj pogreza sam vase. Včeraj bi morali na občini odpirati ponudbe, prispele na javni razpis za gradnjo dobra dva milijona evrov vredne komunalne ureditve objekta, a interesenta ni bilo.
A zadnji razpis ni edini neuspešen. Preteklo poletje je občina z razpisom iskala izvajalca, ki bi za poldrugi milijon evrov pokril in zasteklil olimpijski bazen, a postopek prav tako ni bil uspešen. Danes je tudi jasno, da bo skoraj pol milijona evrov vredno lepljeno leseno ostrešje, ki je že nameščeno nad olimpijskim bazenom, po dveh letih gnitja na prostem, končalo na odpadu.

V projekt, ki po predračunu z 72 milijoni evrov presega vrednost izgradnje predora Markovec, sta se z 12 milijoni evrov ujela tudi Hypo leasing in koprsko gradbeno podjetje Grafist. Prvi je za potrebe državnih organov odkupil 7.000 kvadratnih metrov površin, drugi pa je imel v kompleksu na 10.000 kvadratnih metrih namen urediti hotel.

Do bazena za 12 milijonov evrov?
Občina je projekt Solis že od vsega začetka opravičevala z izgradnjo prepotrebnega olimpijskega bazena, ki ga je občanom zadnje desetletje na veliko obljubljala pred vsakimi volitvami.
Na hitro smo poskusili izračunati, kaj pomenijo predvolilne obljube za denarnice koprskih davkoplačevalcev. Do 1. aprila letos mora občina Koper Primorju v stečaju po sporazumu iz občinskega proračuna plačati 6,5 milijona evrov. Za komunalno urejanje bo treba odšteti dodatna dva milijona evrov, približno toliko pa zanaša tudi predračunska vrednost novega ostrešja bazena ter zasteklitev in fasada. Dodatna dva milijona evrov bodo znašala notranja gradbena dela skupaj z opremo in elektro-strojno opremo. Tukaj je še vrednost zemljišča in še bi lahko naštevali.
Pod črto bodo računi za olimpijski bazen presegali 12 milijonov ali 250 evrov na posameznega občana. Občina Koper je bila po podatkih ministrstva za finance 1. januarja 2013 s 1.103 evri dolga na prebivalca najbolj zadolžena mestna občina v državi.

Besedilo in foto: Edi Mavsar, TV Koper