V Brestanici so pripravili 1. mednarodni plavalni miting za invalide v Sloveniji. Foto: Goran Rovan
V Brestanici so pripravili 1. mednarodni plavalni miting za invalide v Sloveniji. Foto: Goran Rovan
Nastopili so tekmovalci iz treh držav, poleg Slovenije še iz Hrvaške in Belorusije. Foto: Goran Rovan
Mednarodni plavalni miting invalidov

Tatjana Lapuh, predsednica Športnega društva Plavalček, ki je bil ustanovljen lani, pravi, da so se za organizacijo Prvega mednarodnega Plavalčkovega mitinga v plavanju za invalide odločili, da bi tudi invalidom, ki trenirajo plavanje, omogočili, da tekmujejo, da se družijo in pridobivajo dragocene izkušnje v mednarodni konkurenci. Zanj so se odločili na pobudo hrvaških in srbskih kolegov, pri katerih je takšnih tekmovanj več.

Lapuhova je o tekmovanju povedala: "Odzvalo se je deset klubov iz treh držav. Tekmujejo plavalci invalidi iz Slovenije, iz Hrvaške trije klubi in iz Belorusije dva plavalca, eden izmed njiju je tudi paraolimpijski športnik. Gre za pravo tekmovanje. Vedno me zmoti to, da mnogi mislijo, da gre pri športu invalidov le za rekreacijo. Invalidi namreč zelo resno trenirajo in tudi tekmujejo."

To so dokazali tudi na tekmovanju v bazenu. Da bi moralo biti tudi pri nas več tovrstnih tekmovanj, je prepričan tudi naš svetovni prvak v plavanju Darko Đurić, ki je to dodatno utemeljil: "To je v bistvu prva mednarodna tekma v Sloveniji za plavalce invalide. Jaz sem zelo vesel, da so se odločili za organizacijo. Mislim, da je to tudi velika motivacija za mlajše tekmovalce, da se lahko že v domačem okolju predstavijo, potem pa dobijo še dodaten motiv za nadaljnje treninge, da bi se uveljavili tudi na mednarodni ravni."

S takšnimi tekmovanji želijo organizatorji navdušiti tudi druge invalide, da se začnejo ukvarjati s športom. V Sloveniji je namreč kar 170 tisoč invalidov, v slovenskih osnovnih in srednjih šolah pa še 8300 otrok s posebnimi potrebami in le redki so športno aktivni.

Za MMC Goran Rovan

Mednarodni plavalni miting invalidov