Lokalne novice
(9)
Kompleks sestavljajo poslovne in proizvodne stavbe, ki skupaj presegajo površino 20.000 kvadratnih metrov Foto: BoBo
Pekov kompleks v Tržiču se prodaja kot zadnje večje premoženje nekdanje obutvene industrije, ki je v stečaju že od januarja 2016. Foto: BoBo

Dodaj v

Prodaja Pekovega kompleksa kljub dobri kondiciji na dražbi neuspešna

Na dražbi Pekovega proizvodnega in poslovnega kompleksa nobenega dražitelja
6. februar 2018 ob 14:49
Tržič - MMC RTV SLO, STA

Na dražbi Pekovega kompleksa ni bilo nobenega dražitelja. Izklicna cena je bila več kot dva milijona evrov, zainteresirani kupci verjetno čakajo na znižanje cene na prihodnji dražbi.

Zanimanje za kompleks naj bi torej obstajalo, kot potencialne kupce se med drugim omenja tudi skupina tržiških podjetnikov, ki bi Peko kupili s skupnimi močmi. Kljub neuspešni dražbi je župan Tržiča Borut Sajovic izrazil zadovoljstvo nad zanimanjem za nakup Pekove infrastrukture. "Kot občina pričakujemo, da še letos velik del prostorov Peka najde prave lastnike, ljudi, ki bodo tam znali delati in poslovati," je še dodal Sajovic, ki je vse dejavnosti označil kot dobrodošle, čeprav še vedno verjame tudi v proizvodnjo čevljev.

Dražitelji zdaj čakajo naslednjo dražbo, ki najverjetneje ne bo organizirana pred pomladjo, saj je predtem treba pridobiti še soglasja upniškega odbora in ločitvenih upnikov.

V Tržiču se trudijo za obnovo gospodarske dejavnosti v občini. Še ta mesec naj bi svetniki na seji potrdili pravilnik o spodbudah in pomoči gospodarstvu. Občina želi tako pomagati podjetnikom, ki se bodo naselili v praznih in opuščenih prostorih. Hkrati bo podjetnikom oprostila del komunalnega prispevka, pred kratkim je izšel tudi katalog širših poslovnih priložnosti.


Pekov kompleks v dobri kondiciji
Po nakupu bo kompleks mogoče uporabljati takoj, saj so razmere dobre in primerne za delo. Zdaj Pekove prostore najemajo tržiški podjetniki, nekateri jih uporabljajo za skladiščenje, drugi v njem razvijajo obrti, kot sta izdelava čevljev in tapetništvo. Proizvodnje čevljev višjega cenovnega razreda, ki jo je v prostorih Peka nekaj časa načrtovala Alya Viryent, po odpovedi najema očitno ne bo.

Stečajna upraviteljica Tadeja Tamše, ki danes ni dajala izjav, je prodajo kompleksa oblikovala v dveh namenskih sklopih. Prvi sklop obsega staro proizvodno stavbo, glavno stavbo in staro mizarsko delavnico ter pripadajočo opremo. Njegova izklicna cena na prvi dražbi je bila 1,5 milijona evrov. V drugem sklopu, ocenjenem na pol milijona evrov, so ostale proizvodne stavbe s pripadajočimi zemljišči, ki jih kot najemnik uporablja nekdanje Pekovo hčerinsko podjetje PGP Inde. Skupna tržna vrednost celotnega obsežnega, a starega kompleksa je ocenjena na 2,3 milijona evrov, likvidacijska vrednost pa na 1,6 milijona evrov.

La. Da.
Prijavi napako
Komentarji
mike wazowski
# 06.02.2018 ob 16:37
Alya Viryent - kup teorije, o dejanskem stanju na trgu pa 0 pojma ali drugače povedano - samo s pojavljanjem v medijih za dober vtis in leporečenjem se pri nas ne prodajajo čevlji...
m72
# 06.02.2018 ob 18:29
"PEKo je še ena zgodba socijalizma, ki je uspevalo dokler je dellao za zaprti Jugoslovanski trg. Pa tudi kasneje se niso znali prilagoditi na trgu. Previsoke cene in staromodni modlei obutve so jih pokopale...."

Ne. V socializmu so podjetja uspevala, ker ni mogel vsak kreten na vrh družbe, ker je vse bistvene odločitve moral potrditi Delavski svet in ker smo imeli SDK.
Danes pa imamo negativno kadrovsko selekcijo na vseh nivojih. Nepotizem, klientelizem in usajanje strančic v poslovanje podjetij. Od kontrolnih mehanizmov pa smo dobili neke smešne Nadzorne svete, ki so leglo korupcije in nič več od tega.
Prismuknjen
# 06.02.2018 ob 19:43
Kaj pa tista Peko kooperativa s pojočim majorjem na čelu?
m72
# 07.02.2018 ob 11:00
Rupsi, ti bi moral biti direktor, če že nisi. In član GZS pa Društva manager tudi.
Čebelarji ali gasilci pa te ne bi vzeli, sem prepričan.
Simon_Marini
# 06.02.2018 ob 19:14
m72: podjetja so bila tako uspešna, da so ''zmogla'' prezaposlenost za 25%. Če je zmanjkalo, je priskočila občina. Danes bi temu rekli varstveno-delovni centri. Je pa SDK-ja res škoda. Ni pa nemogoče, da ga ponovno uvedemo.
Q_
# 06.02.2018 ob 18:06
... o zadrugi Peko pa nič.
Slavkoo
# 06.02.2018 ob 15:40
V vseh mediji pa na siroko pisalo kako je ta Alya Viryent resila Peko. :)))
simon-rupsi
# 06.02.2018 ob 17:49
PEKo je še ena zgodba socijalizma, ki je uspevalo dokler je dellao za zaprti Jugoslovanski trg. Pa tudi kasneje se niso znali prilagoditi na trgu. Previsoke cene in staromodni modlei obutve so jih pokopale....
simon-rupsi
# 06.02.2018 ob 18:48
Niso uspevala,če so delala za zaprt jugoslovanski trg. Ne mi pisat pravljic. Če bi bila to uspešna podjetja bi obstaja in delovala tudi po osamosvojitvi Slovenije. Ljudje tako niso imeli izbire kaj kupovati v Jugoslaviji.l

Danes je zadnje, kaj boš kupoval, ko boš iskal čevlje, da bodo od Peka, ki dela modele za 50 letne stare fotre.

vse, kar ni konkurenčno na trgu odmre. preživijo samo najmočnejši.
Kazalo