Letos bodo v Sevnici počastili 150 let ustanovitve narodne čitalnice. Foto: Goran Rovan
Letos bodo v Sevnici počastili 150 let ustanovitve narodne čitalnice. Foto: Goran Rovan
Doslej je izšlo že precej knjig o zgodovini krajev in različnih dejavnosti v sevniški občini. Nastaja pa tudi monografija, kjer bodo opisani prav vsi kraji te občine. Foto: Goran Rovan
150 let sevniške čitalnice

Narodna čitalnica v Sevnici je bila ustanovljena istega leta kot čitalnici v Metliki in Novem mestu. Slovesno pa je bila odprta 7. januarja 1866 kot prva v savski dolini, edina med Ljubljano in Zagrebom ter 17. na Slovenskem. Ta je pomembno zaznamovala zgodovino tega okolja, zatrjuje Zoran Zelič, ki že vrsto let proučuje zgodovino Sevnice in njene okolice. Zelič ob tem dodaja: "Sevniška čitalnica je nastala kot odgovor na leto poprej ustanovljeno nemško čitalnico, ki jo je ustanovilo nemško bralno društvo Leserverein, ki pa je delovalo le kratek čas. Slovenska je pomembno prispevala h krepitvi slovenstva in narodnega ponosa v času, ko je nemštvo na sevniških tleh gradilo nov steber za svoj most k slovanskemu Jadranu. V njenem začasnem odboru so bili: Radoslav Razlag, tedanji deželni poslanec in odvetnik v Brežicah, Alojzij Lenček, posestnik in župan na Blanci, videmski dekan Anton Rajc, ki je bil nekdaj kaplan v Sevnici, Janez Mencinger, odvetniški kandidat pri dr. Razlagu, Sevnico pa so zastopali: trgovec Franc Praunseis, usnjar Anton Hribar, kaplan Franc Valter in Tomaž Dernjač."

Čitalnica je pomembno prispevala k razvoju slovenske zavesti, bila pa je tudi pobudnik velikega vseslovenskega tabora 2. maja leta 1869. Zdaj njeno poslanstvo nadvse uspešno nadaljuje sevniška knjižnica, ki ves čas spodbuja bralno kulturo. Njena direktorica Anita Šiško pravi, da je to njihova primarna naloga, poleg tega pa še: "Skrbi za informativno vlogo v kraju, kreira kulturni utrip časa v občini ter skrbi za nastajanje in ohranjanje domoznanskega gradiva. Aktivnih bralcev imamo 3.000. Vsak peti občan sevniške občine je član naše knjižnice, fond je 75 tisoč knjig, lani pa si je vsak bralec povprečno izposodil 39 knjig, kar je zelo veliko, če vemo, da je slovensko povprečje le 12 knjig."

Ob jubileju bodo v Sevnici pripravili več dogodkov. O njih pa sevniški župan Srečko Ocvirk pravi: "150-letnico čitalnice v Sevnici bomo počastili z več dogodki, predvsem pa z dejavnim delom v domoznanskem oddelku. Prvi dogodek je že bil ob letošnjem kulturnem prazniku, drugi del pa bo jeseni, ob našem občinskem prazniku. Ob tem naj še povem, da je v sevniški občini izšlo že precej knjig, v katerih so opisani nekateri kraji in posamezne gospodarske in kulturne teme. Zdaj pa nastaja tudi obsežna monografija, ki bo orisala zgodovino in življenje v vseh krajih današnje sevniške občine."

Za MMC Goran Rovan

150 let sevniške čitalnice