Načrt umestitve zadnje v verigi hidroelektrarn na Spodnji Savi v prostor je razburil krajane. Foto: MMC RTV SLO/Goran Rovan
Načrt umestitve zadnje v verigi hidroelektrarn na Spodnji Savi v prostor je razburil krajane. Foto: MMC RTV SLO/Goran Rovan
Razprava o HE Mokrice
Javna razprava ob razgrnitvi DPN-ja za HE Mokrice je trajala kar štiri ure. Foto: MMC RTV SLO/Goran Rovan
Razočarani občani Brežic

Ta je pokazala, da občani ne nasprotujejo gradnji mokriške hidroelektrarne, zadnje v verigi HE na spodnji Savi, so pa proti številnim ponujenim tehničnim rešitvam.

Udeleženci javne razprave so prepričani, da je brežiška občina žrtvovana, da bo ob večjih poplavah postala razbremenilnik za vso Slovenijo. Nasprotujejo gradnji načrtovane dobre štiri kilometre dolge vzhodne brežiške obvoznice, ker ta po njihovem ni potrebna in bo zaradi nje uničeno preveč kakovostnih kmetijskih površin. Zelo razočarani pa so, ker ob HE Mokrice ne bo prehoda čez reko Savo, ki so jim ga vseskozi obljubljali in ker v tem projektu ni zajeto varovanje naselij ob poplavah v spodnjem toku reke Sotle.

Prispevek Gorana Rovana o razpravi si boste lahko ogledali tudi v Poročilih ob 17.00 na 1. programu TV Slovenija in na MMC-ju.

Motijo jih tudi velike retenzijske površine, kamor naj bi se izlivala Sava ob večjih poplavah. Pa tudi to, da so po njihovem mnenju načrtovalci slabo pripravili protipoplavne zaščite za naselja, saj bodo protipoplavni nasipi uničili veliko kmetijskih površin, vasi pa izolirali in onemogočili njihov nadaljnji razvoj. Prav tako prostorski načrt ne zajema protipoplavne zaščite naselij v spodnjem toku reke Sotle, ki bi jo po njihovem mnenju morala izvesti skupaj s savskimi, sicer bodo ob poplavah še naprej "plavali".

Ivan Kovačič iz Loč v imenu krajanov zatrjuje: "Ta projekt, kot je zdaj zarisan, je za našo vas 'totalno' neustrezen, saj smo izolirani z nasipom. Veliko kmetijskih površin bo s tem visokovodnim nasipom presekanih in bo razdeljenih. Že tako niso velike parcele, s tem bodo pa še razdeljene na dva vogalčka, tako da bodo ljudje, ki živijo od tega, zelo prikrajšani."

Zakaj ni mostu, obvoznica ni potrebna
Krajani Dobove so ogorčeni, ker DPN ne predvideva gradnje mostu čez Savo pri Jesenicah na Dolenjskem in ker z njim v kraju ne bodo veliko pridobili, kvečjemu izgubili. Mihael Boranič, predsednik KS Dobova zatrjuje: "Dejansko območje krajevne skupnosti Dobova, predvsem pa vasi, ki gravitirajo k reki Savi, ne dobijo skoraj nič, razen varovanja ob visokih vodah. Pa še to je vprašljiva zadeva, kajti podtalna voda bo ostajala v naseljih in ne bo imela možnosti odtoka."

Številni Brežičani pa so prepričani, da vzhodne mestne obvoznice ne potrebujejo, saj bodo zaradi nje izgubili veliko kmetijskih površin. In to najbolj kakovostnih, izgubili pa naj bi tudi "bajer", ki so si ga kmetje sami zgradili, da bi namakali svoje njive.

Več kot dvajset let čakajo na izselitev
Razočarani so tudi nekateri prebivalci vasi Ribnica, ki že več kot dvajset let čakajo, da jih izselijo. To se ni zgodilo ob gradnji avtoceste, niti ni predvideno zdaj. Sami so ves ta čas bili omejevani, saj so jim vseskozi zatrjevali, da bodo njihove hiše ob gradnji HE Mokrice porušili, njih pa izselili. Gre za pet domačij, v katerih živi 15 ljudi. Zato bodo ti vztrajali, da se izselijo, v čemer so si enotni prizadeti krajani.

Sicer pa območje HE Mokrice obsega več kot tisoč hektarjev in kar 7,5 kilometra savske struge, vse od izliva reke Krke v Savo do same hidroelektrarne oz. meje s Hrvaško. Ta elektrarna bo pretočnega tipa, imela bo šest prelivnih polj, njena moč bo 32 megavatov, pri HESS-u pa pričakujejo, da naj bi vlada uredbo o DPN-ju potrdila v začetku prihodnjega leta. Sama gradnje, za katero bo potreben tudi dogovor s Hrvaško, pa je predvidena v prvi polovica leta 2014, stala pa bo 110 milijonov evrov.

Goran Rovan

Razočarani občani Brežic