Zastopnik Univerze, rektor Dragan Marušič in odvetnik Velimir Cugmas, sta 1. marca 2012 sklenila pogodbo o pravni pomoči. Foto: BoBo
Zastopnik Univerze, rektor Dragan Marušič in odvetnik Velimir Cugmas, sta 1. marca 2012 sklenila pogodbo o pravni pomoči. Foto: BoBo
Pogodba
Pogodba s podpisi, žigi in evidenčno številko je za UP pravno neobstoječ posel. Kriminalisti preiskujejo sum, da je bila uničena. (Kliknite za povečavo) Foto: Eugenija Carl
Druga stran pogodbe. (Klikni za povečavo.) Foto: Eugenija Carl
Zadnja stran z žigom in podpisom. (Klikni za povečavo.) Foto: Eugenija Carl

Gre za pogodbo o pravnem sodelovanju med univerzo in hišnim odvetnikom Velimirjem Cugmasom, ki naj bi jo uničili, pozneje pa jo nadomestili z aneksom, na katerem naj bi datum priredili za nazaj.

"Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Koper preiskujejo sum storitve kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti," na koprski policiji odgovarjajo na naša vprašanja, ali policija na primorski univerzi preiskuje sum uničenja pogodbe z eno izmed odvetniških pisarn.

Pogodba s podpisi, žigi in vpisno številko, a za UP ne obstaja
Zastopnik univerze, rektor Dragan Marušič, in odvetnik Velimir Cugmas sta 1. marca 2012 sklenila pogodbo o pravni pomoči. Na njej sta podpisa in žiga pogodbenih strank ter evidenčna številka pogodbe.

Strokovnjak za javno upravo, pravnik Rajko Pirnat, meni, da gre za verodostojen in pravno veljaven dokument, ki s podpisom in žigom izraža voljo pogodbenikov za sklenitev pogodbenega razmerja. A na univerzi pogodbo, ki je bila tudi del univerzitetne dokumentacije, saj nosi arhivsko ali evidenčno številko, ves čas tajijo. Mnogi zaposleni so pogodbo videli in jo shranili. Ko nam jo je uspelo pridobiti tudi nam, smo rektorja Marušiča večkrat vprašali, kaj je s to pogodbo, zakaj nam je ne pokaže, in mu predlagali, da mu jo pokažemo mi, vendar za to noče slišati. Pisne odgovore na to temo smo dobili šele po posredovanju informacijske pooblaščenke.

Marušič: Ni volje, ni pogodbe
Z Univerze na Primorskem pisno odgovarjajo, da pogodba med UP-jem in odvetnikom Cugmasom ni bila nikoli sklenjena, da gre za neobstoječ pravni posel, ker za sklenitev ni bilo volje pogodbenikov.

"Neki podpisan in žigosan dokument z evidenčno številko preprosto ne sme izginiti. Tudi če je bil namen strank, da razveljavita to pogodbo, morata to jasno zapisati v drugi pogodbi. Vsak uradni dokument mora razveljaviti drug uradni dokument. Pogodbe ni dovoljeno kar strgati in se delati, da je ni. Zlasti v javnem sektorju je to nedopustno. Pogodba, ki je del poslovne dokumentacije, iz nje ne more preprosto izginiti," je jasen Pirnat. Pirnat se čudi, zakaj so pogodbo sklenili, zdaj pa njenega obstoja ne priznavajo.

Pogodba in aneks z istim datumom
Vprašljivih okoliščin pa tu še ni konec. Isti datum kot domnevno uničena pogodba nosi aneks k osnovni pogodbi o sodelovanju z odvetnikom Cugmasom iz leta 2009. Organi pregona naj bi preverjali, ali je bil na aneksu datum sklenitve antidatiran."Čudno je, da bi stranki sklenili pogodbo, nato pa še isti dan ugotovili, da ni v redu, in takoj sklenili aneks k neki drugi, starejši osnovni pogodbi. To je skrajno nenavadno. Vprašanje je, ali sta oba dokumenta res nastala isti dan," pravi Pirnat.

Pooblastilo DA, pooblastilo NE
Do Cugmasovega sodelovanja s koprsko visokošolsko ustanovo je nasploh prišlo na za nekatere dvomljiv način. Najprej si ga je leta 2009 za hišnega odvetnika Fakultete za matematiko omislil Marušič, ko je bil še dekan te fakultete. Pravne zadeve FAMNIT-a bi Marušič sicer lahko, tako kot druge fakultete članice, urejal znotraj univerze, saj je ta imela svoje zaposlene pravnike pa tudi priložnostno najete zunanje odvetnike. Na vprašanje, na kateri pravni osnovi je sklenil pogodbo s Cugmasom, nam Marušič enkrat odgovarja, da na podlagi izvornih pristojnosti, spet drugič, da je imel za to rektorjevo pooblastilo. Pri tem se sklicuje na člen splošnega pooblastila, ki so ga imeli dekani in ki govori o najemanju storitev, za katere ni potreben razpis.

"Prejšnjemu dekanu FAMNIT-a in sedanjemu rektorju Marušiču nikoli nisem dal pooblastila, da najame odvetnika. Nikoli!" Marušičeve navedbe izpodbija nekdanji rektor UP-ja Rado Bohinc in pravi, da za to, da ima FAMNIT svojega odvetnika, dolgo sploh ni vedel.

Eksplozija odvetnikovih prejemkov
Če so morda vprašljive pogodbe, aneksi, datumi in soglasja, pa ni prav nič vprašljiv zaslužek odvetnika Cugmasa. Njegovi pavšalni mesečni zaslužki s FAMNIT-om so bili tako rekoč zanemarljivi, so se pa občutno povečali s prihodom Marušiča na rektorski položaj. Po podatkih Supervizorja je Cugmas z UP-jem, ki ima v pravni službi zaposlenih deset pravnikov, zaslužil 219 tisoč evrov, samo letos 40 tisoč evrov.