Mrtve ribe plavajo v reki. Foto: MMC RTV SLO
Mrtve ribe plavajo v reki. Foto: MMC RTV SLO

Poginule ribe so še najmanjša težava pri vsem skupaj. Reka Pivka teče v eno največjih svetovnih znamenitosti, Postojnsko jamo, in kar je najbolj zastrašujoče, tudi v kozarce Postojnčanov.

Ribe v Pivki poginjajo

Ribiška družina iz Postojne je obupana. Po dveh tednih opozarjanja, da je z reko Pivko nekaj narobe, saj so poginile že vse ribe v njej, se še vedno ni zgodilo nič. Reka pri Grobišču v Postojni smrdi, videti je kot mlakuža, med vejevjem so ujete ribe s trebuhi navzgor. Kaj je vzrok onesnaženja, ne vedo, morda gnojenje po poljih, morda nizek vodostaj, največ očitkov pa pada na bližnjo čistilno napravo, ki je pred petnajstimi leti že priznala krivdo, ko se je pogin rib zgodil prvič.

Stara čistilna naprava stoji ob potoku Stržen, ta pa se steka v reko Pivko. A v. d. direktorja Kovoda Postojna David Penko zatrjuje, da čistilna naprava obratuje normalno. Da so vodo dali na analizo, v nekaj tednih bodo dobili uradne izsledke, a da so vzorčevalci že med postopkom dejali, da kaže, da je z vodo vse v redu.

Vzorce vode je odvzela tudi policija, potem ko je prejela prijavo o poginu 100 kg rib. A jih na analizo ni dala, saj morajo to odrediti inšpektorji. Tu pa se pojavi težava – kateri inšpektor je za to odgovoren? Inšpektor za okolje, ker je voda onesnažena, ali inšpektor za ribištvo, ker so poginile ribe?

Nedejavni inšpektorji
Inšpektorica za okolje Anamarija Surina iz Postojne je dejala, da si je kraj v tednu dni ogledala dvakrat in da poginulih rib ni videla. Kar je malce nenavadno; naš snemalec jih je še po desetih dneh od množičnega pogina v svoj objektiv ujel vsaj deset. Inšpektorica je še povedala, da bo, če bodo analize vode, ki so jih odvzeli policisti, pokazale na povzročitelja onesnaženja, ukrepala. Zanimivo, na PU-ju Koper pa so nam odgovorili, da čakajo njeno odredbo, da lahko dajo vzorce na analizo.

Inšpektorica nas je še opozorila, da pogin rib ureja Uredba o pravilih ravnanja v zvezi z ukrepanjem ob poginih rib, nad katero ima nadzor ribiška inšpekcija Inšpektorata za kmetijstvo. Poklicali smo torej inšpektorja za ribištvo, Igorja Simšiča. Ta pa je prepričan, da pogin rib ni njegova odgovornost, saj je vzrok onesnažena voda, za kar je pristojen okoljski inšpektor.

Danes, trinajsti dan po množičnem poginu, inšpektorice za okolje na telefon nismo dobili. So nam pa na njenem Ministrstvu povedali, da še vedno niso sprožili nikakršnega postopka za ugotavljanje onesnaženosti reke Pivke, saj uradno niso prejeli nobenega dokaza, da bi bila voda onesnažena. Vprašali smo jih, ali posnetki naših kamer, fotografije ribičev, prijava na Regijski center za obveščanje in prijava Policiji niso dovolj. Odgovorili so, da ne, da mora nekdo uradno podati sum na Inšpekcijo in da to ne more biti inšpektorica.

Se je pa inšpektor za ribištvo danes vendarle odpravil na teren, kjer preverja stanje. Povezal se bo z inšpektorico za okolje in upa, da bo ta sprožila postopek za ugotavljanje povzročitelja onesnaženja reke Pivke.

Poginule ribe so še najmanjša težava pri vsem skupaj. Reka Pivka teče v eno največjih svetovnih znamenitosti, Postojnsko jamo, in kar je najbolj zastrašujoče, tudi v kozarce Postojnčanov.

Ribe v Pivki poginjajo