Okoli 70 konjarjev se je podalo iz Višnje Gore. Foto: Gašper Stopar
Okoli 70 konjarjev se je podalo iz Višnje Gore. Foto: Gašper Stopar

Lani je društvo obiskalo Višnjo Goro, Ivančno Gorico, Stično in Metnaj, letos pa so se s prijatelji iz konjerejskega društva Radohova vas odpravili v Sobrače, Temenico, Dob in Šentvid pri Stični.

Po besedah Gašperja Stoparja z občine Ivančna Gorica se je okrog 70 konjarjev zbralo na Rogačevi kmetiji v Radanji vasi, kjer so jih postregli z domačimi dobrotami in hrenovkami, ki jih je za vse obiskovalce pripravilo višnjansko konjerejsko društvo. Tam jih je pozdravil predsednik društva Peter Zajc in jim predstavil načrt pohoda in ogleda turističnoinformativnih točk v štirih krajevnih skupnostih.

Iz Radanje vasi so se podali proti Sobračam, kjer sta jih prijazno pozdravili predsednici krajevne skupnosti in gasilskega društva Tanja Fajdiga in Helena Adamlje. Pot so nadaljevali nazaj proti Temenici, kjer so jih pri turističnoinformativni točki pričakali predstavniki krajevne skupnosti na čelu s predsednikom Ignacijem Kastelicem.
Med potjo iz Temenice do Doba se je konjarjem pridružil tudi župan Dušan Strnad, ki je vse udeležence pohoda nagovoril ob prihodu v Dob. Tam jih je pozdravil tudi predsednik domače krajevne skupnosti Jože Polončič. V Dobu ima svoj sedež konjerejsko društvo Radohova vas, zato je udeležence pohoda nagovoril tudi njegov predsednik Milan Vrhovec.

Karavana je pot nadaljevala do Šentvida, kjer so opravili še zadnje žigosanje na turističnoinformativni točki, pohod pa se je uradno končal na turistični kmetiji Grofija. Na vseh točkah so se udeleženci seznanili s kulturnimi in naravnimi znamenitostmi krajev ter njihovo turistično ponudbo. Družabni zaključek dogodka je bil pri Španu na Veliki Dobravi, kjer je bilo poskrbljeno za malico in dobro voljo ob zvokih harmonikarjev, ki so konjarje spremljali že na poti.

Društvo prijateljev konj Višnja Gora za prihodnje leto načrtuje obisk še preostalih štirih krajevnih skupnosti, že letos, od 4. do 6. oktobra, pa občina Ivančna Gorica pripravlja otvoritveni tridnevni pohod po pešpoti Prijetno domače.