Prostorska stiska humanitarnih organizacij na Goriškem je zelo velika. Na Rdečem križu so bili zato ob novici, da je občina kupila nove prostore, zelo veseli. Foto: Radio Koper
Prostorska stiska humanitarnih organizacij na Goriškem je zelo velika. Na Rdečem križu so bili zato ob novici, da je občina kupila nove prostore, zelo veseli. Foto: Radio Koper

Mestna občina Nova Gorica je na dražbi za pol milijona evrov kupila nepremičnini na Bidovčevi ulici. Tam naj bi uredila humanitarni center, ki ga Rdeči križ in druge organizacije čakajo že sedem let.

Po sedmih letih intenzivnega iskanja je občini uspelo, je dejal župan . "Na današnji dražbi nam je končno uspelo dobiti primerno lokacijo za približno pol milijona evrov s površino 9.000 kvadratnih metrov, da lahko začnemo snovati projekte s področja sociale. V prvi vrsti bomo ta objekt začasno preuredili v razdelilnico hrane in na neki način poskrbeli za brezdomce."

Prostorska stiska humanitarnih organizacij na Goriškem je zelo velika. Na Rdečem križu so bili zato ob novici, da je občina kupila nove prostore, zelo veseli. Aleš Markočič je povedal: "Trenutno Rdeči križ in preostale humanitarne organizacije delujemo v dokaj neprimernih prostorih, v najetih skladiščih, za katere letno namenimo velike vsote denarja. Za najem našega skladišča smo v zadnjih letih namenili več kot 160.000 evrov." Zdaj bodo končno dobili primerne prostore, kamor bodo lahko namestili dnevni center, dodaja Markočič: "Da bodo vsi socialno ogroženi lahko prejemali topel obrok hrane, v njem se bodo lahko stuširali in preoblekli. Seveda bomo dali možnost nočitve, krajšega obdobja nočitev za tiste, ki bodo dom izgubili, oziroma tudi morebiti za brezdomce."

Stolpič nekdanjega samskega doma meri približno tri tisoč kvadratnih metrov. Poleg humanitarnega centra nameravajo v prihodnosti del prostorov preurediti v mladinski center, del pa v mladinski hotel.

Nataša Uršič, Radio Koper