Domen Leštan iz Biotehnične fakultete v Ljubljani pravi, da dejansko število otrok s povišano koncentracijo svinca v krvi ostaja enako in da so analize narejene na populaciji, ki daje površne rezultate. Foto: MMC RTV SLO
Domen Leštan iz Biotehnične fakultete v Ljubljani pravi, da dejansko število otrok s povišano koncentracijo svinca v krvi ostaja enako in da so analize narejene na populaciji, ki daje površne rezultate. Foto: MMC RTV SLO

Zamenjava pročelij na hišah ne bo imela konkretnega učinka, saj material v njih predstavlja zelo majhen del onesnaženja, je prepričan Domen Leštan z Biotehniške fakultete v Ljubljani. Tudi asfaltiranje cest po vsej Mežiški dolini ni smiselno, saj je resnično problematičen le kraj Žerjav, kamor bi bilo treba usmeriti vso pozornost, predvsem pa večino državnega denarja. Nekateri ukrepi pa so celo škodljivi, opozarja Leštan, npr. prekrivanje mežiške zemlje z novo, čisto zemljo, saj jo bodo talne živali zelo hitro premešale in nastala bo le še večja količina onesnaženih tal.

Več o onesnaženosti Mežiške doline in o pripetljaju s strojem za čiščenje tal pa v današnji oddaji Dobra ura z Andrejem ob 16.45 na 1. programu. Govorili bomo okoljskih tegobah Slovenije. Med drugim boste izvedeli tudi, kakšen zrak dihamo v Sloveniji.

Zagotovo je dober ukrep mokro čiščenje asfaltiranih cest, poudarja Leštan, ker se s tem prepreči prašenje. Največja nevarnost je namreč prah, ki se dviguje iz onesnažene zemlje. A ravno tisti dan, ko je bila v Žerjavu naša ekipa, smo opazili, da izvajalci tega ne upoštevajo – mimo kamere se je peljal voznik, ki je s strojem čistil tla, okoli njega pa so se dvigali oblaki prahu. Pozneje smo izvedeli, da naj bi mu zmanjkalo vode.

Država že pet let pošilja denar za sanacijo v Mežiško dolino, a kakšni so dejanski učinki, še vedno ni jasno. Matej Ivartnik z Zavoda za zdravstveno varstvo Ravne na Koroškem trdi, da so se količine svinca v krvi otrok v zadnjih letih prepolovile, Domen Leštan pa odgovarja, da dejansko število otrok s povišano koncentracijo svinca v krvi ostaja enako in da so analize narejene na populaciji, ki daje površne rezultate.

Raziskovalci z Biotehniške fakultete poznajo rešitev
Zemljo v Mežiški dolini je treba očistiti, je prepričan Leštan, le tako bomo izvedli trajno sanacijo. Na Biotehniški fakulteti so izdelali način, kako bi to storili, tudi država je prispevala zajeten kupček denarja za te raziskave. Zdaj, ko je projekt že leto dni končan, objavljen v številnih mednarodnih publikacijah in ko je tudi Evropa že odobrila polovico denarja zanj, pa države ne zanima.

Država vsako leto Mežiški dolini nameni nekaj denarja, da bi zmanjšala onesnaženost s svincem in škodljive vplive na prebivalce. Pred kratkim je odobrila dva milijona evrov za prihodnji dve leti.

Več o onesnaženosti Mežiške doline in o pripetljaju s strojem za čiščenje tal pa v današnji oddaji Dobra ura z Andrejem ob 16:45 na 1. programu. Govorili bomo okoljskih tegobah Slovenije. Med drugim boste izvedeli tudi, kakšen zrak dihamo v Sloveniji.

Erika Pečnik