Hoteli ŠC-ja Pohorje so trenutno 58-odstotno zasedeni. Foto: BoBo
Hoteli ŠC-ja Pohorje so trenutno 58-odstotno zasedeni. Foto: BoBo

Za zagotovitev denarja za plače je bilo treba izvesti kar precej denarnih "akrobacij". Najprej sta Nigrad in Mariborski vodovod dokapitalizirala hčerinsko družbo Nigrada, Nipo, vsak s po 175.000 evri.

Nato je po navodilih Mestne občine Maribor (MOM) Nipa kot aro za najem infrastrukture podjetju ŠC Pohorje nakazala 310.000 evrov. S tem so po besedah direktorice ŠC-ja Pohorje Barbare Vtič Vraničar lahko poplačali manjkajoče plače zaposlenih in nujne obratovalne stroške.

Za podvig je bil predhodno potreben še podpis predpogodbe med Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki je imenovala direktorico zavoda, in MOM-om o najemu infrastrukture.

Polna najemna pogodba naj bi bila podpisana v mesecu dni. Skladno z njo naj bi Nipa za leto dni najela vso infrastrukturo ŠC-ja, torej vse hotele in apartmaje kot tudi žičnice, sedežnice, gostinske objekte, planinske koče, igrišča in športno opremo na Mariborskem in Areškem Pohorju.

Edina izjema je krožnokabinska žičnica Pohorska vzpenjača.

"Iz podjetja odteka preveč denarja"
Vtič Vraničarjeva se je v ponedeljek znova sestala z zaposlenimi ter jim predstavila sanacijske ukrepe za znižanje stroškov in povečanje prihodkov. Predvsem pa se bo posvetila natančnemu pregledu pogodb, zaradi katerih "iz podjetja odteka preveč denarja", poroča Večer. Pozorna bo tudi na morebitne nepravilnosti v preteklem mandatu, ki so kazensko pregonljive.

Pri kleščenju stroškov se po njenem mnenju ne bo mogoče izogniti niti odpuščanju, a kot je dejala, želijo obdržati tiste, ki želijo delati, čutijo pripadnost podjetju in v njem vidijo prihodnost. Sicer pa je v zadnjih dneh že prekinila sodelovanje s štirimi zaposlenimi in pogodbenimi delavci, še dodaja časopis. Hoteli ŠC-ja Pohorje so sicer po njenih besedah trenutno 58-odstotno zasedeni.

V prisilni poravnavi
ŠC Pohorje spada med največja zimskošportna središča v Sloveniji. Družba je od lani v postopku prisilne poravnave, v katerem je terjatve prijavilo 198 upnikov v skupnem znesku skoraj 74 milijonov evrov, pretekli dolgovi pa so samo do bank znašali več kot 50 milijonov evrov.